Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Mehdi Majedi,MARYAM HAGHIGHIPOODEH,Seyed Ahmad Mireei
محمد مهدی مجیدی (استاد مشاور) مریم حقیقی (استاد راهنما) سیداحمد میره ای (استاد مشاور)
 
STUDENT
Farinaz Parnianifard
فریناز پرنیانی فرد

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1397

TITLE

Adjusting the source-sink relationship in bell peppers and study the changes in nutrients movement pattern, yield and fruit quality in the low light greenhouse
Capsicum is one of the most important vegetables in the world, which is economically and nutritiously crucial for humans. This study was performed on the bell peppers of Lumos yellow cultivar to evaluate the yield and quality of the fruit and its changes with 4 pruning treatments without pruning, pruning with three fruits, pruning with five fruits and pruning with preservation. Seven fruits were placed in two greenhouses with different light in the form of a complete random block design. In control Greenhouse, normal light was reduced by an average of about 14,000 lux per square meter, and in a dimly lit greenhouse, it was reduced to about 6,000 lux per square meter by Sheed with a 60% mesh. At the end of the experiment, the weight, length, diameter, and volume of the fruit, chlorophyll, and carotenoids of leaves and fruit, soluble solids, hardness and relative moisture content of the fruit, fruit seed weight, calcium, and root nitrogen, shoots and fruits, antioxidants, phenol, carbohydrates, starch, leaf and fruit flavonoids, organic acids and vitamin C and L * a * b * color indicators were measured and analyzed by SAS program. The results showed that low light greenhouse and pruning treatment had the highest chlorophyll b, carotenoid 3 fruit pruning had the highest chlorophyll a and total leaf chlorophyll; 5 fruit pruned had the highest volume, total chlorophyll, firmness, relative water content and root calcium and pruning. 7 fruit plants had the highest levels of leaf nitrogen. In the greenhouse with normal light in fruitless pruning treatment, the highest fruit volume, seed weight, fruit carotenoids, and L * a * b *, antioxidants and leaf phenol, starch, organic acids, and fruit flavonoids were observed. In 3 fruits- pruning highest weight, diameter, and starch of leaves were observed. In 5 fruits-pruning, the highest amount of chlorophyll a, calcium, and organic acids of fruit, total carbohydrates, and leaf flavonoids was seen. In 7 fruits-pruning, the highest hardness, chlorophyll b, antioxidants, phenol and, carbohydrate and leaf calcium and root nitrogen was observed. Also, artificial neural network (ANN) method for providing predictive models of quality parameters of bell pepper product (including antioxidants, carbohydrates, flavonoids, firmness, starch, and vitamin C) based on parameters of different levels of pruning and exposure as well as fruit characteristics including weight, content Relative (RWC), diameter, length, and volume were used. For this purpose, three-layer perceptron networks, including an input layer, a hidden layer, and an output layer, were used for modeling, and an independent ANN model was created for each of the 6 target variables. The results showed that pruning has the most significant effect on the quality and nutritional value of pepper, including the total soluble solids, hardness, antioxidants, carbohydrates, starch andvitamin C in the fruit,and these values can be pridicted withcoeffiction R 2 (0/56-0/98) and greenhouse light has a lower effect. According to the results of this study, in low light conditions, pruning is recommended by maintaining 5 fruits, and in normal light conditions, pruning is recommended by keeping 7 or 5 fruits Keywords: Light , pruning , yield, artificial neural networks , color index , quality
فلفل دلمه‌ای یکی از مهم‌ترین سبزی‌های دنیاست که از جنبه اقتصادی و غذایی برای بشر حائز اهمیت است. این پژوهش بر بوته های فلفل دلمه ای رقم زرد لوموس (Lumos) به منظور بررسی عملکرد و کیفیت میوه و تغییرات آن با 4 تیمار هرس به صورت بدون هرس، هرس با حفظ سه میوه، هرس با حفظ پنج میوه و هرس با حفظ هفت میوه در دو گلخانه با نور متفاوت در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. در گلخانه شاهد نور معمولی به میزان متوسط حدود 14000 لوکس بر متر مربع و در گلخانه کم نور تا میزان متوسط حدود6000 لوکس بر متر مربع توسط شید با مش 60 درصد کاهش داده شد. در پایان آزمایش، شاخص های وزن، طول، قطر و حجم میوه، کلروفیل و کاروتنوئید برگ و میوه، مواد جامد محلول، سفتی و محتوای رطوبت نسبی میوه، وزن بذر میوه، کلسیم و نیتروژن ریشه، شاخساره و میوه، آنتی اکسیدان، فنول، کربوهیدات، نشاسته، فلاونوئید برگ و میوه، اسیدهای آلی و ویتامین C وشاخص‌های رنگL* a* b* ، اندازه گیری وتوسط برنامه ASآنالیز داده‌ها انجام شد. نتایج نشان داد که گلخانه کم نور و تیمار بدون هرس بیشترین میزان کلروفیل b و کاروتنوئید برگ، هرس3 میوه بیشترین مقدار کلروفیل a و کلروفیل کل برگ، هرس 5 میوه بیشترین حجم ،کلروفیل کل میوه، سفتی، محتوای رطوبت نسبی و کلسیم ریشه و هرس 7 میوه بیشترین میزان نیتروژن برگ را دارا بودند. درگلخانه با نور معمولی در تیمار بدون هرس میوه بیشترین میزان حجم میوه، وزن بذر،کاروتنوئید میوه و شاخص های رنگ L* a* b* ، آنتی اکسیدان و فنول برگ، نشاسته، اسیدهای آلی و فلاونوئید میوه دیده شد. در هرس 3 میوه بیشترین وزن، قطر و نشاسته برگ، در هرس 5 میوه بیشترین میزان کلروفیل a،کلسیم و اسیدهای آلی میوه، کربوهیدرات کل و فلاونوئید برگ و در هرس 7 میوه بیشترین میزان سفتی، کلروفیل b، آنتی اکسیدان، فنول وکربوهیدارت کل میوه وکلسیم برگ و نیتروژن ریشه مشاهده شد. همچنین از روش شبکه‌های عصبی مصنوعی (ANN) برای ارائه مدل‌های پیشگوی پارامترهای کیفیت محصول فلفل دلمه‌ای (شامل آنتی‌اکسیدان، کربوهیدرات، فلاونوئید، سفتی، نشاسته و ویتامین C) از روی پارامترهای سطوح مختلف هرس و نوردهی و همچنین شاخص‌های میوه شامل وزن، محتوای رطوبت نسبی (RWC)، قطر، طول و حجم استفاده شد. برای این هدف از شبکه‌های پرسپترون سه لایه شامل یک لایه ورودی، یک لایه مخفی و یک لایه خروجی برای انجام مدلسازی استفاده و برای هر یک از 6 متغیر هدف، یک مدل ANN مستقل ساخته شد. نتایج مدلینگ نشان داد روی صفات کیفی و ارزش غذایی فلفل از جمله میزان مواد جامد محلول، سفتی، آنتی اکسیدان،کربوهیدرات، نشاسته، ویتامین C میوه با ضریب تبیین پیشگویی ( R 2 p ) (56/0-- 98/0) از روی مقادیر واقعی متغیرهای ورودی قابل پیشگوئی است و متغیر هرس میوه بیشترین اهمیت و نور گلخانه کمترین تأثیر را در مدلسازی این پارامترها دارد. باتوجه به نتایج بدست آمده در این پژوهش در شرایط نوری کم، هرس با حفظ 5 میوه و در شرایط نوری معمولی هرس با حفظ 7یا 5 میوه مناسب است. کلمات کلیدی : نور، هرس، عملکرد، شبکه‌های عصبی مصنوعی، شاخص رنگ ، کیفیت

ارتقاء امنیت وب با وف بومی