Skip to main content
SUPERVISOR
Mahdieh Gholami,Amir Massah
مهدیه غلامی (استاد راهنما) امیر مساح (استاد مشاور)
 
STUDENT
Fatemeh Givi
فاطمه گیوی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Effect of Pomegranate Extract and Essential Oil on Green (Penicillium digitaum) and Blue Molds (P. italicum) of Mandarin(Citrus reticulata L.)
Today, synthetic fungicides are the primary means for controlling postharvest diseases of citrus fruit. The use of synthetic fungicides to control postharvest diseases has many limitations and disadvantages, such as developing resistance in disease-causing microorganisms and social rejection. Accumulated pesticide residues that remain in fruit and vegetables are a major public health concern to consumers. The global trend has shifted towards the reduction of synthetic pesticide application in agriculture in general and in postharvest in particular. Currently there is a growing interest in using natural antifungal compounds, like plant extracts for the preservation of foods. Penicillium moulds ( Penicillium italicum Wehmer and P. digitatum Sacc) are major causes of citrus fruit decay. In order to develop fungicide formulation of natural origin as postharvest treatments, this study was conducted on the antifungal activity of pomegranate ( Punica granatum L.) extract and essential oil in in vitro and in vivo conditions against P. italicum and P. digitatum . The first experiment was done in Petri dishes to compare different concentrations of extract and essential oils by incorporating them into the potato dextrose agar (PDA) culture medium. The second experiment was set up according to a complete randomized design with 4 replications and tests in ‘Satsuma’ mandarin. The changeable factors include extract concentration (0, 25%, 50%, 75% or 100%) and the effect of treatments (preventive or curative). The fruits were wounded on the outer surface on four locations to a depth of 2 mm and a diameter of 1 mm. Nine mandarins per treatment were used. Preventive treatments were carried out by dipping wounded fruit into the specific formulations of extract and thereafter, each wound site was infected by inoculating 20 ?L of the inoculum of P. italicum or P. digitatum . For curative treatments, fruit were wounded as above, and then inoculated with P. italicum or P. digitatum (20 ?L of inoculum per wound site). Even though data showed no significant differences between pomegranate essential oil treatments, the pomegranate extract at 2000 and 2500 ?l elicited a significantly lower spore germination under in vitro conditions compared to the other treatments. The results showed that 75% or 100% pomegranate extract reduced percentage infected wound, lesion diameter and fruit weight loss and increased phenolic compounds and phenylalanine ammonia-lyase activity in ‘Satsuma’ rind. The obtained results showed that the tested pomegranate extract can be effectively utilized for controlling and curing infections caused by P. italicum and P. digitatum. Keywords : Antioxidants, Biotic stress, Phenolic compounds, Postharvest.
امروزه استفاده از قارچ کش های شیمیایی اولین راه کنترل بیماری های پس از برداشت مرکبات است. استفاده از قارچ کش های شیمیایی برای کنترل بیماری های پس از برداشت محدودیت ها و معایبی مانند ایجاد مقاومت در میکروارگانیزم های بیماری زا دارد و از نظر اجتماعی طرد می شود. تجمع سموم باقیمانده در میوه ها و سبزیجات، نگرانی عمده مصرف کنندگان است. روند جهانی به سمت استفاده کمتر از آفت کش hy;های مصنوعی در کشاورزی و به ویژه پس از برداشت است. در حال حاضر علاقه رو به رشدی در استفاده از ترکیبات ضد قارچی طبیعی مانند عصاره گیاهان برای حفاظت از مواد غذایی وجود دارد. کپک پنی سلیوم ( Penicillium italicum و P. digitatum ) از علل عمده پوسیدگی میوه مرکبات است. به منظور توسعه فرمولاسیون قارچ کش هایی با منشأ طبیعی، این مطالعه بر روی فعالیت ضد قارچی عصاره و اسانس انار ( Punica granatum L.) در شرایط in vitro و in vivo در برابر P. italicum و P. digitatum انجام شد. آزمایش اول برای مقایسه غلظت های اسانس و عصاره با افزودن آن ها به محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار (PDA) در پتری دیش انجام شد. آزمایش دوم به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار روی میوه نارنگی رقم Satsuma با دو متغیر غلظت های عصاره (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) و اثر عصاره بر پوسیدگی (کنترل و درمان) انجام شد. میوه ها از 4 طرف با سوراخی به قطر و عمق 1 و 2 میلی متر زخمی شدند. در هر تیمار 9 میوه بررسی شد. تیمار کنترل با غوطه وری میوه ها در غلظت های مشخص از عصاره و سپس با 20 میکرولیتر سوسپانسیون اسپور قارچ با غلظت 10 6 اسپور در هر میلی لیتر آب هر یک از کپک های سبز و آبی تلقیح انجام شد. در تیمار درمان پس از تلقیح با اسپور قارچ به همان میزان که در بالا اشاره شد، غوطه وری در غلظت های مشخص از عصاره انجام گرفت. با اینکه تفاوت معنی داری بین تیمارهای مختلف اسانس انار وجود نداشت، عصاره انار در غلظت های 2000 و 2500 میکرولیتر در شرایط in vitro در مقایسه با سایر تیمار ها به طور قابل توجهی از جوانه زنی اسپور قارچ جلوگیری کرد. نتایج نشان داد که عصاره 75 و 100 درصد باعث کاهش درصد زخم های آلوده، قطر آلودگی و کاهش وزن میوه و افزایش ترکیبات فنولی و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیاز در پوست میوه نارنگی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که عصاره انار می تواند به طور موثر برای کنترل و درمان پوسیدگی ناشی از کپک سبز و آبی استفاده شود. کلمات کلیدی : آنتی اکسیدان ها، تنش زنده، ترکیبات فنلی، پس از برداشت.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی