Skip to main content
SUPERVISOR
Farshid Noorbakhsh,Mohammad-Ali Hajabbasi
فرشید نوربخش (استاد راهنما) محمدعلی حاج عباسی جورتانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Hamidreza Khani
حمیدرضا خانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

The Response of Soil Urease Production and Persistence to Salinity
Sustainable agriculture is regarded to human beneficial preservation which has more efficiency in using of resources andalancing with environment. Agricultural management systems are sustainable when soil quality is preserved or increased. Since the enzymatic assessments are simple and inexpensive, they have the potential for soil quality evaluation. Changing in surface soil chemical characteristics such as salinity increasing, can affect soil microbial activity. In this study, the effect of soil salinity on production and persistence indices of urease and the nitrogen mineralization / immobilization rates were investigated.For this purpose, sampling was carried out in 0-15 cm depth of Chamasman and Shervedan soil. Soil samples were salinized with pure sodium chloride salt to achieve electrical conductivities 13 (S1), 18 (S2), 23 (S3) and 28(S4) dS m -1 . Salinity control soil was also run (S0). The soils were incubated for three weeks in proper temperature and humidity for stabilization of microbial activity. In order to stimulate the microbial population, soils were amended with aqueous solutions containing carbon and nitrogen. After the addition of carbon and nitrogen, samples were incubated at 25 ?C and urease activity was measured at 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 13, 16, 20, 30, 40 and 50 days of incubation. The enzyme production and persistence indices were calculated. The results showed that in both soils, salinity reduced urease activity. Increasing in soil salinity to 18 dS m -1 resulted in decreasing the enzyme production index in Chamasman soil. Increased soil salinity from 4 to 28 dS m -1 also cause a decrease in enzyme production index in Shervedan soil. Enzyme persistence index in both soil decreased when soil salinity increased. The urease persistence index was reached zero in 18 and 28 dS m -1 in Chamasman and Shervedan soils, respectively. In order to evaluate the salinity effects on nitrogen mineralization / immobilization rate, soil inorganic nitrogen were measured at sampling time, 20 and 70 days after incubation. Net nitrogen mineralization / immobilization were calculated by subtracting the values of the inorganic nitrogen in sampling time from those of the 20 and 70 days of incubation. Results showed that in Chamasman soil, increasing the length of incubation from 20 to 70 days caused net N mineralization. Salinity effect on nitrogen mineralization / immobilization rate was significant in Chamasman soil. Net N immobilization was occurred in 4 and 13 dS m -1 while, N mineralization was occurred in 18, 23 and 28 dS m -1 in Chamasman soil. Effect of soil salinity on rate of N mineralization / immobilization was not significant in Shervedan soil. Net N im Keywords: Urease activity, Enzyme production, Enzyme persistence, Soil salinity, mineral nitrogen
کشاورزی پایدار نوعی کشاورزی است که در جهت منافع انسان بوده، کارایی بیشتری در استفاده از منابع دارد و با محیط در توازن است. سیستم های مدیریت کشاورزی فقط زمانی پایدار هستند که کیفیت خاک حفظ شود و یا افزایش یابد. از آنجا که اندازه گیری های آنزیمی ساده بوده و هزینه آزمایشگاهی کمی دارند دارای پتانسیل استفاده به منظور ارزیابی کیفیت خاک هستند. تغییر صفات شیمیایی خاک سطحی مانند افزایش شوری می تواند به مقدار زیادی بر فعالیت میکروبی خاک اثر بگذارد. در این تحقیق اثر شوری خاک بر شاخص های تولید و دوام آنزیم اوره آز و همچنین اثر شوری بر سرعت معدنی شدن / ایموبیلیزاسیون نیتروژن مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور از خاک سطحی دو منطقه چم آسمان و شرودان به صورت مرکب نمونه برداری شد. ابتدا نمونه های خاک با نمک کلریدسدیم خالص برای رسیدن به هدایت الکتریکی 13 (S1)، 18 (S2)، 23 (S3) و 28 (S4) دسی زیمنس برمتر شور شدند و نمونه ای از خاک با شوری طبیعی (S0) نیز استفاده شد. سپس این خاک های شور شده به مدت سه هفته در دما و رطوبت مناسب نگهداری شدند تا فعالیت میکروبی پایدار شود. به منظور تحریک جمعیت میکروبی و افزایش فعالیت آنزیم اوره آز نمونه های خاک با محلول های آبی حاوی مقادیر مشخص کربن و نیتروژن به خوبی مخلوط شدند. پس از افزودن کربن و نیتروژن نمونه ها در انکوباتور قرار داده شده و فعالیت آنزیم اوره آز در زمان های 0، 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 9، 11، 13، 16، 20، 30، 40 و 50 روز پس از انکوباسیون، در آنها اندازه گیری شد. مقادیر عددی شاخص های تولید و دوام آنزیم از فعالیت های اندازه گیری شده محاسبه گردید. نتایج نشان داد که در هر دو خاک شوری باعث کاهش فعالیت آنزیم اوره آز می گردد. روند بدست آمده از اندازه گیری فعالیت آنزیم در طول دوره انکوباسیون به شکلی بود که از روی این روند شاخص های تولید و دوام آنزیم قابل محاسبه بودند. شاخص تولید آنزیم در خاک چم آسمان تا سطح شوری 18 دسی زیمنس برمتر کاهش یافت. در خاک شرودان شاخص تولید آنزیم با افزایش شوری از 4 تا 28 دسی زیمنس برمتر کاهش یافت. شاخص دوام آنزیم در هر دو خاک با افزایش شوری کاهش یافت. در خاک چم آسمان شاخص دوام آنزیم در سطح شوری 18 دسی زیمنس برمتر به مقدار صفر رسید ولی در خاک شرودان در سطح 28 دسی زیمنس برمتر به مقدار صفر رسید. به منظور بررسی اثر شوری بر سرعت معدنی شدن/ ایموبیلیزاسیون نیتروژن، میزان نیتروژن معدنی خاک در زمان های نمونه برداری، 20 روز پس از انکوباسیون و 70 روز پس از انکوباسیون در خاک اندازه گیری شد. با تفاضل مقادیر نیتروژن معدنی در زمان های 20 و 70 روز انکوباسیون از مقادیر نیتروژن معدنی در زمان نمونه برداری، میزان معدنی شدن/ ایموبیلیزاسیون خالص نیتروژن بدست آمد. نتایج نشان داد که در خاک چم آسمان گذشت زمان از 20 روز به 70 روز باعث تغییر فرآیند ایموبیلیزاسیون به معدنی شدن نیتروژن می گردد. اثر شوری بر سرعت معدنی شدن/ ایموبیلیزاسیون نیتروژن در خاک چم آسمان معنی دار شد. در سطوح شوری 4 و 13 دسی زیمنس برمتر در خاک چم آسمان ایموبیلیزاسیون نیتروژن رخ داد در حالی که در سطوح شوری 18، 23 و کلمات کلیدی: فعالیت اوره آز، تولید آنزیمی، دوام آنزیمی، شوری خاک، نیتروژن معدنی .

ارتقاء امنیت وب با وف بومی