Skip to main content
SUPERVISOR
Mostafa Mobli,Esmaeel Landy,Sayyed-Saeid Eslamian,Jahangir Abedi-Koupai
مصطفی مبلی (استاد مشاور) اسماعیل لندی (استاد مشاور) سیدسعید اسلامیان (استاد راهنما) جهانگیر عابدی کوپائی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammad Javad Zareian
محمدجواد زارعیان

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Determination of Water Requirement and Crop Coefficient of Some Greenhouse Crops
Nowadays, the water use efficiency is very important in agricultural management. One of the ways that have been taken into consideration to improve the water use efficiency in agriculture is the use of greenhouses. The greenhouses are important because we can manage the planting and use water with great precision in the greenhouse. Evapotrairation is the most important parameter in the management of irrigation and greenhouse crops in particular. The evapotrairation of each crop varies depending on growth stage and meteorological conditions inside greenhouse. Changes in evapotrairation during the crop growth cycle, defines the ratio between crop evapotrairation and reference evapotrairation that named crop coefficient (Kc). Knowing crop evapotrairation at any time is very important in the management of irrigation systems for greenhouse. This study was conducted to determine cucumber, tomato, peppers evapotrairation at Isfahan University of Technology greenhouse using micro-lysimeter, from 4 January 4, 2009 to August 6, 2009. To determine the water balance of soil micro-lysimeters the gravimetric method was used. Simultaneously, reference evapotrairation estimated using drainage lysimeters and a reduced evaporation pan. The results indicate the total reference evapotrairation in 7 months of the study was 824 mm. The total evapotrairation for cucumber in 3.5 months growth cycle obtained as 202 mm. For tomato in 6 months and pepper in 7 months growth cycle, evapotrairation obtained as 524 and 667 mm, respectively. Weekly changes in crop coefficients of different cultures in the growth cycle indicated a variable process. Crop coefficient increased at the initial growth cycle, fixed at the matured stage and decreased at the late stage of growth. For cucumber values of coefficients at the initial, development, midseason and late season obtained as 0.41, 0.69, 0.98 and 0.77 respectively. For the tomato, values obtained as 0.44, 0.68, 1.15 and 0.68 and for pepper obtained as 0.25, 0.53, 1.03 and 0.75, respectively. To find the relationship between meteorological data and crop height with crop evapotrairation, crop water use modeled using . The results indicate that the best model proposed is a nonlinear regression based on the average daily temperature of air, solar radiation and crop height. To assess the accuracy of artificial neural networks in estimation of crop evapotrairation, minimum and maximum air temperature, relative humidity, solar radiation and crop height selected as model input. Process modeling has shown that similar to the non-linear regression, the Keywords: Greenhouse, Evapotrairation, Crop coefficient, Cucumber, Tomato, Pepper, Artificial Neural Networks.
امروزه بهره وری از آب در بخش کشاورزی از اهمیت شایانی برخوردار می باشد. یکی از روش هایی که در بخش کشاورزی در جهت افزایش بهره وری از آب در سالیان اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است، استفاده از گلخانه ها می باشد. اهمیت گلخانه از این لحاظ است که می توان مدیریت گیاه و آب مصرفی را همزمان و با دقت بالایی در داخل گلخانه اعمال نمود. مهمترین پارامتر در مدیریت آبیاری محصولات و بخصوص محصولات گلخانه ای تبخیر- تعرق است. تبخیر- تعرق هرگیاه متناسب با دوره رشد و شرایط اقلیمی گلخانه تغییر می نماید. تغییرات تبخیر- تعرق گیاهی در طول دوره رشد بر اساس نسبت بین تبخیر- تعرق گیاه و تبخیر- تعرق سطح مرجع که به آن ضریب گیاهی (K c ) اطلاق می شود، بیان می شود. دانستن میزان تبخیر-تعرق گیاه در هر زمان در مدیریت سیستم های آبیاری گلخانه که اکثراً از نوع اتوماتیک می باشند، بسیار حائز اهمیت می باشد. بدین منظور مطالعه ای به مدت 7 ماه از تاریخ 15/10/1387 تا 15/5/1388 به منظور تعیین میزان تبخیر- تعرق سه گیاه خیار، گوجه فرنگی و فلفل در داخل گلخانه شیشه ای دانشگاه صنعتی اصفهان، با استفاده از میکرولایسیمتر انجام شد. جهت بدست آوردن بیلان رطوبتی خاک داخل میکرولایسیمتر ها از روش وزنی استفاده گردید. همزمان میزان تبخیر- تعرق مرجع با استفاده از یک لایسیمتر زهکش دار که در آن چمن کشت شده بود و نیز با استفاده از تشت تبخیر کوچک تعیین گردید. نتایج نشان داد که مقدار کل تبخیر- تعرق مرجع در گلخانه طی 7ماه انجام پژوهش، 824 میلی متر است. همچنین مقدار کل تبخیر- تعرق خیار طی 5/3 ماه دوره رشد 202 میلی متر، گوجه فرنگی طی 6 ماه دوره رشد 524 میلی متر و برای فلفل طی 7 ماه دوره رشد 667 میلی متراست. تغییرات هفتگی ضریب گیاهی گیاهان مختلف در طی دوره رشد، نشان دهنده روند متغیر ضریب گیاهی بود، به نحوی که در ابتدای دوره رشد مقدار ضریب گیاهی افزایش یافت و با رسیدن گیاه به مرحله رشد کامل به سمت مقدار ثابتی میل کرده و در اواخر دوره رشد مجدداً روند کاهشی پیدا نمود. برای خیار مقدار متوسط ضریب گیاهی در دوره های ابتدایی، رشد و توسعه، میانی و پایانی به ترتیب 41/0، 69/0، 98/0 و 77/0 بدست آمد. برای گوجه فرنگی این مقادیر به ترتیب 44/0، 68/0، 15/1 و 68/0 بود. همچنین برای فلفل نیز مقادیر 25/0، 53/0، 03/1 و 75/0 برای این مراحل رشد بدست آمد. جهت یافتن ارتباط میان داده های اقلیمی گلخانه و ارتفاع گیاه با میزان تبخیر- تعرق، با استفاده از نرم افزار اقدام به مدل سازی فرآیند تبخیر-تعرق گردید. نتایج نشان داد که بهترین مدل پیشنهادی شامل یک معادله رگرسیونی غیر خطی مبتنی بر دمای متوسط روزانه، تشعشع خورشیدی و ارتفاع گیاه می باشد. جهت بررسی دقت مدل شبکه عصبی مصنوعی در تخمین میزان تبخیر- تعرق گیاهی، داده های مربوط به دمای حداقل وحداکثر، رطوبت نسبی، تشعشع خورشیدی و ارتفاع گیاه به عنوان ورودی مدل انتخاب و با انجام فرآیند مدل سازی مشخص شد که همانند مدل رگرسیونی پیشنهادی، رطوبت نسبی کمترین حساسیت را در بین پارامتر های کلمات کلیدی: گلخانه، تبخیر- تعرق، ضریب گیاهی، خیار، گوجه فرنگی، فلفل، شبکه عصبی مصنوعی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی