Skip to main content
SUPERVISOR
Mahmoud Kalbasi,Mohammad-Ali Hajabbasi
محمود کلباسی اشتری (استاد مشاور) محمدعلی حاج عباسی جورتانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
مهدی جماعتی اردکانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1382

TITLE

The Effect of Salinity Levels on Germination and Establishment of Some Pistachio Cultivars
Salinity is one of the main problems of irrigated agriculture around the world. This problem is severe in many arid and semiarid regions. There are different ways for decreasing the effects of salinity in salt affected soils. These are: Reclamation of saline soils and waters and using of tolerant plants. Pistachio is one of the most popular crops of arid lands in Iran , which has been planted in these areas for thousands of years. At present over 50% of the world pistachio nut export belongs to Iran . Because of the moderate tolerance of this crop to salinity and extension of saline areas in Iran pistachio can be a suitable crop for many regions of this country. The main objectives of this work were to study the germination and establishment of four pistachio cultivars under different saline conditions. These cultivars were Ahmadaghaee, Badami, Ohadi and Kalleghouchi. The germination test was performed in polyethylene pots placing in a germinator at 25 ° C. For establishment stage seeds of pistachio cultivars were germinated and then transferred to pots filled with perlite. For three mounts seedlings were irrigated with ½ concentration of Johnson nutrient solution. Electrical conductivity of this solution was 0.5 dS/m and its pH was 6.65. Three months after planting, the nutrient solutions were salinized with NaCl to levels of 20, 40, 80, 120 and 160 mmol/L. Electrical conductivity of these solutions were 2.7, 5.4, 10.8, 16.2 and 21.6 dS/m, respectively. As far as the germination is concerned, the highest percentage of germination in low levels of salinity (up to 2.7 dS/m) was observed in Ahmadaghaee cultivar and by increasing the salinity from this level Badami cultivar showed the highest germination percentage. In establishment stage Ahmadaghaee cultivar showed a better growth in all levels of salinity than other cultivars. Kalleghouchi showed to be the most sensitive cultivar among the cultivars under study, both at germination and establishment. It seems that the best cultivar for germination in saline cultures is Badami but Ahmadahaee is the best cultivar for establishment in saline conditions. Increased salinity caused to increase the concentration of sodium and chloride in shoots and roots of all cultivars but this increase in tolerant cultivar was less than sensitive ones. Sodium concentration was higher in roots but chloride concentration was higher in shoots. Uptake of nitrogen in shoots decreased by increasing salinity. Micronutrient uptakes ( Fe, Zn, Cu, etc.) was decreased with increasing salinity.
شوری یکی از مشکلاتی است که کشاورزی را در بسیاری از نقاط جهان تهدید می کند. این مشکل در مناطق خشک و نیمه خشک بسیار حادتر می باشد. روش های مقابله با شوری یکی اصلاح و بهسازی خاک و آب و دیگری استفاده از گیاهان یا ارقام متحمل به شوری است. پسته از محصولاتی است که کشت آن از زمان های بسیار دور در ایران رواج داشته و در حال حاضر نیز عمده ترین محصول صادراتی کشاورزی محسوب می گردد. ایران با دارا بودن بیش از 50 درصد از حجم و ارزش صادراتی پسته مقام اول را در دنیا دارد. با توجه به تحمل نسبی این گیاه به شوری و وسعت زیاد مناطق دارای مشکل شوری در کشور, به نظر می رسد پسته گیاه مناسبی برای بسیاری از مناطق شور کشور باشد. تحقیق حاضر به منظور تعیین قدرت جوانه زنی و استقرار چهار رقم پسته به نام های احمدآقایی, بادامی, اوحدی و کله قوچی در سطوح مختلف شوری انجام گرفت. پسته وحشی (بنه) در هیچکدام از تیمارهای شوری جوانه نزد و لذا از آزمایش حذف گردید و تحقیق بر روی سایر ارقام انجام گرفت. آزمون جوانه زنی در ظروف پلی اتیلن که کاغذ صافی در کف ظرف و روی بذر قرار می گرفت انجام شد. جهت مطالعه استقرار در محیط های شور ابتدا بذور در ظرف کشت سبز گشته و سپس به گلدان های پلاستیکی حاوی پرلیت منتقل گردیدند. طی مدت سه ماه نهال های پسته با محلول غذایی جانسون با نصف غلظت (نیم جانسون) با هدایت الکتریکی 5/0 دسی زیمنس بر متر و pH 65/6 آبیاری شدند. پس از سه ماه رشد, محلول غذایی با استفاده از کلریدسدیم خالص تا سطوح 20, 40, 80, 120 و 160 میلی مولار شور گردید. هدایت الکتریکی این محلول ها به ترتیب 7/2, 4/5, 8/10, 2/16 و 6/21 دسی زیمنس بر متر بود. این آزمایش در قالب طرح فاکتوریل کاملاً تصادفی و به صورت گلخانه ای انجام گرفت. بیشترین درصد جوانه زنی در شوری های پایین (تا 7/2 دسی زیمنس بر متر ) متعلق به رقم احمدآقایی بود. اما با افزایش شوری از این حد رقم بادامی بالاترین درصد جوانه زنی را نشان داد. در مرحله استقرار, رقم احمدآقایی بیشترین رشد را در تیمارهای مختلف شوری داشته و دارای بیشترین وزن تر اندام هوایی و ریشه نسبت به بقیه ارقام بود. رقم کله قوچی حساس ترین رقم هم برای جوانه زنی و هم استقرار بود, ضمن اینکه کاهش وزن تر در ارقام احمدآقایی, بادامی و اوحدی با افزایش شوری از 4/5 دسی زیمنس بر متر و برای کله قوچی از 7/2 دسی زیمنس بر متر مشاهده گردید. لذا به نظر می رسد بهترین رقم برای جوانه زنی در محیط های شور بادامی و جهت استقرار رقم احمدآقایی می باشد. اثر متقابل شوری و رقم نشان داد که شوری باعث افزایش غلظت سدیم و کلر در اندام هوایی و ریشه شده که این افزایش در رقم متحمل کمتر از رقم حساس بوده است. ضمن اینکه اندام هوایی دارای سدیم کمتری نسبت به ریشه بوده و این امر در مورد کلرید برعکس بود. شوری باعث کاهش جذب نیتروژن توسط اندام هوایی گردیده و در مقابل جذب فسفر را افزایش داد. این افزایش در نسبت سدیم به پتاسیم نیز مشاهده گردید. جذب عناصر میکرو از قبیل آهن, روی, مس و غیره تا حدی از شوری افزایش یافته و پس از آن کاهش یافت ضمن اینکه رقم متحمل توانایی بیشتری را در انتقال عناصر غذایی از ریشه به اندام های هوایی تحت تأثیر شوری نشان داد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی