Skip to main content
SUPERVISOR
Farshid Noorbakhsh,Nafiseh Nili,Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Majid Afyuni
فرشید نوربخش (استاد مشاور) نفیسه نیلی (استاد مشاور) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد راهنما) مجید افیونی مبارکه (استاد راهنما)
 
STUDENT
Fatemeh Hosseini Sedeh
فاطمه حسینی سده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Nickel Nutrition and Nitrogen Source Effect on Nitrate and Urea Accumulation and Some Oxidative Reactions in Lettuce in Hydroponic Culture
Nickel (Ni) is the most recently discovered essential element for higher plants. It has been found that Ni deficiency depresses urease enzyme activity and other enzymes responsible for nitrate reduction and as a result, increases accumulation of urea, nitrate, and several amino acids in plant tissues. Urea is an important nitrogen fertilizer in today's agriculture and its suitability for field crops has been well evaluated. Urea is a widely used fertilizer because of its low costs, easy in handling and high nitrogen content. However, urea in comparison to nitrate is not a desirable N source for hydroponic grown plants. Our knowledge of the complete biological significance of nickel for plant productivity is still quite limited. However, with the demonstration of the essentiality of nickel in different plant species and the increased use of urea as a nitrogen source, the importance of understanding the chemistry and biology of nickel and its potential impact on agricultural production has never been greater. The impact of Ni nutrition on yield, quality, and nitrate content of leafy vegetables such as lettuce is still unknown. This work, therefore, was designed to study the impact of nickel nutrition and nitrogen source on lettuce yield and quality and accumulation of urea and nitrate in lettuce as one of the freshly consumed leafy vegetables. In this study, nitrogen was supplied with urea or nitrate ammonium at three concentrations (5, 10 and 20 mM). The lettuce plants were treatment by two nickel levels (0 and 0.04 µM in the form of NiCl 2 ). The plants were harvested 6 weeks after tralanting and the fresh weight of shoots and roots were determined. The shoot nitrate and urea concentrations, urease enzymatic activity in the leaves, shoot N, Fe and Zn contents and the membrane permeability of root cells were also measured. The results of this study indicated that Ni nutrition significantly promoted the growth of urea-fed plants although it had no significantly affect on the growth of nitrate-fed plants. In this study, the shoots and roots fresh weight of the urea-fed plants increased when nickel was supplemented. The shoot NO 3 -N concentrations in both nitrate-fed and urea-fed plants were significantly affected by the nickel nutrition. Nitrate concentration in the shoots of lettuce plants decreased significantly with nickel nutrition particularly of the high nitrogen levels (20 mM). Ni supplement increased the urease activity in the leaves significantly. The shoot concentrations of urea in the urea-fed plants without nickel supplement were relatively high in the absence of Ni while it decreased significantly Key Words: Nickel, Urea, Urease enzyme, Nitrate, Membrane permeability, Lettuce.
نیکل جدیدترین عنصر ضروری کم نیاز شناخته شده برای گیاهان عالی است. کمبود نیکل در گیاهان عالی، فعالیت آنزیم اوره آز و سایرآنزیم های درگیر در واکنش کاهش نیترات را کم می کند. در نتیجه، تجمع اوره، نیترات و چندین آمینواسید دیگر در بافت های گیاه مشاهده شده است. کود اوره یکی از مهمترین و پرمصرفترین کودهای نیتروژن دار در کشاورزی امروزی بوده و کاربرد آن برای کشت گیاهان در مزرعه به اثبات رسیده است. دلایل کاربرد زیاد کود اوره در کشاورزی شامل هزینه کم، کاربرد آسان و محتوای بالای نیتروژن آن می باشد. با این حال، کود اوره در مقایسه با ترکیبات نیترات دار از قبیل نیترات آمونیوم منبع مناسبی برای پرورش گیاهان در آبکشت (هیدروپونیک) نمی باشد. اطلاعات و دانش ما در مورد اثرهای زیستی نیکل بر پتانسیل تولید گیاهان هنوز بسیار محدود است اما به هر حال با اثبات ضرورت نیکل در گونه های متنوع گیاهی و افزایش کاربرد اوره به عنوان منبع نیتروژن، اهمیت شناخت ویژگی های شیمیایی و زیستی نیکل و تأثیر آن بر پتانسیل تولید محصولات کشاورزی واضح و آشکار می باشد. اطلاعات کمی در مورد اثرهای تغذیه نیکل بر روی میزان عملکرد، کیفیت و محتوای نیترات و اوره در سبزیجات برگی نظیر کاهو وجود دارد. بنابراین پژوهش حاضر با اهداف بررسی اثر تغذیه نیکل و منبع نیتروژن بر رشد و عملکرد کاهو، تجمع نیترات و اوره در بافت های مختلف کاهو به عنوان یکی از سبزیجات در این پژوهش نیتروژن از دو منبع اوره و نیترات آمونیوم در سه سطح (5، 10 و 20 میلی مولار) تأمین شد. بوته های کاهو با دوسطح نیکل (صفر و 04/0 میکرومولار از منبع کلرید نیکل) تغذیه شدند. بوته های کاهو 6 هفته پس از انتقال به محلول غذایی، برداشت شده و عملکرد وزن تر شاخساره و ریشه کاهو اندازه گیری شد. آزمایش هایی نظیر اندازه گیری غلظت اوره و نیترات، فعالیت آنزیم اوره آز برگ، درصد نیتروژن کل شاخساره، غلظت آهن و روی شاخساره و درصد نفوذپذیری غشای سلولی ریشه انجام شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تغذیه نیکل عملکرد بوته های کاهوی رشد کرده در محلول غذایی حاوی اوره را بهبود بخشیده در حالیکه افزودن نیکل به محلول غذایی حاوی نیترات آمونیوم، اثر معنی داری بر افزایش عملکرد ریشه و شاخساره کاهو نداشت. تغذیه نیکل سبب افزایش معنی دار وزن تر شاخساره و ریشه گیاهان تغذیه شده با اوره شد. همچنین تغذیه با نیکل در هر دو منبع اوره و نیترات آمونیوم به عنوان منبع نیتروژن، اثر معنی داری بر غلظت نیترات شاخساره داشت. غلظت نیترات شاخساره در بوته های تغذیه شده با نیکل کاهش یافت و این اثر به ویژه در غلظت بالای نیتروژن (20 میلی مولار) مشاهده شد. تغذیه گیاهان با نیکل سبب افزایش معنی داری در فعالیت آنزیم اوره آز برگ شد. غلظت اوره شاخساره در بوته های کاهوی تغذیه شده با اوره به عنوان منبع نیتروژن، در تیمار بدون نیکل، بالا بوده در حالیکه با افزودن نیکل به محلول غذایی حاوی اوره، غلظت اوره بطور معنی داری کاهش یافت. همچنین کاربرد نیکل به همراه اوره به عنوان منبع نیتروژن، سبب افزایش معنی دار درصد نیتروژن کل شاخساره شد اگرچه تغذیه با نیکل اثر معنی داری بر غلظت نیتروژن کل در کلمات کلیدی: نیکل، اوره، آنزیم اوره آز، نیترات، نفوذپذیری غشا و کاهو

ارتقاء امنیت وب با وف بومی