Skip to main content
SUPERVISOR
Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Sayyed-Saeid Eslamian,Jahangir Abedi-Koupai
امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور) سیدسعید اسلامیان (استاد راهنما) جهانگیر عابدی کوپائی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Maede Moslehi baharanchi
مائده مصلحی بهارانچی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Determination of Water Consumption and Effect of Saline Water on the Lettuce Characteristics in Various Soilless Conditions
At present, the water productivity have an extremely important in agriculture. In recent years, the use of greenhouses is one of the ways that is concerned to increase the water productivity in agriculture. Soil-less cultivation is one of the new greenhouse cultivation methods that can be effective in increasing efficiency and performance improvement of crops. On the other hand, water is the most important parameter in the crops irrigation management especially in greenhouse crops water consumption. The purpose of this study is to determine the lettuce water consumption and the effect of saline water on its performance. The treatments were performed at the greenhouse soilless culture of Isfahan University in the microlysimeters based on the completely randomized design and eight replications. The treatment consisted of four combination of different cultivation medium (first cultivation medium: coco-peat 50% and perlite 50%; second cultivation medium, coco-peat 90% and perlite 10%; third cultivation medium: perlite 90% and zeolite 10%; fourth cultivation medium: perlite 100%) and two types of water, freshwater (EC=0.48 dS/m) and saline water (EC= 2.5 dS/m). The weight balance method was used for the determination of the water consumption in microlysimeters. During the growing season, meteorological data were measured in the greenhouse. To investigate the water consumption in each of the cultivation mediums, a non-linear regression model was developed to predict the lettuce water consumption in the greenhouse. Also, the effect of meteorological parameters on the water consumption were examined by the regression model. Accuracy of the fitted regression model to predict the lettuce water consumption was desirable in each of the cultivation mediums. The sensitivity of meteorological parameters to predict the amount of water consumption showed that the minimum temperature had the minimum and the solar radiation had the maximum sensitivity of the input parameters on water consumption. Also, the results indicated that the total water consumption in two months growing season, was 294.42 mm (5.44 lit) for the zeolite-perlite cultivation medium, 260.1 mm (4.81 lit) for the coco-peat 50%-perlite 50% cultivation medium, 206.48 mm (3.83 lit) for the coco-peat 90%-perlite 10% cultivation medium and 164.35 mm (3.04 lit) for the perlite 100% cultivation medium. The maximum lettuce water use efficiency, biomass and fresh crop weight were 0.0059 kg m 3 -1, 258.63 gr and 34.79 gr for the zeolite-perlite cultivation medium, respectively. The maximum fresh weight and biomass were 186.17 and 23.07 gr respectively in the case of irrigation with saline water. In this study, the zeolite- perlite cultivation medium was diagnosed as the best cultivation medium for both saline and fresh waters. Based on the obtained results, the regression models can be used to determine the water consumption of crops greenhouse environment. Keywords: Greenhouse, Soil-less Cultivation, Water Consumption, Coco-peat, Lettuce.
امروزه بهره وری از آب در بخش کشاورزی از اهمیت شایانی برخوردار می باشد. یکی از روش هایی که در بخش کشاورزی در جهت افزایش بهره وری از آب در سالیان اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است، استفاده ازگلخانه ها می باشد. کشت بدون خاک یکی از روش های نوین کشت گلخانه ای است که می تواند در افزایش کارآیی و بهبود عملکرد در تولید محصولات مؤثر باشد. از طرف دیگر مهم ترین پارامتر در مدیریت آبیاری محصولات و به خصوص محصولات گلخانه ای آب مصرفی است. هدف از این مطالعه تعیین آب مصرفی کاهو و بررسی تاثیر آب شور بر عملکرد آن می باشد. تیمار های آزمایشی در میکرولایسیمتر در قالب آزمایش فاکتوریه طرح کاملا تصادفی در هشت تکرار در گلخانه کشت بدون خاک در دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. تیمار های آزمایشی شامل چهار نوع بستر ترکیبی از مواد مختلف (بستر اول: 90% کوکوپیت و 10% پرلیت بستر دوم: 50% کوکوپیت و 50% پرلیت ، بستر سوم: 100% پرلیت و بسترچهارم: 90% پرلیت و 10% زئولیت و دو نوع آب شیرین ( dS/m 48/0EC=) و شور (dS/m 5/2EC=) بودند. برای تعیین آب مصرفی گیاه از روش بیلان وزنی در میکرولایسیمتر استفاده شد. در طول فصل رشد، داده های هواشناسی نیز در داخل گلخانه اندازه گیری شد. برای بررسی مصرف آب در هر بستر کاشت، مدل رگرسیونی غیر خطی جهت پیش بینی آب مصرفی کاهو در شرایط گلخانه ارائه گردید. همچنین اثر پارامترهای مختلف هواشناسی بر میزان آب مصرفی به وسیله مدل رگرسیونی مورد بررسی قرار گرفت. دقت مدل رگرسونی برازش یافته جهت پیش بینی مقدار آب مصرفی کاهودر هر بستر در حد مطلوبی به دست آمد. بررسی حساسیت پارامترهای مختلف هواشناسی جهت پیش بینی مقدار آب مصرفی نشان داد که دمای حداقل کم ترین حساسیت و تشعشع خورشیدی بیشترین میزان حساسیت را در بین پارامتر های ورودی بر میزان آب مصرفی دارا بود. همچنین نتایج نشان داد که مقدار کل آب مصرفی کاهو طی 2 ماه دوره رشد در بستر زئولیت + پرلیت 42/294 میلی متر (44/5 لیتر)، در بستر کوکوپیت50% + پرلیت50%، 1/260 میلی متر (81/4 لیتر)، کوکوپیت90% + پرلیت10%، 48/206 میلی متر (83/3 لیتر) و برای بستر پرلیت100%، 35/164 میلی متر (04/3 لیتر) بود. بیشترین میزان کارآیی مصرف آب کاهو برابر 0059/0کیلوگرم بر متر مکعب، بیشترین وزن تر و خشک گیاه به ترتیب 63/258 و 79/34 گرم متعلق به بستر زئولیت + پرلیت بود. بیشترین میزان وزن تر وخشک در حالت آبیاری با آب شور به ترتیب 17/186 و 07/23 گرم متعلق به بستر زئولیت + پرلیت بود. در این مطالعه بهترین بستر کاشت در دو حالت شور و شیرین، بستر زئولیت + پرلیت تشخیص داده شد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان از مدل های رگرسیونی جهت تعیین آب مصرفی گیاهان در محیط گلخانه استفاده کرد. کلمات کلیدی: گلخانه، کشت بدون خاک، آب مصرفی،کوکوپیت، کاهو

ارتقاء امنیت وب با وف بومی