Skip to main content
SUPERVISOR
MARYAM HAGHIGHIPOODEH,Mostafa Mobli
مریم حقیقی (استاد مشاور) مصطفی مبلی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Kobra Serajedin
کبرا سراج الدین میرقائد

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Effect of Calcium Chloride and Zinc Sulfate on Yield and Quality of Mushroom (Agaricus bisporus)
Button mushroom ( Agaricus bisporus ) from Agaricaceae family is the most common spices among edible mushrooms that are being produced in the world. Mushrooms do not have chlorophyll, and for their growth they depend on composted organic matter, the compost should have optimum level of macro and micro elements to produce acceptable yield. Therefore, in this study, the effects of adding calcium chloride in irrigation water and zinc sulfate to the bed compost on yield and quality of the mushroom were investigated. This study carried out in Khanevadeh Company in Imanshahr, Isfahan in 2014. Two separate experiments were performed, using randomized complete block design with four replications. In the first experiment, seven treatments were used; three concentrations of 0.3, 0.4 and 0.5 percent calcium chloride in irrigation water and three concentrations 50, 100 and 150 mg of zinc per kg of dry compost before casing and distilled water as control. The second experiment was conducted based on the results of the first experiment with five treatments, consisted of three concentrations 0.4%, 0.5% and 0.6% of calcium chloride in irrigation water and zinc with concentration of 100 mg/kg dry compost and distilled water as control. Result of first experiment showed that 0.4% and 0.5% of CaCl 2 increased yield moderate, but in second experiment increase yield by 13.1% and 4.5%, respectively. With increasing concentration of CaCl 2 to 0.6% in the second experiment, yield was reduced by 10.2%. Also, in both experiment 100 mg zinc/kg dry compost decreased yield respectively by 18, 8% compared with the control. Treatments in two experiments did not have significant effects on cap diameter, fresh and dry matter of button, length of stipe, extract pH, soluble solids, marketability, and concentration of vit C, zinc and calcium in tissues of button mushroom. Results demonstrated that the addition of different concentrations of zinc did not have positive effect on L- value but in the second experiment 0.4% calcium chloride in irrigation water showed a significant increase in L- value also concentration of 0.4, 0.5 and 0.6% CaCl2 caused a significant increase in firmness and reduced weight loss during storage in the second experiment. Keyword: Button Mushroom, Calcium Chloride, Zinc, Quality and Quantity character.
قارچ دکمه ای ( Agaricus bisporus) ازتیره Agaricaceae جزء گونه های رایج قارچ است و بیشترین سهم را در تولید قارچ خوراکی به خود اختصاص داده است. قارچ ها فاقد کلروفیل بوده و برای رشد متکی به مواد آلی کمپوست شده هستند. برای رسیدن به عملکرد مطلوب لازم است بستر کشت سطح مناسبی از عناصر ماکرو و میکرو مورد نیاز قارچ خوراکی را داشته باشد. این پژوهش به منظور بررسی اثر افزایش کلریدکلسیم در آب آبیاری و سولفات روی به بستر کشت بر خصوصیات کمی و کیفی قارچ دکمه ای انجام گرفت. این پژوهش با همکاری شرکت قارچ خانواده در شهر ایمانشهر فلاورجان در سال 1393صورت گرفت . دو آزمایش جداگانه و هر کدام در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار انجام گردید. آزمایش اول با 7 تیمارشامل کلرید کلسیم در سه غلظت 3/0، 4/0و 5/0 درصد در آب آبیاری در چند نوبت و روی در سه غلظت 50، 100و150 میلی گرم در کیلوگرم بستر خشک قبل از خاکدهی اعمال گردید. درتیمار شاهد از آب مقطر استفاده شد. آزمایش دوم با توجه به نتایج آزمایش اول، با پنج تیمار شامل کلرید کلسیم با غلظت های ?/0، ?/0و ?/0 درصد در آب آبیاری و تیمار 100 میلی گرم روی در کیلوگرم بستر خشک و تیمار شاهد انجام گرفت. نتایج حاصل از آزمایش اول نشان داد غلظت های ?/?و ?/? درصد کلرید کلسیم باعث کمی افزایش در عملکرد شد ول همین غلظت ها در آزمایش دوم به ترتیب باعث افزایش ??/? و ?/? درصدی عملکرد شد. با افزایش غلظت کلرید کلسیم به ?/? درصد در آزمایش دوم عملکرد ??/? درصد کاهش یافت. همچنین نتایج هر دو آزمایش نشان داد تیمار های100میلی گرم روی در کیلو گرم وزن خشک بستر، به ترتیب باعث کاهش ?? و ? درصدی عملکرد نسبت به شاهد شدند. در هر دو آزمایش تیمارها تفاوت معنی داری بر قطر کلاهک، وزن تر دکمه، درصد ماده خشک قارچ، اسیدیته عصاره، مواد جامد محلول، بازارپسندی، میزان محتوای روی و کلسیم و ویتامین ث قارچ نسبت به شاهد نداشت. در این پژوهش مشاهده گردید غلظت های متفاوت روی هیچ اثر مثبتی بر شاخص سفیدی ( L-value) نداشته است ولی استفاده از غلظت ?/? درصد کلریدکلسیم در آب آبیاری در آزمایش دوم باعث افزایش معنی دار شاخص سفیدی قارچ شد، همچنین غلظت های ?/?و ?/? و ?/?درصد کلرید کلسیم باعث افزایش سفتی بافت و کمتر شدن کاهش وزن تر طی انبارمانی گردید به گونه ای که تفاوت معنی داری را در آزمایش دوم با شاهد ایجاد کرد. کلمات کلیدی : قارچ دکمه ای ، کلریدکلسیم ، روی، ویژگی های کمی و کیفی.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی