Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Morshed,Haleh Khalili,Mostafa Youssefi
محمدآقا مرشد (استاد مشاور) هاله خلیلی (استاد راهنما) مصطفی یوسفی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Saleh Mirzaei
صالح میرزائی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی نساجی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

An Investigation on the Structure , Mechanical Properties and Dyeing of Modified PET Containing Higher Amount of Diethylene Glycol
owadays, polyester fibres are the most important man-made fibre and the production amount of these fibres is increasing continuously. These fibres have high tenacity, high chemical stability and low water absorption. Due to the lack of enough functional group in the polymeric chain op poly (ethylene terephthalate) fibres, and because these fibres are very crystalline and compact, they mainly dyed with disperse dyes in high temperature(above 120°C); or in boiling temperature and in the presence of a carrier. Conventional poly (ethylene terephthalate) fibres have very low amount of diethylene glycol in their molecular chain. Diethylene glycol are produced by the reaction of two units of ethylene glycol and have etheric group. During the polymerization of poly (ethylene terephthalate), these diethylene glycol units react with terephthalic acid (TPA) and because part of the PET polymeric chain. These have been many researches about the modification of the polyester fibres to improve their different features and/or to give them new characteristics. In this research, the effect of the amount of diethylene glycol, in the polymeric chain of poly (ethylene terephthalate), on the physical, mechanical and dyeing properties of PET fibres is investigated. In this study, poly (ethylene terephthalate) filaments fibres having two different amount of diethylene glycol (0.9% and 1.4%), which have been produced in Zagros Co. were used. The type and amount of functional groups of the polymeric chain of the poly (ethylene terephthalate) fibres were investigated using Furrier Transform Infrared (FTIR). The ratio between crystalline and amorphous region in the poly (ethylene terephthalate) fibres were calculated and compared, using three methods Furrier Transform Infrared (FTIR), Differential Scanning Calorimetry (DSC) and X Ray Diffraction (XRD). In this research, dye absorbtion of the fibres after a specific time and their rate of dyeing with disperse dyes, in different dye methods were studied. The results show that the presence of higher amount of diethylene glycol reduces the crystallinity in the undrawn and low oriented fibres and increase the crystallinity in the drawn fibres. Also increasing the amount of diethylene glycol in the PET polymeric chain reduces the transition temperature (Tg), melting point (Tm) and tensile strength, and increases their elongation and moisture absorption. In the fibres with low and medium orientation, the presence of diethylene glycol increases the dye absorption and the rate of dyeing. These effects are reduced by the increasing of the amount of diethylene glycol in the fibres and even in some of fully drawn fibres this increase can reduce the dye absorption and the rate of dyeing.
هم اکنون، الیاف پلی استر جایگاه اول را از نظر میزان تولیدات در میان الیاف مصنوعی به خود اختصاص داده است و سهم آن از کل تولید جهانی الیاف همچنان رو به افزایش است. الیاف پلی استر¬ دارای خصوصیاتی از قبیل استحکام کششی و مقاومت شیمیایی بالا و جذب رطوبت پایین می¬باشند. به¬منظور رنگرزی الیاف پلی استر به دلیل عدم وجود گروه¬های فعال در زنجیره ی مولکولی، فشرده بودن و تبلور بسیار بالا، از رنگزاهای دیسپرس در شرایط دمایی بالا و یا در جوش با حضور کاریر استفاده می¬شود. نخ¬های پلی استر صنعتی دارای مقداری کمی دی اتیلن گلایکول(DEG) در زنجیره ی پلیمری خود می¬باشند که تشکیل این ماده اجتناب ناپذیر است. دی اتیلن گلایکول از واکنش دو واحد اتیلن گلایکول و خارج شدن آب بدست می¬آید که دارای پیوند اتری است. در هنگام پلیمریزاسیون پلی استر، این واحدهای دی اتیلن گلایکول با ترفتالیک اسید واکنش داده و در زنجیره¬ی پلیمری پلی استر قرار می¬گیرد و پلی استر را دارای گروه¬های اتری می¬کند. لذا در این پروژه تاثیر مقدار دی اتیلن گلایکول موجود در زنجیر، روی ساختار، خصوصیات مکانیکی، فیزیکی و رنگرزی الیاف پلی استر مطالعه می¬شود. از طرف دیگر تحقیقات زیادی برای اصلاح پلی استر انجام شده است که تاکنون الیاف پلی استر اصلاح شده، بخش عمده ای از تولید کل پلی استر را تشکیل می¬دهد. دلایل اصلاح پلی استر کسب خواص جدید، بهبود بخشیدن به خواص مثبت لیف و کاهش خواص منفی آن می¬باشد. دراین پروژه امکان بهبود خواص پلی استر با وارد شدن واحدهای دی اتیلن گلایکول به زنجیر مولکولی بررسی شده است. نخ¬های بکارگرفته شده در این پروژه تماما از جنس پلی استر و دارای دو مقدار 9/0و4/1% دی اتیلن گلایکول بوده که به صورت رشته الیاف فیلامنتی توسط کارخانه زاگرس تولید شده است. پیوندهای موجود در زنجیرپلیمری الیاف توسط طیف سنجی FTIR، تجزیه¬ی گرمایی نمونه¬ها توسط دستگاه گرماسنج روبشی تفاضلی، اندازه و آرایش بلورهای آن¬ها توسط پراش پرتو ایکس اندازه گیری شد و نسبت فاز بلوری الیاف با 3روش نام برده محاسبه و مقایسه گردید. میزان رنگ جذب شده پس از زمان معینی از شروع رنگرزی و سرعت جذب رنگ نخ¬های محتوی دی اتیلن گلایکول نیز با 2رنگ کاریری و یک رنگ کاربردی در دمای بالای جوش، به همراه کاریر و بدون آن مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بدست آمده از آزمایشات انجام گرفته روی نخ¬های محتوی 9/0 و 4/1% دی اتیلن گلایکول، نشان می¬دهد، هنگامی که نخ کشیده نشده ودارای آرایش یافتگی پایینی است، حضور بیشتر دی اتیلن گلایکول در زنجیر تبلور راکاهش داده و پس از اینکه نخ کشیده شد سبب افزایش تبلور نخ می¬شود. با افزایش مقدار دی اتیلن گلایکول موجود در زنجیر دمای تبدیل شیشه¬ای، دمای ذوب و استحکام تا حد پارگی لیف کاهش یافته و ازدیادطول نسبی و میزان جذب رطوبت آن افزایش می¬یابد. درنخ¬های دارای آرایش یافتگی کم و متوسط، حضور دی اتیلن گلایکول در زنجیر به افزایش میزان جذب رنگ و سرعت رنگرزی تاحد زیادی کمک می¬کند . با افزایش آرایش یافتگی لیف و وارد کردن کشش به نخ، تاثیر واحدهای دی اتیلن گلایکول روی میزان جذب و سرعت رنگرزی کم شده تا جایی که برای الیاف کاملا کشیده شده باعث کاهش سرعت رنگرزی و کاهش میزان جذب رنگ در برخی از نمونه ها نیز می¬شود.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی