Skip to main content
SUPERVISOR
MARYAM HAGHIGHIPOODEH,Mahdi Gheysari
مریم حقیقی (استاد راهنما) مهدی قیصری (استاد مشاور)
 
STUDENT
Behzad Abdollahipour
بهزاد عبدالهی پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

The Effect of Pine Wood Vinegar on Germination, Vegetative Growth and Photosynthetic Characteristics of Cucumber and Basil
The use of organic material due to less side effect than chemical materials increased in agriculture and manufacturing product. Wood vinegar a substance derived from cooling carbon black fire can be used instead of chemical material in the agriculture industry as an organic compound. In order to study, effectiveness of pine wood vinegar on physiological and photosynthesis trait of cucumber and basil two experiment were conducted based on a completely randomized design with 6 treatments including 0, 1250, 2000, 2500, 3333 and 5000 mg/l of wood vinegar with 4 replications. The first experiment was designed in the laboratory in order to study wood vinegar priming on cucumber and basil seeds and the second experiment was in a greenhouse of Isfahan University of technology. The highest flower number and yield in cucumber was observed in 2500 mg/l wood vinegar. Photosynthesis in cucumber and basil increased in 2000 and 3333 mg/l, respectively. The lowest trairation in cucumber was in 2000 mg/l wood vinegar. In general, pine wood vinegar at 2000 mg/l and 2500 mg/l increased yield and quality of cucumber and basil, respectively. Wood vinegar increased germination percentage in the cucumber seeds treated with 1250 mg/l and in basil seeds treated with 2500 mg/l and speed up the germination process of both plants at 1250 mg/l. The highest root length, volume and surface as of cucumber plants were observed at 1250 mg/l, but for basil the maximum volume and length of root observed in 3333 mg/l and the highest root surface in 5000 mg/l. The concentration of nitrogen in the treatment of 3333 mg/l in both plants and the potassium concentration in the treatment of 5000 mg/l, calcium and iron in the treatment of 1250 mg/l in basil was at the highest level compared to other treatments. The highest amount of chlorophyll and photosynthesis were observed at treatments 2000 mg/l and 3333 mg/l for cucumber and basil, respectively. The treatment of 2500 mg/l in cucumber showed the highest flower and fruit yield, but the best and highest quality of fruit treated with 2000 mg/l was produced. Application of pine wood vinegar at treatments 2000 mg/l and 2500 mg/l, respectively for cucumber and basil created the highest efficiency and quality. Keywords : yield, nutrient concentration, photosynthesis, flowering, fruit
مواد ارگانیک به دلیل عوارض جانبی کمتر نسبت به مواد شیمیایی، جهت استفاده در کاربردهای مختلف ازجمله تولیدات صنعتی و کشاورزی روزبه‌روز بیشتر موردتوجه قرار می گیرند. سرکه چوب، ماده حاصل از سرد شدن دوده ی آتش به‌عنوان ماده ای صد در صد ارگانیک می تواند جایگزین مناسبی برای جایگزین نمودن بخشی از مواد شیمیایی مورداستفاده در صنعت کشاورزی معرفی گردد. پژوهش حاضر در سال 1393 طی دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملاً تصادفی به‌منظور بررسی تأثیر سرکه چوب کاج بر خصوصیات رشد فتوسنتزی و فیزیولوژیک گیاهان میوه ای و برگی، خیار و ریحان با 6 تیمار3333،2500،2000،1250،0 و mg/l 5000 با 4 تکرار طراحی و اجرا گردید. آزمایش اول به‌صورت آزمایشگاهی بر روی بذرهای خیار و ریحان به‌صورت پرایمینگ و آزمایش دوم به‌صورت گلدانی در آزمایشگاه و گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. سرکه چوب بر روی بذور خیار در تیمار mg/l 1250 و بر روی بذور ریحان در تیمار mg/l 2500 موجب افزایش درصد جوانه زنی و در تیمار mg/l 1250 موجب تسریع در فرآیند جوانه زنی هر دو گیاه گردید. بالاترین طول، حجم ریشه و سطح ریشه در تیمار mg/l 1250 خیار تشکیل گردید، اما بیشترین حجم و طول ریشه در تیمار mg/l 3333 و بالاترین سطح ریشه با تیمار 5000 mg/l در ریحان دیده شد. غلظت عنصر نیتروژن در تیمار mg/l 3333 در هر دو گیاه و در ریحان غلظت عنصر پتاسیم در تیمار mg/l 5000 و کلسیم و آهن در تیمار mg/l 1250 نسبت به تیمارهای دیگر در بالاترین سطح قرار دارد. میزان کلروفیل و فتوسنتز خیار در تیمار mg/l 2000 و ریحان در تیمار mg/l 3333 بالاترین سطح را نشان دادند. تیمار mg/l 2500 در گیاه خیار دارای بالاترین عملکرد گل و میوه بود اما بهترین و باکیفیت‌ترین میوه در تیمار mg/l 2000 تولید شد. کاربرد سرکه چوب کاج برای خیار در تیمار mg/l 2000 و برای ریحان در تیمار mg/l 2500 بالاترین راندمان و کیفیت را ایجاد نمود.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی