Skip to main content
SUPERVISOR
Farzaneh Alihoseini
فرزانه علی حسینی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Behzad Mohammadkhani
بهزاد محمدخانی امین آبادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی نساجی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Identification and optimization of indigo isomers from leaves of isatis tinctoria (woad)
Prior to the production of synthetic dyes, Indigo was the most important and the most used natural dye, and the importance of this natural dye was reduced by the production of synthetic blue dyes and synthetic indigo dyes. In recent years, due to the disadvantages of synthetic dyes, natural dyes have re-emerged, especially with regard to the dyes used in clothes that are directly in contact with the skin. Iranian carpet and jean industry are the two main markets of this dyes in our country. Iranian woad is the main source of natural indigo which has been out of markets for years due to the low efficiency of existed extraction methods hence, applying new extraction method and evaluating the dyes are in concept. In this research, extraction method regarding optimizing the best procedure for the production of two main components of indigo dye namely, blue indigo and red indigo (indigorubin) and their production yield are studied. At first, an attempt was made to find a method for the production of high-efficiency Indigo dyes in order to reduce production costs; then, different conditions of the reaction ambiance were determined to identify and control the production of each dye. Also, the two dyes were separated from each other and identified and then the spectral analysis of each dye was examined separately. Subsequently, the effect of different conditions on the behavior of each dye, the determination of the concentration of each dye separately in unpurified dye and the examination of the two-dye differences were evaluated. Wool yarns were dyed with produced to obtain different colors of blue, purple. Results showed that extraction in 80°C following with oxidation in blowing extra air at 60°C yield the highest dyestuff extraction. It is found that oxidation in alkaline media increases the percentage of blue indigo vs. red indigo. The absorption coefficient for blue indigo and red indigo obtained at 0.1795 and 0.4865 respectively.
رنگزای نیل از دیرباز تاکنون همواره جزء مهم‌ترین رنگزاهای آبی‌رنگ طبیعی بوده است. تا قبل از تولید رنگزاهای مصنوعی، نیل مهم‌ترین و پرکاربردترین رنگزای آبی طبیعی بوده و با تولید رنگزاهای مصنوعی آبی و رنگزای نیل مصنوعی از اهمیت این رنگزای طبیعی کاسته شد. امروزه مهم‌ترین کاربرد رنگزای نیل در نساجی، کاربرد آن در رنگرزی کالاهای جین است که در صنعت مد و پوشاک اهمیت فراوانی دارد. در سال‌های اخیر به دلیل مضرات رنگزاهای مصنوعی، رنگزاهای طبیعی دوباره موردتوجه قرارگرفته‌اند، به خصوص در مورد رنگزای لباس‌هایی که مستقیم باپوست در تماس هستند. این در حالی است که رنگزای نیل طبیعی نه‌تنها برای پوست و بدن مضر نیست بلکه با توجه به خاصیت آنتی‌اکسیدانی نیل قرمز و خاصیت آنتی باکتریایی نیل آبی در طب سنتی تمدن‌های مختلف کاربرد دارویی داشته است. کاربرد مهم دیگر این رنگزای طبیعی استفاده‌ی آن در صنایع‌دستی و ساخت منسوجات هنری و مهم‌تر از همه در صنعت فرش است؛ که با توجه به جایگاه فرش ایرانی در دنیا اهمیت این رنگزای طبیعی در کشورمان چند برابر است. در این تحقیق، با توجه به اینکه رنگزای نیل طبیعی از دو بخش اصلی نیل قرمز و نیل آبی تشکیل‌شده است و درواقع یک رنگزای تشکیل‌شده از دو رنگزا است به بررسی کنترل میزان رنگزای تولید شده از هر رنگزا تحت شرایط واکنش، شناسایی روش‌های کنترل تولید هر رنگزا با توجه با کاربرد و فام موردنظر و شناسایی کلی هر رنگزا به‌صورت جداگانه پرداخته شد. در ابتدا تلاشی در جهت یافتن روشی برای تولید رنگزای نیل با راندمان بالا به منظور کاهش هزینه‌های تولید و اقتصادی بودن شد؛ سپس به ترتیب بررسی شرایط مختلف محیط واکنش به منظور شناسایی و کنترل تولید هر رنگزا، شناسایی و جداسازی دو رنگزا از یکدیگر و بررسی طیفی هر رنگزا به‌صورت جداگانه، تأثیر محیط‌های مختلف بر رفتار هر رنگزا، تعیین مقدار غلظت هر رنگزا به‌صورت جداگانه در رنگزای جداسازی نشده و بررسی تفاوت‌های دو رنگزا با یکدیگر انجام شد. در این تحقیق رنگرزی کالای پشمی با رنگزای تولیدشده و همچنین رسیدن به فام های متفاوت آبی، بنفش و صورتی نیز انجام شد و بر روی کالاهای رنگرزی شده نیز آنالیزهای طیفی صورت پذیرفت. با توجه به آزمایش‌ها صورت گرفته روش‌های رسیدن به طیف‌های رنگی متفاوت از این دو رنگزا به دست آمد و نمونه‌های آبی، سرمه‌ای، بنفش و صورتی با شیدهای مختلف رنگرزی شد. تأثیر دو رنگزا بر روی فام یکدیگر تأثیر قرارگیری در محیط اسیدی و قلیایی بر روی فام و رسیدن به میزان بازده و مقدار تولید هر رنگزا به روش طیف‌سنجی انتقالی به کمک حلال دی کلرومتان به دست آمد

ارتقاء امنیت وب با وف بومی