Skip to main content
SUPERVISOR
علی اکبر رامین (استاد راهنما) محسن پیرمرادیان (استاد مشاور)
 
STUDENT
MEHDI ORANGI
مهدی اورنگی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Effect of Different Stages of Ripening at Harvest on Storage Life of Apple cv. ، Golab Isfahan ,
Apple, Malus Domestica Borkh., being produced 70 million tones annually is regarded as the most important fruit in the temperate zone. Iran, with land race apple and 2.7 million tones annual production is a principal centre of apple production in the Middle east. During post harvest operations the product is lost by almost 20 percent. ‘ Golab Isfahan’ apple is an important land race in Iran with unique flavour. Time period of supplying the apple to the market is very short and still demands exist in other seasons than time. However, its storage for long time is very difficult due to soft texture, high free water and abundant sugar content. Harvesting the fruit on physiological maturity stage that increases storage life is a main character influencing postharvest life. The aim of this study was finding the best time of harvest ‘ Golab Isfahan’ apple to increase storage life and to decrease post harvest lost of product. The fruits were picked in four maturity stages, 63, 71, 80 and 90 days after full bloom stage, from two Malling Merton 111 vegetative and seedling stocks and then stored in six different time periods of 0, 20, 40, 60, 80 and 100 days at 2°C and relative moisture of 85%. The experiment was done based on completely randomized design as split-split plot in time with 3 replications. Fruits were taken out from storage every 20 days and some physico-chemical properties of them being measured. Results showed that harvest stage significantly influenced all measured parameters (p 0.001). Increase of fruit maturity showed a decrease in weight loss percentage, fluorescence chlorophyll, chlorophyll content, flesh firmness, titrable acidity and tissue starch. However, soluble solid content, fruit water percentage and juice pH were increased. At the end of storage, least weight loss percentage was observed in third harvest of fruits (80 days after full bloom) and most weight loss was observed in first harvest.The most of fluorescence chlorophyll and chlorophyll content were found in fruits first harvest and least of these indexes were observed in fourth harvest of fruits. Best texture firmness was also measured in those third harvested however most and least of firmness was found in first and fourth harvet respectively. Highest soluble solid content percentage was again found in fruits harvested at 80 days after full bloom and least of SSC was found in fruits of 90 days after full bloom. Highest of titrable acidity was observed in fruits of third harvest and least of it was again found in last harvest. In general, changes in the fruit physico-chemical parameters during storage period indicated that third harvested preserved their quality of fruits significantly better than fruits of other harvests and showed the uppermost market acceptability at the end of the storage. Thus, the optimum harvest to increase storage life for ‘
سیب ( Mallus domestica Borkh. ) با تولید جهانی سالانه هفتاد میلیون تن، مهمترین میوه مناطق معتدله محسوب می شود. ایران با داشتن ارقام بومی سیب و تولید 7/2 میلیون تن از مراکز مهم تولید سیب در خاورمیانه به شمار می آید، که از این مقدار حدود 20 درصد در عملیات پس از برداشت از بین می رود. سیب , گلاب اصفهان ، یکی از ارقام بومی مهم ایران بوده که میوه آن دارای عطر و طعم منحصر به فرد می باشد. مدت عرضه این میوه به بازار بسیار کوتاه است و تقاضا برای مصرف خارج از فصل این میوه، وجود دارد. با این وجود به دلیل نرمی بافت، آب زیاد و قند فراوان، امکان نگهداری طولانی مدت میوه آن در انبار بسیار دشوار است. از مهمترین عوامل موٌثر روی عمر پس از برداشت سیب، برداشت میوه در مرحله بلوغ فیزیولوژیک است که عمر انبارمانی میوه را افزایش می دهد. پژوهش حاضر جهت یافتن زمان بهینه برداشت میوه سیب , گلاب اصفهان ، برای افزایش عمر انبارمانی و کاهش تلفات پس از برداشت آن انجام گرفت. میوه ها در4 مرحله مختلف رسیدگی شامل تعداد 63، 71، 80 و 90 روز پس از مرحله تمام گل و از روی دو پایه بذری و رویشی مالینگ مرتون 111 برداشت و در 6 دوره مختلف شامل 0، 20، 40، 60، 80 و 100 روز در دمای 2 درجه سانتی گراد و رطوبت 85 درصد نگهداری شد. آزمایش به صورت طرح کرت های دوبار خرد شده در زمان در قالب طرح پایه کاملا تصادفی و در 3 تکرار انجام شد. میوه ها هر 20روز یکبار از انبار بیرون آورده شده و برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیائی آنها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مرحله برداشت اثر معنی داری روی تمامی شاخص های اندازه گیری شده در سطح احتمال 1/0 درصد داشته است. با افزایش درجه رسیدگی میوه، درصد کاهش وزن، کلروفیل فلورسنسی، محتوی کلروفیل، سفتی بافت، مقدار اسید آلی و نشاسته بافت، کاهش و مقدار مواد جامد محلول، درصد آب میوه و پی اچ عصاره، افزایش نشان داد. در پایان دوره انبارمانی کمترین درصد کاهش وزن، مربوط به میوه های برداشت سوم و بیشترین کاهش وزن مربوط به میوه های برداشت اول بود. بیشترین میزان کلروفیل فلورسنسی و کلروفیل نسبی برای میوه های برداشت اول و کمترین مقدار آنها برای میوه های برداشت چهارم به دست آمد. همچنین مناسب ترین سفتی بافت به میوه های برداشت سوم تعلق داشت در حالی که میوه های برداشت اول دارای بیشترین سفتی و میوه های برداشت چهارم دارای کمترین سفتی بافت بود. بیشترین درصد مقدار مواد جامد محلول و بیشترین میزان اسید آلی نیز برای میوه های برداشت سوم به دست آمد و کمترین میزان این دو شاخص نیز در میوه های برداشت چهارم حاصل شد. در مجموع، بررسی تغییرات شاخص های فیزیکوشیمیائی میوه در طول دوره انبارمانی، نشان داد که میوه های برداشت سوم، به طور معنی داری، بهتر از برداشت های دیگر کیفیت خود را حفظ کرده و بالاترین بازارپسندی را در پایان انبارمانی دارا بود. از این رو زمان برداشت بهینه برای افزایش عمر انبارمانی میوه سیب , گلاب اصفهان ، ، در زمانی که میوه ها دارای میزان سفتی21/2 کیلوگرم، مقدار مواد جامد محلول 68/12 درصد و میزان اسید آلی 1/268 میلی گرم بود و در زمان برداشت مرحله سوم میوه ها، به دست آمد

ارتقاء امنیت وب با وف بومی