Skip to main content
SUPERVISOR
Mehran Shirvani,Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Nafiseh Nili,Bahram Sharifnabi
مهران شیروانی جوزدانی (استاد راهنما) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد راهنما) نفیسه نیلی (استاد مشاور) بهرام شریف نبی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Parvane Mohaghegh
پروانه محقق

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Silicon Application Effect on Tolerance of Two Cucumber Genotypes to Phytophthora melonis Root and Crown Rot
Although silicon (Si) is not known as an essential plant nutrient but has several beneficial effects in plant. Soluble Si may activate defense mechanisms in crops against biotic stresses including root-rot diseases. The Phytophthora melonis is one of the most important root-rot diseases and the main agent responsible of green death in cucumber. We hypothesized that Si affects physiological and biological mechanisms in cucumber plants to improve the crop tolerance to disease stress. Thus, the aim of this study was to investigate the influence of Si on the tolerance of two cucumber genotypes ( Cucumis sativus L. cvs. Dominus GRC and Super Dominus) to Phtophthora melonis infection. In a hydroponics experiment, two cucumber cultivars were exposed to three Si levels (0, 100, and 200 mg L -1 Si) and two Phytophthora melonis inoculums levels (with and without inoculation of P. melonis ). Shoot and root dry matter yield, root membrane permeability, reactive sulfhydryl group concentration, activity of catalase (CAT) and ascorbate eroxidase (APX) in the roots, and concentration of zinc (Zn), iron (Fe), manganese (Mn) and silicon (Si) in the roots and shoots were determined. After plant harvesting, the severity of P. melonis infection was assessed in terms of the number of roots with at least one pathogen lesion. Supplement of Si in the nutrient solution increased the Si concentration in the cucumber tissues. The root length and root and shoot dry weight of cucumber plants was significantly ( P 0.05) greater in the presence of Si to the compared with Si free treatments. In both cucumber cultivars, in the presence of P. melonis infection, Si nutrition significantly ( P 0.05) decreased the root membrane permeability and increased the activities of CAT and APX in the root. There was no significant difference in the reactive sulfhydryl group content between the infected and non-infected cucumber plants. Silicon nutrition significantly ( P 0.05) decreased the disease-induced injurious effects on the cucumber roots. Zinc and Mn concentration in the roots decreased but the roots and shoots concentration of Fe increased as a result of Si nutrition. Application of Si had a positive effect on the tolerance of cucumber to P. melonis root-rot disease. The results showed that Si addition to the nutrient solution of cucumber may reduce the membrane oxidative damage induced by fungal infection and thus, improve crop tolerance to disease. Key words: Silicon, Phytophthora melonis infection, Cucumber, Plant tolerance
اگرچه سیلیسیم به عنوان عنصری ضروری در تغذیه گیاهان شناخته نشده است اما دارای اثرهای مفید متعددی در گیاهان می باشد. این عنصر در بهبود سازوکارهای دفاعی گیاه در تنش های زیستی مانند بیماری های پوسیدگی طوقه و ریشه نقش مهمی دارد. Phytophthora melonis یکی از عوامل عمده در ایجاد بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه در خیار است. با این فرض که سیلیسیم با تأثیر بر فرآیندهای فیزیولوژیکی و زیستی می تواند سبب افزایش تحمل خیار در برابر بیماری شود، این مطالعه با هدف بررسی اثر سیلیسیم بر تحمل دو ژنوتیپ خیار ( Cucumis sativus L.) ( دامینوس GRC و سوپردامینوس) مایه زنی شده با قارچ فیتوفترا انجام شد. به این منظور آزمایشی در محیط کشت هیدروپونیک با سه سطح سیلیسیم (0 و 100 و 200 میلی گرم بر لیتر سیلیسیم) و دو سطح آلودگی قارچی (فاقد مایه زنی ومایه زنی شده با قارچ فیتوفترا ) اجرا شد. عملکرد وزن خشک ریشه و شاخساره، نفوذپذیری غشاء ریشه، غلظت گروه های سولفیدریل غشاء ریشه، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز در ریشه و همچنین غلظت روی، آهن، منگنز و سیلیسیم در ریشه و شاخساره اندازه گیری شد. شدت آلودگی ریشه نیز بر اساس تعداد ریشه های آلوده به دست کم یک خسارت ناشی از عامل بیماری زا تعیین شد. کاربرد سیلیسیم سبب افزایش غلظت این عنصر در بافت های خیار شد. وزن خشک ریشه و شاخساره، همچنین طول ریشه در گیاهان تیمار شده با سیلیسیم در مقایسه با گیاهان رشد کرده در محلول های فاقد سیلیسیم افزایش معنی داری (سطح 5 درصد) نشان داد. در هر دو ژنوتیپ خیارمایه زنی شده با قارچ، کاربرد سیلیسیم سبب کاهش معنی دار نفوذپذیری غشاء ریشه و افزایش سطح فعالیت آنزیم های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز شد. شدت آلودگی قارچی نیز در حضور سیلیسیم کاهش معنی داری نشان داد. همچنین سیلیسیم سبب کاهش معنی دار غلظت روی و منگنز ریشه و افزایش غلظت آهن ریشه و شاخساره خیار شد. کاربرد سیلیسیم اثرهای مفیدی در تحمل به بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه ناشی از قارچ فیتوفترا داشته است. نتایج نشان می دهد سیلیسیم احتمالاً با کاهش اثرهای مخرب اکسیداتیو ناشی از بیماری بر اجزاء سلولی، تحمل خیار در برابر آلودگی قارچی را افزایش می دهد. کلمات کلیدی: سیلیسیم، آلودگی Phytophthora melonis ، خیار، مقاومت گیاهی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی