Skip to main content
SUPERVISOR
MARYAM HAGHIGHIPOODEH,Milad Fathi
مریم حقیقی (استاد راهنما) میلاد فتحی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Behnaz Halaji Dezfouli
بهناز حلاجی دزفولی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

The effect of nanoliposomes compounds in reducing heat stress on sweet peppers (capsicum annuum L.)
Sweeet pepper is one of the most important vegetables in the world that is important for humans in terms of economic and food. A major part of the decline in yield and plant growth in the agricultural industry is related to environmental stresses such as high temperature stress, which causes some physiological, biochemical changes, and molecular changes in plant metabolism such as chemical decomposition of molecules, degradation of nucleic acids, eduction of photosynthesis, increasing respiration and disruptio In memberane permeability . The result of these disorders is damage to the plant, including the prevention of its growth and yeild decline. This research was carried out to investigate the effect of spraying solution of nanoliposomal compounds under high-temperature stress conditions on sweet papper in a academic- researching of the faculty of agriculture of isfahan university of technology in a completely randomized design with a concentrations of 4% (w / v%) phosphatidylcholine (lysitin) , As well as potassium (at a concentration of 4,000), selenium (25 mg / l), brassinosteroid (1 ?mol / L), and aminolulonic acid (1 mM), and the combination of all the mentioned substances in both capsule and without capsule , in two temperature treatment (25 ± 2 ?C and 34 ± 2?C) with three replications for each treatment. The results showed that sweat pepper treatments with spraying on brothinosteroid increased leaf number, relative water content, potassium concentration, proline, protein, superoxide dismutase catalase significantly. It also reduced the amount of ion leakage and flower number significantly. Sweat pepper treatments with spraying amine-vulcanic acid increased stem length, leaf number, shoot fresh weight, flower number, root fresh weight, root dry weight, relative water displacement, water pressure potential, potassium concentration, proline, protein, disodium oxide, catalase meaningfully . It also significantly reduced the ionic and malondialdehyde leakage. Sweat Pepper treatment with spraying potassium increased the relative content of water, potassium, protein and catalase concentrations significantly. It also significantly reduced the amount of ion leakage, malondialdehyde and guaiacol peroxidase. Sweet pepper treatments with spraying selenium increased ion leakage, relative water content, potassium concentration, protein, antioxidant activity and superoxide dismutase significantly. Also, the lowest result was selenium in many cases, including stem length, root length, leaf number, root fresh weight, root dry weight, malondialdehyde and catalase. Sweat pepper treatments with spraying all applied cases increased stem length, shoot dry weight, relative water content, water pressure potential, potassium concentration, protein, catalase and superoxide dismutase significantly.It also reduced lesser the drop in flowering and significantly reduced the level of ion leakage and malondialdehyde. The use of nanoliposome cover in this study resulted in significant increase in shoot fresh weight, shoot dry weight, flower number, root fresh weight, root dry weight, water pressure potential, protein, superoxide dismutase and antioxidant activity. It also significantly reduced the level of ion leakage and guaiacol oxidase and helped reduce flower drop. Finally, it can be concluded that the use of Acidumino and Levonelli and all the used substances (ALL) on the sweet pepper plant, in the conditions of 2 ± 25, and in the case of temperature stress, have a positive effect on the morphological and physiological characteristics of the plant, causing Reducing damage caused by temperature stress and improving plant growth conditions. Keywords sweat Pepper, Thermal stress, Nanoliposome, Aminoaluminic acid, Brassinosteroids, Potassium, Selenium.
فلفل دلمه‌ای یکی از مهم‌ترین سبزی‌های دنیا است که از جنبه اقتصادی و غذایی برای بشر حائز اهمیت می باشد. بخش عمده‌ای کاهش عملکرد و رشد گیاهی در صنعت کشاورزی مربوط به تنش‌های محیطی ازجمله تنش دمای بالا است که باعث برخی تغییرات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و مولکولی در متابولیسم گیاهان مثل تجزیه شیمیایی مولکول ها، تخریب اسیدهای نوکلئیک، کاهش فتوسنتز، افزایش تنفس و اختلال در تراوایی غشاء می شود. که نتیجه این اختلال ها، وارد شدن خساراتی به گیاه از جمله جلوگیری از رشد و کاهش عملکرد می باشد. این پژوهش به‌منظور بررسی اثر محلول پاشی ترکیبات نانولیپوزومی در شرایط تنش دمای بالا بر فلفل دلمه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاٌ تصادفی در گلخانه آموزشی- پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان با غلظت های فسفاتیدیل کولین (لیسیتین) در یک سطح 4 درصد (w/v%) و همچنین پتاسیم (با غلظت 4 در هزار)، سلنیوم (25 میلی گرم بر لیتر)، براسینواستروئید (1میکرومول بر لیتر) و اسیدآمینو لوولونیک (1 میلی مولار) و ترکیب تمام مواد ذکر شده با هم به دو صورت کپسوله و بدون کپسول، در دو تیمار دمایی ( دمای C°2±25 و C°2±34) با سه تکرار برای هر تیمار به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که تیمار فلفل دلمه ای با محلول پاشی براسینواستروئید ها باعث افزایش تعداد برگ، محتوی hyhy; نسبی آب، غلظت پتاسیم، پرولین، پروتئین، سوپر اکسید دسموتاز و کاتالاز به صورت معنی داری شد. همچنین مقدار نشت یونی و تعداد گل را به صورت معنی داری کاهش داد. تیمار فلفل دلمه ای با محلول پاشی اسیدآمینو لوولونیک باعث افزایش طول ساقه، تعداد برگ، وزن تر شاخساره، تعداد گل، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، متحوی نسبی آب، پتانسیل فشارآب، غلظت پتاسیم، پرولین، پروتئین، سوپر اکسید دسموتاز و کاتالاز به صورت معنی داری شد. همچنین مقدار نشت یونی و مالون دی آلدئید را به صورت معنی داری کاهش داد. تیمار فلفل دلمه ای با محلول پاشی پتاسیم باعث افزایش محتوی نسبی آب، غلظت پتاسیم ، پروتئین و کاتالاز به صورت معنی داری شد. همچنین مقدار نشت یونی، مالون دی آلدئید و گایاکول پر اکسیداز را به صورت معنی داری کاهش داد. تیمار فلفل دلمه ای با محلول پاشی سلنیوم باعث افزایش نشت یونی، محتوی نسبی آب، غلظت پتاسیم ، پروتئین، فعالیت آنتی اکسیدانی و سوپر اکسید دسموتاز به صورت معنی داری شد. همچنین سلنیوم در بسیاری موارد بود از جمله: طول ساقه، طول ریشه، تعداد برگ، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، مالون دی آدئید و کاتالاز کمترین نتایج را داشت. تیمار فلفل دلمه ای با محلول پاشی همه مواد بکار برده(ALL) باعث افزایش طول ساقه، وزن خشک شاخساره، محتوی نسبی آب، پتانسیل فشارآب، غلظت پتاسیم، پروتئین، کاتالاز و سوپر اکسید دسموتاز به صورت معنی داری شد. همچنین باعث کاهش کمتر ریزش گل وکاهش معنی داری در میزان نشت یونی و مالون دی آلدئید شد. استفاده از کاور نانولیپوزوم در این تحقیق باعث افزایش معنی دار در وزن تر شاخساره، وزن خشک شاخساره، تعداد گل، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، پتانسیل فشارآب، پروتئین، سوپر اکسید دسموتاز و فعالیت آنتی اکسیدانی شد. همچنین باعث کاهش معنی داری در میزان نشت یونی و گایاکول پر اکسیداز گشت و به کاهش ریزش گل کمک کرد. در نهایت می توان نتیجه گرفت که کاربرداسیدآمینو لوولونیک و همه مواد بکار برده (ALL) کپسول شده بر روی گیاه فلفل دلمه ای چه در شرایط C°2±25 و چه در شرایط تنش دمایی تأثیر مثبت بر خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه می گذارد و باعث کاهش خسارات ناشی از تنش دمایی و بهبود شرایط رشد گیاه می شود. کلمات کلیدی : فلفل دلمه‌ای، تنش گرمایی، نانولیپوزوم، اسیدآمینو لوولونیک، براسینواستروئید، پتاسیم، سلنیوم

ارتقاء امنیت وب با وف بومی