Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Zarrebini,Akbar Khoddami,Hossein Izadan
محمد ذره بینی اصفهانی (استاد راهنما) اکبر خدامی (استاد راهنما) حسین ایزدان (استاد مشاور)
 
STUDENT
Samad Jafari nasrabadi
صمد جعفری نصرآبادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی نساجی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387
Protein fibers have superior physical properties in comparison to other textile fibers. Despite of their ideal properties, as far as fiber dimensions and morphology are concerned, protein fibers not only are expensive, but also are non-uniform. Scale on the surface of wool as the most renowned protein fiber adversely affect various wool processing operations. In contrast to silk or wool, fibers re-generated from soya beans benefits from uniform dimensions. Considering the rising cost of chemical fibers as the direct result of soaring crude oil prices in recent years, due to low cost of soya fiber, the use of this fiber has been rapidly increased. In addition to general defined physical properties, soya fibers have other unique properties such as brightness, natural smoothness and good dyeability. Fabrics and apparels made from soya fiber exhibit excellent drape and comfort. On the other hand the cream natural colour which hindrances dyeing of light shades, reduced tensile strength in wet condition, and sensitivity during bleaching process is the undesirable disadvantages associated with soya fibers. These draw back can hinder full commercial exploitation of soya fibers. In this research soya fibers were processed, using novel and conventional exhaustion and pad-steam bleaching. The novel bleaching process comprised pad-ozone, pad-microwave irradiation and pad-UV irradiation methods. The novel methods employed for the first time in this research, unlike conventional bleaching methods not only are more environmental friendly, but also are more economical as far as water consumption or post process pollution treatment is concerned. Acquired data of the novel methods were compared with those obtained from conventional bleaching method. It was found that, while reduction in yellowness index, using exhaustion and pad-steam were 31% and 26% respectively, sample bleached by ozone yielded 57% reduction in yellowness index. Bleaching using pad-ozone method increased the whiteness index of commercially available soya fibers bleached by 76%. The results indicate that there is direct relation between pH, exposure time to ozone and obtained whiteness index. The achieved whiteness index using pad-UV irradiation and pad-microwave irradiation was not tangible 21% and 12% reduction in yellowness index, respectively. Apparels in addition to manifested properties such as aesthetic and comfort, nowadays must have self cleaning, flame retardant, anti odor and antimicrobial abilities. Extensive researches have been conducted on imparting anti microbial property to textile fabrics using silver nano particles. However, incorporation of nano silver is thought to be hazardous to human.
الیاف پروتئینی طبیعی مانند پشم و ابریشم دارای خصوصیّات فیزیکی مطلوبی می باشند. اما این الیاف دارای قیمت بالایی هستند. علاوه بر نقطه نظر اقتصادی این الیاف از جنبه های دیگری نظیر نایکنواختی در ابعاد و ریخت شناسی نیز محدودیت دارند. به عنوان مثال وجود فلس بر روی سطح پشم سبب ایجاد محدودیت در فرآیندهای مختلف می گردد. در مقایسه با ابریشم و پشم، الیاف سویا محدودیت ابعادی ندارد. در چند سال اخیر با توجه به بالا رفتن قیمت نفت از یک سو و فراوانی و قیمت مناسب الیاف سویا از سوی دیگر، استفاده از آن اهمیت یافته است. این الیاف دارای خصوصیاتی مانند درخشندگی و نرمی طبیعی، خصوصیات فیزیکی و رنگ پذیری خوب، راحتی، لطافت و آویزش مناسب می باشند. این خصوصیات سبب گردیده است که در بعضی از مقالات از این الیاف به عنوان کشمیر مصنوعی یاد کنند. الیاف سویا علی رغم خصوصیات بسیار خوب دارای ضعف هایی نظیر رنگ کرم، کاهش استحکام در حالت تر و تخریب الیاف در شرایط سخت سفیدگری است. وجود ته رنگ کرم در این الیاف موجب عدم دستیابی به فام های روشن می گردد. این موضوع می تواند سبب محدودیت در گسترش تجاری این الیاف گردد. تاکنون روشی که جهت رفع این مشکل ارائه گردیده، سفیدگری با استفاده از هیدروژن پروکساید است. در روش های سنتی میزان مصرف آب و آلایندگی آن بسیار زیاد است، همچنین هزینه های مربوط به تصفیه و جمع آوری پساب ناشی از این فرآیندها نیز بالا می باشد. هزینه های خشک کردن نیز باید به این هزینه ها افزود. لذا در این تحقیق روش های معمول سفیدگری مانند روش رمق کشی و پد- بخار با روش های استفاده از هیدروژن پروکساید تحت تابش امواج UV و امواج مایکروویو و نیز استفاده از گاز ازون در شرایط مختلف مقایسه گردید. درصدکاهش زردی در روش های معمول رمق کشی و پد- بخار به ترتیب 31% و 26% گردید. در حالی که شاخص زردی نمونه ی سفیدگری شده توسط ازون 57% کاهش داشت. همچنین میزان سفیدی الیاف سویای سفیدگری شده توسط شرکت، بعد از سفیدگری به روش پد-ازون 76% افزایش یافت. در این روش با افزایش زمان قرار گرفتن در معرض ازون و همچنین افزایش pH حمام آغشته سازی میزان شاخص سفیدی افزایش داشت. در این تحقیق سفیدگری با استفاده از هیدروژن پروکساید و با روش های پد- تابش امواجUV و پد- تابش امواج مایکروویو بر روی الیاف سویا نتایج مطلوبی نداشت. به طوری که بیشترین میزان کاهش زردی در روش پد- تابش امواج,UV 21 درصد و در روش پد- تابش امواج مایکروویو حدود 12 درصد گردید. در صنعت پوشاک علاوه بر عواملی نظیر زیبایی، راحتی و سلیقه، خواص ویژه ی دیگری نیز از قبیل خود تمیزشوندگی، ضدآتش بودن، خوشبو بودن و ضدمیکروب بودن از اهمیت خاصی برخوردار است. تاکنون تحقیقات گسترده ای در زمینه ی ضدمیکروب نمودن منسوجات صورت گرفته است. یکی از مواد ضدمیکروب که مورد توجه قرار گرفته است، نانو ذرات نقره می باشد. این ماده از جمله ضدمیکروب های قوی با کاربردی آسان جهت تکمیل ضدمیکروب منسوجات است.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی