Skip to main content
SUPERVISOR
Abdol reze Hajipour
عبدالرضا حاجی پور (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammad Reza Zarinkolah
محمدرضا زرین کلاه

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Production of highly absorbed bypass protein from slaughterhouse waste and flour and starch manufacture residues and its application in livestock and poultry feed industry
Today, very high adsorption proteins in the livestock and poultry industry are highly valued, as many factories and researchers in different countries, including our own country, compete with each other overnight in order to produce higher absorption passages. . In this study, two prototype transfusion proteins were produced for the first time from the waste of chicken slaughterhouses and waste from flour and starch factories. The protein derived from the slaughterhouse waste has unique properties, including 78% crude protein (CP), 70% non-degradable protein (RUP) and 90% absorption in the digestive tract of the livestock. Also, the protein produced from flour and starch factories due to its high adhesion and absorption of water at least doubled its weight and has not been practically used in the feed and poultry industry until now. But in this study, by closing the adhesion of this protein to zero, reducing the absorption of water to the minimum possible and eliminating its pasty state by raising its solubility in water, these problems have been resolved and protein with 89% crude protein (CP), 88.2% The percentage of unpolarized protein (RUP) and 95% absorption in the digestive system of ruminant have been generated.
امروزه پروتئین‌های عبوری با جذب بسیار بالا در صنعت خوراک دام و طیور جایگاه بسیار ارزشمندی دارند به‌طوری‌که کارخانه‌ها و محققان بسیاری در کشورهای مختلف از جمله کشور خودمان به‌صورت شبانه‌روزی در حال رقابت با یکدیگر برای تولید پروتئین‌های عبوری با جذب بالاتر هستند. در این پژوهش دو نمونه پروتئین عبوری با جذب بسیار بالا برای اولین بار از ضایعات کشتارگاه‌های مرغ و ضایعات کارخانه‌های آرد و نشاسته تولید شده‌است. پروتئین حاصل از ضایعات کشتارگاه دارای ویژگی‌های منحصر به‌فردی از جمله 78 درصد پروتئین خام (CP) ،70 درصد پروتئین غیر قابل تجزیه (RUP) و جذب 90 درصدی در سیستم گوارش دام دارد. همچنین پروتئین حاصل از ضایعات کارخانه‌های آرد و نشاسته به‌دلیل چسبندگی بسیار بالا و جذب آب حداقل دو برابر وزن خود به‌شکل خمیری درآمده و تا به امروز عملا قابل استفاده در صنعت خوراک دام و طیور نبوده‌است. اما در این پژوهش با نزدیک‌کردن چسبندگی این پروتئین به صفر، کم‌کردن جذب آب به حداقل ممکن و از بین بردن حالت خمیری آن با بالا بردن حلالیت آن در آب این مشکلات رفع شده‌است و پروتئینی با 89 درصد پروتئین خام (CP)، 2/88 درصد پروتئین غیر‌قابل تجزیه (RUP) و جذب 95 درصدی در سیستم گوارش نشخوارکنندگان تولید شده‌است.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی