Skip to main content
SUPERVISOR
Hossein Shariatmadari,Mehran Shirvani
حسین شریعتمداری (استاد راهنما) مهران شیروانی جوزدانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Maryam Joodaki
مریم جودکی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Interaction of potassium and boron on radish (Raphanus Sativus L) performance under salinity stress
oil salinity is a major problem inhibiting crop production in arid and semi arid agricultural lands of Iran. Therefore, research on sustainable increase of plant production by physiologically increasing the plant resistance to salts and decreasing the salt accumulation in plants is essential in these saline soils. In this work the effects of potassium and boron nutrition on radish under different salinity levels were investigated. Radish commonly consumed as a fresh vegetable and also as a pharmaceutical plant. It contai ascorbic acid, calcium, potassium, copper, folic acid and antioxidants. The main objectives of this study were to investigate the effects of K and B interactions on dry matter yield, cell membrane permeability, carbohydrate content and some micronutrient uptake of radish under salinity condition. The experiments were setup in a three factor- completely randomized design with three replicates. The treatments were; potassium as 1, 4 and 8 mM, boron as 0.1, 0.2 and 0.3 mg/L and salinity levels as 1, 4 and 8 dS/m. The results showed that micronutrient concentration and uptake and membrane permeability in root were higher than shoot, but K and Na concentration and uptake and carbohydrate concentration were higher in shoot. The maximum fresh and dry matter yield in root and shoot, Mn concentration and uptake and carbohydrate concentration in root, and the minimum membrane permeability in root and shoot were observed in 8 mM potassium treatment. Also the maximum B, Fe, Zn, Cu and Mn concentration and uptake in shoot and maximum Na uptake of root were observed in 4 mM potassium level. The maximum K, B and carbohydrate concentration and also the maximum K, Na, B, Fe and Mn uptake and minimum membrane permeability in root were observed at 0.3 mg/L of B. The maximum K, Na, B, Fe and Mn concentration and minimum membrane permeability and maximum K, B, Fe, Zn and Mn uptake of root were obtained at 0.3 mg/L of B. The Fe, Mn, Zn and Cu concentration and uptake in root were higher at salinity of 4 dS/m than 8 dS/m. At 4 dS/m of salinity; the maximum yield, Zn concentration in shoot, Mn concentration in root and shoot and maximum B uptake in root, Zn uptake in shoot and Mn uptake in root and shoot were observed at 8 mM of potassium and 0.3 mg/L of B treatments. In salinity level of 8 dS/m, the maximum K and Mn concentration in shoot, carbohydrate concentration in root and maximum K, B and Mn uptake in shoot and B and Fe in root were observed at 4 mM of K and 0.3 mg/L of B. According to the results, it could be concluded that, the effects of K and B on the biomass, the nutrients concentration and uptake in root and shoot depend on the salinity, K and B concentration in nutrient solution and nutrient distribution between the root and shoot of the plants
امروزه به علت استفاده بی رویه از منابع، به ویژه در رابطه با آب آبیاری بسیاری از زمین های کشاورزی مناطق خشک و نیمه خشک ایران با پدیده شوری مواجه هستند. از آنجا که شوری موجب کاهش رشد و عملکرد محصولات می شود باید به دنبال راه کارهایی برای کشت گیاهان در این خاک ها بود. یکی از این راه کارها جلوگیری از تجمع نمک در گیاهان به صورت فیزیولوژیکی و افزایش مقاومت آن ها به شوری است. به همین دلیل در این پژوهش از پتاسیم و بُر به عنوان عناصر مهم برای افزایش مقاومت گیاه تربچه به شوری استفاده شده است. گیاه تربچه به عنوان یک گیاه دارویی و همچنین سبزی تازه مورد استفاده قرار می گیرد و حاوی ویتامین C، کلسیم، پتاسیم، مس، اسید فولیک و آنتوسیانین است. این پژوهش گلخانه ای با هدف بررسی اثر متقابل پتاسیم و بر بر عملکرد، درصد نفوذپذیری غشاء سلولی، غلظت قند و جذب برخی عناصر کم مصرف و پر مصرف در ریشه و اندام هوایی گیاه تربچه تحت تنش شوری انجام شد. این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل در سه سطح پتاسیم ( 1، 4 و 8 میلی مولار)، سه سطح بُر( 1/0، 2/0 و 3/0 میلی گرم بر لیتر) و سه سطح شوری (1، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر) در محیط کشت ماسه با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که غلظت و جذب عناصر کم مصرف و همچنین نفوذپذیری غشاء سلولی در ریشه گیاه نسبت به اندام هوایی بیشتر بود اما غلظت و جذب عناصر پرمصرف پتاسیم و سدیم و غلظت قند در اندام هوایی نسبت به ریشه بیشتر بود. حداکثر عملکرد وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، غلظت و جذب منگنز ریشه، غلظت قند ریشه، غلظت و جذب سدیم در اندام هوایی و همچنین حداقل نفوذپذیری غشاء سلولی ریشه و اندام هوایی مربوط به سطح پتاسیم 8 میلی مولار بود. همچنین در اندام هوایی بیشترین غلظت و جذب عناصر بر، آهن، روی، مس، منگنز و جذب سدیم توسط ریشه مربوط به غلظت 4 میلی مولار پتاسیم بود. در ریشه بیشترین غلظت پتاسیم، بر و قند و همچنین بیشترین جذب پتاسیم، بر، آهن و منگنز و کمترین نفوذپذیری غشاء سلولی در غلظت 3/0 میلی گرم بر لیتر بر مشاهده شد. در اندام هوایی نیز بیشترین غلظت پتاسیم، سدیم، بر، آهن و منگنز و کمترین نفوذپذیری غشاء سلولی و همچنین بیشترین جذب پتاسیم، سدیم، بر، آهن، روی و منگنز مربوط به غلظت 3/0 میلی گرم بر لیتر بر بود. غلظت و جذب عناصر کم مصرف آهن، منگنز، روی و مس در ریشه، در شوری 4 دسی زیمنس بر متر، نسبت به شوری 8 دسی زیمنس بر متر بیشتر بود. در شوری 4 دسی زیمنس بر متر، حداکثر عملکرد وزن خشک، غلظت روی اندام هوایی، غلظت منگنز ریشه و اندام هوایی و حداکثر جذب بر در ریشه، جذب روی در اندام هوایی و جذب منگنز در ریشه و اندام هوایی، در حضور 8 میلی مولار پتاسیم و 3/0 میلی گرم بر لیتر بُر مشاهده شد. در شوری 8 دسی زیمنس بر متر نیز حداکثر غلظت پتاسیم و منگنز در اندام هوایی، غلظت قند در ریشه و حداکثر جذب پتاسیم، بُر و منگنز در اندام هوایی و بُر و آهن در ریشه، در حضور 4 میلی مولار پتاسیم و 3/0میلی گرم بر لیتر بُر مشاهده شد. بر اساس نتایج این پژوهش، برهمکنش دو عنصر پتاسیم و بُر بر عملکرد گیاه و غلظت و جذب عناصر در ریشه و اندام هوایی، وابسته به شوری ، غلظت دو عنصر پتاسیم و بُر در محلول غذایی و توزیع عناصر بین ریشه و اندام هوایی در گیاه است.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی