Skip to main content
SUPERVISOR
Majid Afyuni,Behzad Rezaei,Amirhossein Khoshgoftarmanesh
مجید افیونی مبارکه (استاد راهنما) بهزاد رضائی (استاد راهنما) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور)
 
STUDENT
Hoorieh Barangizi
حوریه برانگیزی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Salinity and phosphorous Effect on the Uptake and Translocation of Antimony on the Corn in Hydroponic
Antimony (Sb) pollution has increased in recent years because of human activities and extensive usage of antimony compounds. Only a few researches have been conducted in this field in Iran. The purpose of this research, is to determine the plant uptake of Sb was affected by phosphorous and salinity. This greenhouse research was performed in hydroponics. A factorial experiment (3 × 2 × 3) with three Sb concentrations, with and without P and three concentrations of NaCl in three replications was conducted. After 40 days, plants were harvested and the roots and shoots were separated. The concentrations of Sb, Fe and Zn and root permeability were measured. Increasing Sb concentrations, significantly reduced shoot weight. In the presence of Sb, shoot wet matter increased with phosphorous addition because of the positive effect of phosphorous. Increasing Sb concentration, in the same level phosphorous, plant with less dry matter were observed. Antimony concentration in the plant shoots increased with increase in the salinity of the nutrient solution. Increasing Sb concentration in nutrient solution, resulted in its enhancement in plant, too. But phosphorous had no significant effect on shoot Sb concentration. There was no significant difference in Fe concentration between species in nutrient solutions with high Sb concentration. The addition of Sb, also increased shoot Fe concentration from 55 to 74 mg L -1 . Root Fe concentration of blank phosphorous level was about 13 percent higher than 3 mg L -1 of phosphorous. Increase in salinity resulted in higher Zn concentration in shoots. Roots with lower phosphorous level, have higher permeability and increasing phosphorous concentration had significant effect on root permeability. The highest and lowest root permeability was related to blank Sb level and 6 mg L -1 level of Sb, respectively. Increase of Sb concentration in nutrient solution, first reduced and then increased root permeability. Root permeability also increased significantly with increasing salinity level in nutrient solution. Key Words Antimony, Phosphorous, Salinity, Root permeability
آلودگی به آنتیموان در سال های اخیر افزایش یافته و این به خاطر فعالیتهای بشر و استفاده وسیع از ترکیبات آنتیموان بوده است و تحقیقات در این زمینه در ایران بسیار کم صورت گرفته است. پژوهش در مورد آنتیموان از اهمیت خاصی برخوردار است در نتیجه هدف از انجام این پژوهش تعیین میزان جذب این عنصر توسط گیاه و اثر فسفر و شوری بر جذب آنتیموان در شرایط خاص بوده است. این پژوهش گلخانه ای در محیط آبکشت اجرا شد. این مطالعه در قالب بلوک کامل تصادفی و آزمون فاکتوریل با سطوح مختلف آنتیموان، فسفر و شوری انجام گرفت. پس از تعیین ترکیبات مورد نیاز جهت ساخت محلول غذایی پایه که شامل 4/0 میلی مولار Ca(NO 3 ) 2 ،2/0 میلی مولار MgSO 4 ، 1/0 میلی مولار KH 2 PO 4 ، 5/0 میلی مولار KNO 3 ، 01/0 میلی مولار NaFe(?)EDTA ، 01/0 میلی مولار H 3 BO 3 ، 2 میکرو مولار MnSO 4 ، 2/0 میکرو مولار ZnSO 4 ، 2/0 میکرومولار CuSO 4 ، 1/0 میکرو مولار Na 2 MoO 4 و 02/0 میلی مولارNaCl بود و اعمال تیمارها که آنتیموان به صورت KSb(OH) 6 در 3 سطح مختلف(صفر، 6 و 18 میلی گرم در لیتر)، که بصورت A 1 ، A 2 ، A 3 و فسفر نیز در 2 سطح (صفر و 3 میلی گرم در لیتر)، که بصورت P 1 و P 2 و شوری به صورت کلرید سدیم در 3 سطح (صفر، 60 و 120 میلی مولار)، که بصورت S 1 ، S 2 و S 3 نامگذاری شده و انجام محاسبات لازم، مراحل کاشت، داشت، پس از 40 روز برداشت صورت گرفت. پس از برداشت گیاه ذرت، غلظت آنتیموان و آهن و روی و درصد نفوذپذیری غشاء ریشه و درصد تفاوت آن ها اندازه گیری شد. با افزایش غلظت آنتیموان در محلول غذایی عملکرد وزن تر و خشک شاخساره به طور معنی داری کاهش یافت. در حضور آنتیموان همراه با افزایش سطح فسفر، وزن تر شاخساره نیز افزایش یافت که مربوط به اثر مثبت فسفر بوده و با افزایش غلظت آنتیموان، در سطح مشابه فسفر بوته هایی با وزن تر کمتری مشاهده شد. غلظت آنتیموان در اندام هوائی گیاهانی که در محلول غذائی حاوی شوری رشد کرده اند، همراه با افزایش شوری به طور معنی داری از 25/0 به 81/0 میلی گرم در لیتر افزایش یافت و همچنین با افزایش غلظت آنتیموان در محلول غذائی ، غلظت آن در گیاه نیز افزایش یافت ولی فسفر تأثیر معنی داری بر غلظت آنتیموان شاخساره نداشت. غلظت آهن گیاهان موجود در محلول غذائی با سطح بالای آنتیموان تفاوت معنی داری با گیاهان موجود در محلول شاهد داشت و با افزایش غلظت آنتیموان، غلظت آهن شاخساره نیز از 30/55 به 15/74 میلی گرم در لیتر افزایش یافت. غلظت آهن ریشه مربوط به سطح شاهد فسفر حدود 13 درصد بیشتر از غلظت 3 میلی گرم در لیتر فسفر بود. گیاهان موجود در محلول های غذائی با افزایش غلظت شوری دارای غلظت روی بالاتری در شاخساره می باشند. ریشه گیاهانی که در محلول غذائی حاوی فسفر کمتری رشد کرده دارای نفوذپذیری بیشتری بوده و افزایش کلمات کلیدی: آنتیموان، فسفر، شوری، نفوذپذیری غشاء

ارتقاء امنیت وب با وف بومی