Skip to main content
SUPERVISOR
Abdol reze Hajipour
عبدالرضا حاجی پور (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mojtaba Naghdali
مجتبی نقدعلی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Production of glucosamine by chitosan which is produced from shrimp shell and optimizing its production conditions
In this project, firstly chitin were extracted from shrimp wastes and then chitosan as a widely used material in different industries was made and used for glucosamine production. The purity of the product were determined by elemental analysis and FT-IR. The crystallinity index of the synthesized chitin were analyzed by X-ray diffraction and its morphology were characterized by scanning electron microscopy (SEM). In this investigation, time, temperature, the atmosphere of the extraction reaction and the degree of deacetilation were iected. C-NMR and H-NMR were used to determine the structure of glucosamine. The modified condition of the reaction on were 110 °C, 90 min, tree degree of deacetilation and under N 2 atmosphere.
در این پروژه ابتدا کیتین از ضایعات میگو استخراج و در ادامه کیتوسان به عنوان یک ماده پرکاربرد در صنایع مختلف از کیتین بدست آمد و تولید گلوکزآمین از کیتوسان نیز تهیه شد. برای شناسایی کیتین و کیتوسان از طیف FT-IR استفاده شد. جهت اندازه گیری درصد استیل زدایی کیتوسان از آنالیز عنصری CHN و همچنین روش طیف سنجی مادون قرمز استفاده شد. برای محاسبه اندیس کریستالی کیتوسان از روش XRD و برای برسی مرفولوژی کیتوسان از آنالیز SEM استفاده شد. در فرایند تولید کیتوسان چهار متغیر زمان، دما، اتمسفر واکنش و تعداد مراحل استیل زدایی مورد برسی قرار گرفت و شرایط بهینه برای این چهار متغیر بدست آمد که این شرایط بهینه عبارتند از: دمای 110 درجه سانتی گراد، زمان 90 دقیقه که طی سه زمان سی دقیقه در آن عملیات استیل زدایی تکرار می شود و اتمسفر نیتروژن. در شناسایی گلوکزآمین از روش های FT-IR، H-NMR و C-NMR استفاده و تولید گلوکزآمین از کیتوسان بهینه سازی شد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی