Skip to main content
SUPERVISOR
Mahdieh Gholami,Hajar Shekarchi zadeh,Azar Shahpiri
مهدیه غلامی (استاد راهنما) هاجر شکرچی زاده (استاد مشاور) آذر شاه پیری (استاد مشاور)
 
STUDENT
Maryam Janghorban laricheh
مریم جانقربان لاریچه

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Effect of peptides from enzymatic digestion of protein extracted from olive waste on modulation of strawberry drought stress
Stresses are the most important factor reducing crop production worldwide.Various techniques such as genetic modification for the production of resistant cultivars, improved plant nutrition and pretreatment with some compounds have been proposed to increase tstability of the production system and reduce the consumption of agricultural chemicals. Currently, according to the great interest for natural antioxidants, bioactive antioxidant peptides, extracted from plant proteins, have been studied. Olive-derived proteins are important source for bioactive peptides and protein hydrolysates.In this study, the proteins of industrial olive oil by-products including leaf, pomace and seed was examined using the standard Bradford assay and the extracted proteins were characterised by sodium dodecyl sulphate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS–PAGE).Olive PHs were prepared using commercial enzyme, Alcalase and the antioxidant activity of them were measured by three antioxidant assays.In DPPH radical scavenging assay, inhibition percentage of seed, pomace and leaf PH were found to be 58.7, 52.3 and 20%, respectively.The hydroxyl radical scavenging of seed, pomace and leaf PH showed 47.6, 43.6 and 26.1% of inhibition.The seeds were the samples yielding the PH with the highest lipid peroxidation inhibition capacity (87.8%).Among all hydrolysates, seed PH showed highest antioxidant activity as compared to other hydrolysates and selected for second experiment.In order to investigate the effect of pH o drought alleviation, an experiment was set up as factorial in completely randomized design with two factors, including seed PH application at three levels (0, foliar application at 0.15% or soil drenching at 0.15%) and drought stress at two levels (full irrigation at FC level or 50% FC) and five replications. The results showed that drought stress decreased chlorophyll index and chlorophyll fluorescence, while the levels of them in PH treated plants did not show a significant difference compared to control plants.Plant treatment with 0.15% PH decreased ionic leakage and plants showed higher proline and soluble carbohydrate concentrations as well as better relative water content than non-treated plants.The obtained results showed that the olive seed PH can be effectively utilized for reducing damages caused by drought stress. Keywords: Antioxidants, Bioactive peptides, Stress, Agricultural waste, Biostimulants
تنش‌ها مهمترین عامل کاهش‌دهنده عملکرد محصولات کشاورزی در سطح جهان هستند. تکنیک‌های مختلفی از جمله اصلاح ژنتیک برای تولید ارقام مقاوم، بهبود تغذیه‌ گیاه و پیش تیمار با برخی ترکیبات برای افزایش پایداری سیستم تولید و کاهش مصرف مواد شیمیایی پیشنهاد شده است. در سال‌های اخیر با توجه به تمایل استفاده از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی، قابلیت آنتی‌اکسیدانی پپتیدهای فعال زیستی حاصل از منابع گیاهی مطالعه شده است. پروتئین موجود در میوه زیتون می‌تواند برای تولید پپتیدهای زیست فعال و پروتئین هیدرولیزات ارزشمند باشد. در این پژوهش پروتئین‌ ضایعات مختلف گیاه زیتون شامل برگ، دانه و تفاله به کمک بافر حاوی فنول استخراج و تشکیل باندهای پروتئینی بر روی ژل SDS-PAGE بررسی شد. پروتئین هیدرولیزات‌های تهیه شده از زیتون با استفاده از آنزیم آلکالاز تهیه و فعالیت آنتی‌اکسیدانی آن‌ها در سه آزمون آنتی‌اکسیدانی بررسی شد. در آزمون DPPH درصد بازدارندگی پروتئین هیدرولیزات های تهیه شده از دانه، تفاله و برگ به ترتیب 7/58%، 3/52% و20% تخمین زده شد. در آزمون رادیکال هیدروکسیل درصد بازدارندگی پروتئین هیدرولیزات های تهیه شده از دانه، تفاله و برگ به ترتیب 6/47%، 6/43%، 1/26% تخمین زده شد. دانه زیتون منبعی بود که پروتئین هیدرولیزات با بیشترین فعالیت بازدارندگی پراکسیداسیون چربی (8/87 %) را داشت. در بین هیدولیزات های تهیه شده، دانه بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی را داشت و برای آزمایش دوم انتخاب شد. به منظور بررسی اثر پروتئین هیدرولیزات بر تعدیل تنش خشکی توت فرنگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل شامل دو سطح خشکی 100 و 50 درصد ظرفیت مزرعه و سه تیمار آب مقطر، محلول پاشی پروتئین هیدرولیزات وکاربرد خاکی آن در غلظت 15/0 درصد در قالب طرح کامل تصادفی با 5 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد تنش خشکی میزان شاخص کلروفیل و فلورسانس کلروفیل را درگیاهان شاهد کاهش داد، در حالی که میزان کلروفیل و فلورسانس گیاهان تیمار شده با پروتئین هیدرولیزات نسبت به گیاهان شاهد تفاوت معنی‌داری نداشت. تیمار گیاهان با پروتئین هیدرولیزات در غلظت 15/0 درصد، نشت یونی را کاهش داد و گیاهان میزان پرولین و کربوهیدرات محلول بیشتر و در نتیجه محتوای آب نسبی بالاتری نسبت به گیاهان تیمار نشده داشتند. در مجموع نتایج نشان داد پروتئین هیدرولیزات تهیه شده از بذر زیتون می تواند به طور مؤثر برای کاهش آسیب های تنش خشکی استفاده شود. کلمات کلیدی: آنتی‌اکسیدان‌ها، پپتید‌های فعال زیستی، تنش، ضایعات کشاورزی، محرک‌های زیستی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی