Skip to main content
SUPERVISOR
علی اکبر رامین (استاد راهنما) فریبا امینی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Shahin Gheysarbigi
شهین قیصربیگی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Effect of Chitosan Coating on Fruit Quality and Storage Life of Sweet Lime (Citrus limetta)
Sweet Lime as a tropical fruit belongsto the genus citrus that is competitive in the global and regional markets, it is biologically active due to the high moisture content, Respiration, evapotrairation, ripening and other biochemical activities, cause a significant loss of quality and shorten its shelf life. Any substance with reducing the loss of water and biochemical activities of fruit as well, enhance shelf life. chitosan coating is an edible coating, with no negative impact on the environment and human health. This coating makes a kind of active packaging and prevents the growth of fungi and keep quality of the fruit apprance longer. In this study the effect of (0, 5.0, 1 and 2%) chitosan and a kind of commercial chitosan (Chitin Seal 901) on the shelf life of Sweet Lime fruit was studied. after keeping in cold storage at 14-11 ° C and relative humidity of 90% over a seven-month the fruits, were removed at intervals of once a month and then the firmness, weight loss, pH, titratable acid, soluble solids, flavor index, vitamin C, chlorophyll content and fruit rot were evaluated. The experiment was conducted through the split plot in time within a complete randomized design with 3 replications. The resuls of currently research showed that chitosan had a significant effect on all measured traits at one percent level of probability. The effect of time on all traits were significant. The Interaction between time and Chitosan were not significant in terms of firmness, titratable acid, vitamin C and soluble solids. Chitosan-treated fruit had firmness, vitamin C, titratable acids and chlorophyll more than those of control during cold storage. The pH of the extract, decay, weight loss and flavor index was significantly lower than control. The results showed that the highest firmness were observed with the fruit traited with commercial chitosan and 2% chitosa which demonstrated no significant, and the lowest firmness was recorded with cotrol. The highest percentage of weight loss were observed with cotrol and the lowest was recorded with those of the commercial chitosan and 2% chitosan. the highest TSS and organic acid were observed with fruits of 2% chitosan, and the lowest was recorded with the fruits of commercial chitosan. While the highest amount of vitamin C was recorded with the fruits treated commercial of chitosan and chitosan (2%). the lowest decay was observed with the fruits treated with chitosan (2%). According to the results of this study, it could be suggested that 2% chitosan increase the shelf life. Key Words : chitosan, postharvest, storage life, Sweet Lime.
لیموشیرین از میوه های گرمسیری و از مرکبات قابل رقابت ایران در بازارهای جهانی و منطقه ای است که به دلیل داشتن رطوبت زیاد از لحاظ بیولوژیکی بسیار فعال بوده که تنفس، تبخیر و تعرق، رسیدن و سایر فعالیت های بیوشیمیایی، منجر به از بین رفتن کیفیت و کوتاه شدن عمر انباری آن می شود. هر ماده ای که بتواند میزان از دست دهی آب و میزان فعالیت های بیوشیمیایی این میوه را کاهش دهد، می تواند سبب افزایش عمر انباری محصول شود. پوشش کیتوزان نوعی پوشش خوراکی بدون تاثیر منفی بر محیط زیست و سلامت انسان است، که از رشد قارچ ها جلوگیری می کند و باعث حفظ کیفیت ظاهری میوه ها به مدت طولانی تری می شود. در این تحقیق تأثیر تیمارهای کیتوزان با غلظت‌های (0، 5/0، 1 و ? درصد) و نوعی کیتوزان تجاری (Chitin Seal 901)بر عمر انبارمانی میوه لیمو شیرین مورد بررسی قرار گرفت. میوه‌ها بعد از نگهداری در سردخانه در دمای 14-11 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 90 % جهت بررسی عمر انبارمانی طی مدت هفت ماه نگهداری در انبار سرد، در فواصل زمانی یک ماه یکبار از انبار خارج شده و از نظر شاخص هایی نظیر سفتی بافت گوشت و پوست میوه، درصد کاهش وزن، PH عصاره، اسید قابل تیتر، مواد جامد محلول، شاخص طعم، ویتامین ث، میزان کلروفیل موجود در پوست میوه و درصد پوسیدگی میوه مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج این آزمایش نشان دادکه کیتوزان اثر معنی داری روی تمامی شاخص های اندازه گیری شده در سطح احتمال یک درصد داشت. اثر زمان بر تمامی صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. ولی اثر متقابل کیتوزان و زمان در مورد سفتی گوشت، اسید آلی، ویتامین ث و مواد جامد محلول معنی دار نبود. میوه های تیمار شده با کیتوزان، در طی مدت نگهداری در انبار سرد، سفتی، ویتامین ث، اسید قابل تیتر و کلروفیل بیشتری از میوه های شاهد را دارا بود. همچنین pH عصاره، پوسیدگی، درصد کاهش وزن و شاخص طعم به طور معنی داری نسبت به شاهد کمتر بود. نتایج نشان دادند که بیشترین سفتی در تیمار کیتوزان تجاری (1/21) و تیمار کیتوزان ? درصد (8/20) مشاهده شد که تفاوت معنی داری با هم نداشتند و کمترین سفتی (4/17) مربوط به شاهد بود. بیشترین درصد کاهش وزن (6/13) نیز در شاهد و کمترین آن به ترتیب در تیمار کیتوزان تجاری (39/5) و تیمار کیتوزان ? درصد (95/5) مشاهده گردید. بیشترین میزان مواد جامد محلول (6/10) و اسید آلی (077/0) در تیمار کیتوزان ? درصد و کمترین آن به ترتیب 6/9 و 059/0 در تیمارکیتوزان تجاری مشاهده گردید. در حالی که بیشترین میزان ویتامین ث به ترتیب در تیمار کیتوزان تجاری(60) و کیتوزان ? درصد (4/59) دیده شد. کمترین میزان پوسیدگی در تیمار کیتوزان ? درصد(85/0) مشاهده گردید. بر اساس نتایج کلی این تحقیق تیمار کیتوزان ? درصد برای افزایش عمر انباری لیمو شیرین توصیه می شود. کلمات کلیدی : لیمو شیرین، پس از برداشت، عمر انبارمانی، کیتوسان

ارتقاء امنیت وب با وف بومی