Skip to main content
SUPERVISOR
Bahram Baninasab,Mahdieh Gholami
بهرام بانی نسب (استاد راهنما) مهدیه غلامی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Pouran Alipoor
پوران علی پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Effect of vermicompost extract on some morphological and physiological parameters of strawberry plant under salt stress conditions
Salinity is one of the most important factors limiting the growth of plants worldwide. According to available information, about one-third of the world' water agriculture is affected by this environmental stress. The most important damages caused by salt stress can be the disruption of the ionic balance due to the reduction of the absorption of essential ions and the accumulation of harmful and dehydrated ions due to the decrease in water absorption, which results in reduced protein synthesis, trairation, ion transfer and Finally the final performance decline. One of the methods to overcome salinity stress in plants is to use aqueous extract of vermicompost because of increasing beneficial microbial population, improving plant nutrients status, inducing production of defense compounds and also having hormones and regulators Plant growth can improve plant growth under salt stress. Was done In order to investigate the effect of salinity and vermicompost extract on morphological and physiological Parameters of strawberry plants, a factorial experiment consisting of three levels of salinity (0, 20 and 40 mM sodium chloride ) and vermicompost extract at three levels of (0, 50 and 100 percent) in a completely randomized design with four replications in soil culture medium was done. In this experiment some morphological Parameter such as shoot and root fresh and dry weight leaf area specific and physiological Parameters such a ion leakage, relative chlorophyll index, chlorophyll fluorescence, proline content, starch total soluble sugar, and as well as sodium and potassium elements and their proportion measurements were taken. The results showed that increasing the salinity concentration decreased the vegetative parameters of strawberry tralants except for specific leaf area. Application of vermicompost extract reduced salinity negative effects and improved vegetative growth parameters. Increasing salinity concentration increased the percentage of ion leakage, proline content, total soluble sugar and shoot and root sodium concentration. In addition, relative leaf chlorophyll index, leaf chlorophyll fluorescence, starch and potassium content of shoot and root decreased at the highest salinity level compared to control. Application of vermicompost extract at 100 percent increased leaf relative chlorophyll index, Leaf chlorophyll fluorescence, total soluble sugars, starch and potassium shoot and root were compared to control. Also, application of vermicompost extract reduced proline and sodium level of shoot and root compared to control under salinity condition. Under salinity condition Overall, vermicompost extract reduced salinity toxicity by preventing the reduction of these parameters. Keywords: salinity, vermicompost extract, strawberry, proline, starch, total soluble sugar, oxidative stress
شوری یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده رشد گیاهان در سرتاسر جهان است. براساس اطلاعات موجود حدود یک سوم کشاورزی آبی جهان متأثر از این تنش محیطی است. از مهم ترین صدمات ناشی از تنش شوری می توان به برهم خوردن توازن یونی ناشی از کاهش جذب یون های ضروری و انباشتگی یون های مضر و کم آبی ناشی از کاهش جذب آب که با کاهش سنتز پروتئین، تعرق، انتقال یون و در نهایت کاهش عملکرد نهایی است. یکی از روش های غلبه بر مشکلات تنش شوری در گیاهان استفاده از عصاره آبی ورمی کمپوست است. این ترکیب به دلیل افزایش جمعیت میکروبی مفید، بهبود وضعیت مواد مغذی گیاهان، القای تولید ترکیبات دفاعی و هم چنین دارا بودن هورمون ها و تنظیم کننده های رشد گیاهی، می تواند باعث بهبود رشد گیاهان در شرایط تنش شوری شود. به منظور بررسی اثر شوری و عصاره ورمی کمپوست بر خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی نشاءهای توت فرنگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل شامل سه سطح 0، 20 و 40 میلی مولار کلریدسدیم و عصاره ورمی کمپوست در سه سطح 0، 50 و 100 درصد غلیظ شده، در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار و در محیط کشت خاک انجام شد. در این آزمایش برخی خصوصیات مورفولوژیکی چون وزن تر وخشک اندام هوایی و ریشه و سطح ویژه برگ و خصوصیات فیزیولوژیکی نظیر نشت یونی برگ، شاخص کلروفیل نسبی، فلوسانس کلروفیل، پرولین، نشاسته و میزان قند محلول کل و همچنین عناصر سدیم و پتاسیم ونسبت آن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد افزایش غلظت شوری، سبب کاهش پارامتر های رویشی نشاءهای توت فرنگی به جز سطح ویژه برگ شد. کاربرد عصاره ورمی کمپوست باعث کاهش صدمات منفی ناشی از شوری و بهبود پارامتر های رشد رویشی شد. افزایش غلظت شوری باعث افزایش معنی داری درصد نشت یونی، پرولین، قند محلول کل و سدیم اندام هوایی وریشه شد. به علاوه شاخص کلروفیل نسبی برگ، فلورسانس کلروفیل برگ، نشاسته و پتاسیم اندام هوایی و ریشه در بالاترین سطح شوری نسبت به شاهد کاهش داشتند.کاربرد عصاره ورمی کمپوست در غلظت 100 درصد غلیظ شده باعث افزایش معنی دار شاخص کلروفیل نسبی برگ، فلورسانس کلروفیل برگ، قندمحلول کل، نشاسته و پتاسیم اندام هوایی وریشه نسبت به شاهد شد. هم چنین استفاده از عصاره ورمی کمپوست تحت تنش شوری به طور معنی داری میزان پرولین و سدیم اندام هوایی و ریشه را نسبت به شاهد کاهش داد. در مجموع عصاره ورمی کمپوست به وسیله جلوگیری از کاهش این شاخص ها سبب کاهش صدمات ناشی از سمیت شوری شد. کلمات کلیدی: شوری، عصاره ورمی کمپوست، توت فرنگی،پرولین، نشاسته، قند محلول کل، تنش اکسیداتیو

ارتقاء امنیت وب با وف بومی