Skip to main content
SUPERVISOR
Arjomand Mehrabani zeinabad,AliAkbar AlemRajabi
ارجمند مهربانی زین آباد (استاد راهنما) علی اکبر عالم رجبی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Morteza Rouhollahi
مرتضی روح اللهی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Experimental study on application of electro hydrodynamic for drying of tomato and process optimization with identification of effective parameters
Enhancing mass transfer increases efficiencyand saves time on processes including heat and mass transfer. This increase inheat and mass transfer can be active or inactive. Electrohydrodynamics has beenconsidered as an active method to enhance heat and mass transfer, which inaddition consumes less energy than traditional drying methods, does not pose arisk to the environment. Electrohydrodynamic drying system includescharacteristics that affect the performance of the process. Influentialcharacteristics include voltage, reciprocal air flow velocity, type and numberof discharge electrodes, distance between discharge electrodes, distancebetween discharge and collection electrodes, and type of collection electrode.In this study, the effect of voltage, reciprocal air flow velocity, distancebetween discharge electrodes and number of discharge electrodes wereinvestigated. The obtained data were analyzed and the results showed thatincreasing the voltage and velocity of reciprocating air flow increases the dryspeed of tomato slices, but it should be considered that the size of thevoltage and the velocity of reciprocating air flow should be proportional toeach other. And the excessive increase of one does not overshadow the effect ofthe other. It was concluded that the electrohydrodynamic number should bearound number one and slightly higher. The number of discharge electrodes andthe distance between them also have optimal values, so that the arrangement ofdischarge electrodes that have the most overlap with the sample surface and useless discharge electrodes, has the highest efficiency. However, the number ofoptimal discharge electrodes has a certain limit, less than that amount reducesthe mass transfer rate. Another case is the use of discharge electrodes withdifferent shapes, which after analyzing the data, it is concluded that themesh-shaped collecting electrode has the best efficiency, because in thiscollection electrode, the corona wind can pass through the pores in the tomato.And pass the electrode and increase efficiency. Key words : Electrohydrodynamics,drying, heat and mass transfer, tomato, collection electrode
روش فعالالکتروهیدرودینامیک برای تقویت انتقال جرم در این پایان نامه مورد ارزیابی قرارگرفت. برای این منظور از فرآیند خشک کردن استفاده شد که علاوه بر مصرف انرژی کمترنسبت به روش های دیگر خشک کردن، خطری نیز برای محیط زیست ایجاد نمی کند. در اینارتباط یک سامانه خشک کن الکتروهیدرودینامیک جهت خشک کردن برش های گوجه فرنگیطراحی و ساخته شد و اثر مشخصه های تأثیر گذاری مشتمل بر ولتاژ، سرعت جریان هوای متقاطع، نوعالکترود تخلیه و تعداد آن، فاصله بین الکترود های تخلیه، فاصله بین الکترود تخلیهو جمع آوری و نوع الکترود جمع آوری بر شدت انتقال جرم و میزان رطوبت برش های گوجهفرنگی بررسی شد. براساس داده های به دست آمده و تحلیل نتایج مشخص شد که افزایش هرکداماز ولتاژ اعمالی و سرعت جریان هوای متقاطع تا میزان مشخصی باعث افزایش سرعت خشک شدنورقه های گوجه فرنگی می شود ولی افزایش بیش از حد یکی از این مشخصه ها، اثر مورددیگر را تحت الشعاع قرار میدهد. این نتیجه حاصل شد که عدد الکتروهیدرودینامیک میبایست حوالی عدد یک و مقداری از آن بیشتر باشد تا اثر باد کرونا در سامانه تضعیفنشده و هر دو مشخصه اثر مثبت خود را بر سامانه داشته باشند. تعدادالکترودهای تخلیهو فاصله بین آنها نیز دارای مقادیری بهینه می باشند، به این صورت لازم است تا از الکترودهای تخلیه که بیشترین همپوشانی را باسطح نمونه داشته واز کمترین تعداد الکترود تخلیه استفاده نماید. البته تعدادالکترود تخلیه بهینه دارای حد مشخصی می باشد که کمتر از آن مقدار باعث کاهش سرعتانتقال جرم می شود. براساس آزمایشات انجام یافته با 4 گونه الکترود های تخلیه بااشکال مختلف و تحلیل داده های کسب شده مشخص شدکه، الکترود جمع آوری مشبک دارایبهترین و الکترود صفحه ای دارای کمترین شدت انتقال جرم و در نتیجه سرعت خشک شدن میباشد. کلماتکلیدی : الکتروهیدرودینامیک، خشک کردن، انتقال جرم ، گوجه فرنگی، الکترود جمع آوری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی