Skip to main content
SUPERVISOR
Mostafa Mobli,Majid Afyuni,Mehdi Kadivar,Amirhossein Khoshgoftarmanesh
مصطفی مبلی (استاد مشاور) مجید افیونی مبارکه (استاد راهنما) مهدی کدیور (استاد مشاور) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد راهنما)
 
STUDENT
Forough Aghili
فروغ عقیلی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Nutritional Status and Fruit Quality of Greenhouse Tomato, Bell Peppers and Cucumber in Isfahan Province
Greenhouse make up a major part of vegetables produced in Iran . While consumer interest worldwide in the quality of vegetable products has increased in recent years, there is very limited information about the quality values. Therefore, some internal (mineral nutrients, vitamins, heavy metals) and external (color, firmness) quality values were determined in greenhouse cucumber, tomato and bell pepper produced in Isfahan province. In addition, the health risks of heavy metals and nitrate (NO 3 - ) via consumption of the vegetables was estimated using the non-cancer hazard quotient (HQ) and cancer risk assessment estimates. Leaves and edible parts of tomato, cucumbers and bell peppers and associated topsoil (0-25 cm) samples were taken from 25 different greenhouses. Concentrations of macro- (N, P, K, Ca, Mg) and micronutrients (Fe, Cu, Mn, Zn), vitamins (ascorbic acid, citric acid) as well as heavy metals (Pb, Ni, Cr, Cd) were determined in the plant tissues. In addition, some external quality values (e.g., color and firmness) of fruits were determined. The mean concentration of N (0.21 %) and particularly P (229 mg kg -1 ) and K (665 mg kg -1 ) in the soils was much higher than their critical deficiency level. The mean concentration of DTPA-extractable Fe, Zn, Cu and Mn of the soils were 12.00, 4.9, 1.98 and 14.50 mg kg -1 , respectively. Despite the fact that the average concentrations of Pb and Cd were still within the acceptable ranges, some greenhouses had higher concentrations of the heavy metals. Calcium concentration in cucumber leaves was significantly greater than its critical level while K deficiency was found at most of the sampled leaves. Comparing the mean concentration of nutrients in different sampling periods indicated that the leaves sampled at the third period had lower content of K, P and N and higher Ca content as compared with the leaves sampled at the first and second sampling periods. The Ca concentration was low in the edible part of cucumber while the K and P concentration were higher as compared with the critical level. The majority of the vegetables had low to very low content of Fe, Cu, Mn, Zn and ascorbic acid in their edible parts. Calcium concentration in the edible tissues of cucumber was positively affected the fruit texture firmness. There were also positive and significant relationships between K content and ascorbic acid and/or citric acid in the cucumber and tomato. In bell pepper, the fruit ascorbic acid concentration was positively related to the nitrate concentration. Mg concentration in the cucumber had a positive influence on the green color intensity of the fruit. There was also a positive relationship between the K concentration and
تولید محصولات گلخانه ای در سال های اخیر توسعه زیادی یافته است. آن چه در این زمینه اهمیت فراوان دارد توجه به وضعیت تغذیه خاک و گیاه و تاثیر آن بر برخی ویژگی های کیفی میوه می باشد. همچنین غلظت عناصر غذایی به ویژه عناصر کم مصرف و فلزات سنگین در اندام خوراکی این گیاهان و مقدار ورود این عناصر به زنجیره غذایی تاثیر زیادی بر سلامت افراد جامعه دارد. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی غلظت عناصر غذائی در خاک و گیاه خیار، گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای در گلخانه های استان اصفهان، و ارتباط آن با برخی جنبه های کیفی میوه انجام شد. برای انجام این پژوهش ابتدا، 25 واحد گلخانه در سطح استان اصفهان انتخاب شد. سپس از خاک و گیاه (برگ و میوه) هر گلخانه نمونه برداری شد. نمونه برداری از برگ طی سه نوبت و نمونه برداری از میوه در دو نوبت انجام شد. غلظت عناصر غذایی کم نیاز و پر نیاز و نیز فلزات سنگین در نمونه های خاک و هم چنین گیاه تعیین شد. در پایان کیفیت این محصولات از لحاظ وضعیت برخی از شاخص های کیفیت ظاهری و کیفیت داخلی بررسی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که غلظت فسفر و پتاسیم در خاک گلخانه ها بسیار بالا بود. میانگین غلظت نیتروژن در خاک های بررسی شده21/0 درصد بود. بنابراین خاک گلخانه ها از نظر نیتروژن نیز غنی می باشند. میانگین غلظت آهن، مس و منگنز در نمونه های خاک به ترتیب برابر با 12و98/1 و 50/14 میلی گرم در کیلوگرم بود. غلظت روی، سرب و کادمیوم در دو نمونه از خاک های مطالعه شده بسیار بالاتر از حد معمول آن بود. غلظت این عناصر در خاک یکی از این گلخانه ها به ترتیب60و 20و262/0 میلی گرم در کیلوگرم و در دیگری به ترتیب 35 و 8 و184/0 میلی گرم در کیلوگرم بود. میانگین غلظت این عناصر در خاک سایر نمونه ها به ترتیب90/3 و60/1 و07/0 میلی گرم در کیلوگرم بود. مقایسه غلظت عناصر برگ با حدود بحرانی نشان داد که میانگین غلظت کلسیم در برگ خیار به طور معنی دار بیشتر از حد معمول غلظت این عنصر و میانگین غلظت پتاسیم به طور معنی دار پایین تر از حد معمول آن بوده است. از طرف دیگر مقایسه میانگین غلظت عناصر در نمونه های برگ نوبت های مختلف نمونه برداری با یکدیگر نشان داد که میانگین غلظت پتاسیم، فسفر و نیتروژن در نمونه های نوبت سوم به طور معنی دار پایین تر و میانگین غلظت کلسیم در نمونه های نوبت سوم به طور معنی دار بالاتر از میانگین غلظت این عناصر در نمونه های نوبت اول و دوم بوده است مقایسه غلظت عناصر غذایی در میوه با حدود بحرانی و معمول نشان داد که میانگین غلظت کلسیم در میوه های خیار پایین تر از حد بحرانی تعیین شده برای آن بود و این اختلاف برای نمونه های نوبت دوم معنی دار شد. میانگین غلظت پتاسیم و فسفر نیز برای تمام نمونه ها بالاتر از حد بحرانی تعیین شده برای آن بود. از طرف دیگر اکثر نمونه ها دچار کمبود عناصر مختلف کم مصرف بودند. نتایج حاصل از بررسی وضعیت آلاینده ها نیز نشان داد که میانگین غلظت میانگین غلظت نیترات در نمونه های گوجه فرنگی (125) و فلفل دلمه ای (70) پایین تر از حدود مجاز تعیین

ارتقاء امنیت وب با وف بومی