Skip to main content
SUPERVISOR
Nasrin Etesami,Roohollah Bagheri,Javad Keramat
نسرین اعتصامی (استاد راهنما) روح اله باقری (استاد راهنما) جواد کرامت (استاد مشاور)
 
STUDENT
Azar Zare
آذر زارع

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Effect of natural stabilizers based on flavonoids on melt processing of HDPE in different processing conditions
: In this study, the effect of quercetin, gallic acid and hesperidine as a natural stabilizer on the melt stability of high density polyethylene and linear low density polyethylene was studied in presence and absence of secondary stabilizer (Irgaphos 168). This study was conducted with polyethylene of typeZigglernata. Heavy polyethylene samples containing different amounts (1000, 500, 300 ppm) of natural stabilizers in presence and absence of secondary stabilizer was prepared by extrusion process using a double-screw extruder. Linear Low Density Polyethylene samples containing 300 ppm of natural stabilizer with and without secondary stabilizer was prepared using single-screw extruder. All samples are six times sequentially extruded. Irganox 1010 was used as a synthetic phenolic stabilizer. Measuring of properties such as rheological, thermal stability and yellow index of all specimens were performed using standard methods. Measuring results of Melt Flow Index (MFI) showed that the presence of natural stabilizers in heavy polyethylene prevents crosslinked reactions and causes lower decrease in melt flow rates at the first phase of extrusion. Also the presence of these stabilizers in Linear Low Density Polyethylene of chain scission reactions have a better effect than synthetic stabilizers and increasing in the Melt Flow Index is less than that of Irganox 1010. Examination of capillary tube rheometer results and the RMS rheometer results showed that the increase in viscosity and molecular weight due to crosslink mechanism and chain branching during the molten process of heavy polyethylene containing natural stabilizers are less visible. The results of thermal stability properties showed that the melt stability of keotesetin and gallic acid compared to the synthesized stabilizer studied in heavy polyethylene and linear low density polyethylene is better and even its stability is enhanced by adding a second stabilizer. The difference in performance of natural and synthetic stabilizers can be due to the differences in their OH radical groups. On the other hand, examination of the yellow index showed that using of natural stabilizers can change the color of the polyethylene. However, despite this weakness of the natural stabilizers, it can be used to prevent thermal degradation in cases where the color of the product falls in second order. Examinations of rheological properties and thermal stability of galic acid and kerostin stabilizer at different concentrations showed that using of 300 ppm of these stabilizers provides acceptable melt performance. Keywords: Natural Stabilizer, Viscosity, Polyethylene, Melt processing, Thermal degradation
: در این پژوهش اثرکئورستین، گالیک اسید و هسپریدین به‌عنوان پایدارکننده ی طبیعی روی پایداری مذاب پلی اتیلن سنگین و پلی اتیلن سبک خطی در حضور و عدم حضور پایدارکننده ثانویه (ایرگافوس 168) مورد مطالعه قرار گرفت. این مطالعه با پلی اتیلن های از نوع زیگلرناتا انجام شد. نمونه های پلی اتیلن سنگین حاوی مقادیر مختلف (ppm300،500،1000) پایدارکننده های طبیعی در حضور و عدم حضور پایدارکننده ثانویه، از طریق فرآیند اکستروژن و با استفاده از اکسترودر دو مارپیچه تهیه شدند. نمونه های پلی اتیلن سبک خطی حاوی ppm400 پایدارکننده طبیعی با و بدون پایدارکننده ثانویه، با استفاده از اکسترودر تک مارپیچه تهیه گردید. همه ی نمونه ها 6 بار متوالی از اکستروژن عبور داده شدند. ایرگانوکس 1010 به عنوان پایدارکننده فنولی سنتزی مورد استفاده قرار گرفت. اندازه گیری خواص رئولوژیکی، پایداری حرارتی و شاخص زرد شدگی همه ی نمونه ها با استفاده از روش های استاندارد انجام گرفت. نتایج اندازه گیری شاخص جریان مذاب (MFI) نمونه ها نشان داد که حضور پایدارکننده های طبیعی در پلی اتیلن سنگین در اولین مرحله از اکستروژن از واکنش های شبکه ای شدن جلوگیری می کنند و باعث کاهش کمتر شاخص جریان مذاب در اولین مرحله از اکستروژن می شوند و حضور این پایدارکننده ها در پلی اتیلن سبک خطی از واکنش های شکست زنجیر، بهتر از پایدارکننده های سنتزی جلوگیری می کند و افزایش شاخص جریان مذاب کمتری نسبت به نمونه های حاوی ایرگانوکس 1010 دیده می شود. آزمون رئومتر لوله موئین و رئومتر RMS نشان داد که افزایش گرانروی و وزن ملکولی در اثر تخریب در حین فرآیند مذاب ناشی از مکانیزم شبکه ای شدن در پلی اتلین سنگین حاوی پایدارکننده های طبیعی کمتر دیده می شود و کاهش گرانروی و وزن ملکولی در اثر تخریب در حین فرآیند مذاب ناشی از مکانیزم شکست زنجیر در پلی اتیلن سبک خطی حاوی پایدارکننده های طبیعی کمتر مشاهده شد. نتایج حاصل از اندازه گیری خواص پایداری حرارتی نشان داد که کارایی پایداری مذاب کئورستین و گالیک اسید نسبت به پایدارکننده سنتزی بررسی شده در پلی اتیلن سنگین و پلی اتیلن سبک خطی بهتر است و پایدارکنندگی آن با افزودن پایدارکننده ثانویه بیشتر افزایش یافته است. اختلاف در عملکرد پایدارکنندگی پایدارکننده های طبیعی و سنتزی می تواند ناشی از تفاوت در گروه های OH فعال آن ها باشد. از سوی دیگر، بررسی شاخص زردشدگی نشان داد که پایدارکننده طبیعی باعث تغییر رنگ پلی اتیلن می شود. اما، با وجود این نقطه ضعف جزئی از پایدارکننده های طبیعی می تواند برای جلوگیری از تخریب حرارتی در مواردی که رنگ محصول در درجه دوم قرار می گیرد، استفاده شوند. بررسی خواص رئولوژیکی و پایداری حرارتی از پایدارکننده گالیک اسید و کئورستین در غلظت های مختلف مشاهده شد که استفاده از ppm300 از این پایدارکننده ها کارایی پایداری مذاب قابل قبولی را ارائه می دهد. کلمات کلیدی: پایدارکننده طبیعی، پلی اتیلن، گرانروی، فرآیند مذاب، تخریب حرارتی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی