Skip to main content
SUPERVISOR
Hossein Shariatmadari,Hamid Reza Eshghizadeh Samani
حسین شریعتمداری (استاد راهنما) حمیدرضا عشقی زاده سامانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Vahid Bayati
وحید بیاتی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

The effect of foliar-applied magnesium in the forms of mineral and complexed with amino acids on yield and quality of potato
Potatoe ( Solanum tuberosum L.) is one of the four most important crops with high levels of production in many parts of the world, including Iran. Potatoe is the main vegetable in human food. The dietary and economical importance of potatoe has given this product a special place among agricultural products. Due to this important position, it is necessary to find effective management procedures to increase the production and quality of this crop. Accurate nutrition management is essential for achieving maximum performance. Magnesium fetilization in fields of arid and semi-arid areas of our country due to its native concentration is often neglected and this element assumed as a forgotten element. It is believed that there is a probability of magnesium deficiency due to the high concentrations of potassium and calcium and the depletion of soils during continuous cultivation or intensive use of fertilizers such as ammonium-nitrogen, phosphorus and potassium. In a one-year study, the effects of foliar application of lysine-magnesium and methionine-magnesium aminochelates and magnesium sulfate on yield and quality of three potato cultivars were investigated. Four treatments in each cultivar included magnesium lysine, magnesium methionine, magnesium sulfate and a control using water with three replications. Foliar application was four week after the plants stablishment at four consecutive times with a concentration of 500 ppm. The results showed that leaf applied-Mg in all three cultivars improved potato quality. The results indicate positive effects of magnesium methionine treatment on yield of Arinda cultivar and 20.4% of increase in yield compared to control. Also leaf feeding increased germination and tuber strength after storage in all three cultivars. Leaf feeding also affected the nutrient absorption of potato. The highest weight loss was observed for magnesium sulfate treatment in Arinda cultivar, and the lowest was for the methionine magnesium in Milva cultivar. The highest firminess was observed for magnesium lysine in Marfana cultivar and the lowest was in control of Arinda and Marfana cultivars. Magnesium leaf nutrition reduced the concentration of magnesium in the tuber flesh in two cultivars of Milva and Arinda. In sum, Arinda showd strongest responses and Marfana the weakest responses to the treatments. Among treatments, the most positive effects were related to methionine aminochelate. Keywords Potato, Magnesium, Aminochelate, Lysine, Methionine.
سیب زمینی ( Solanum tuberosum L.) یکی از چهار محصول مهم کشاورزی با تولید فراوان در بسیاری از منـاطق جهـان از جملـه ایران و عمده ترین محصول مورد مصرف انسان در سبزیجات است. اهمیت غذایی و اقتصادی سیب زمینی سبب شده این محصول جایگاه ویژه ای در بین تولیدات کشاورزی دارا باشد. به علت این جایگاه مهم، یافتن راهکارهای موثر در افزایش تولید و کیفیت این محصول ضروری به نظر می رسد. از این رو، مدیریت تغذیه دقیق برای حصول حداکثر عملکرد حائز اهمیت است. تغذیه منیزیم در مزارع مناطق خشک و نیمه خشک کشور به دلیل بالا بودن غلظت اغلب مورد غفلت واقع شده و منیزیم عنصری فراموش شده است. این فرضیه وجود دارد که به دلیل غلظت زیاد پتاسیم، کلسیم و تخلیه خاک ها در سال های کشت پی در پی و یا استفاده مفرط از کودهایی نظیر نیتروژن، فسفر و پتاسیم، احتمال کمبود منیزیم وجود داشته باشد. در پژوهشی یک ساله، تأثیر تغذیه برگی منیزیم از منابع آمینوکلات لیزین و متیونین و ترکیب معدنی منیزیم- سولفات بر عملکرد و کیفیت سه رقم سیب زمینی شامل میاوا، آریندا و مارفونا بررسی شد. چهار تیمار محلول پاشی شامل منیزیم- لیزین، منیزیم- متیونین، منیزیم- سولفات و شاهد با استفاده از آب با سه تکرار بود. تغذیه برگی چهار هفته پس از استقرار گیاهچه ها، طی چهار نوبت متوالی با غلظت 500 میلی گرم در لیتر منیزیم با پاشش 800 میلی لیتر در هر متر مربع انجام شد. نتایج نشان داد که تغذیه برگی در هر سه رقم موجب بهبود کیفیت سیب زمینی شد. نتایج حاکی از تأثیر مثبت تغذیه برگی تیمار منیزیم متیونین بر عملکرد رقم آریندا و افزایش 4/20 درصدی عملکرد نسبت به شاهد است. همچنین تغذیه برگی موجب افزایش جوانه زنی و استحکام غده ها پس از انبارمانی تحت تأثیر هر سه تیمار کودی در هر سه رقم گردید. تغذیه برگی همچنین جذب عناصر غذایی را دستخوش تغییر کرد. بیشترین اُفت وزن انبارمانی تحت تغذیه برگی تیمار منیزیم- سولفات در رقم آریندا و کمترین تحت تغذیه برگی منیزیم متیونین رقم میلوا رخ داد. بیشترین سفتی در تیمار منیزیم لیزین رقم مارفونا و کمترین در تیمار شاهد رقم آریندا و مارفونا ثبت شد. تغذیه برگی منیزیم موجب کاهش غلظت منیزیم مغز غده در دو رقم میلوا و آریندا شد. در مجموع رقم آریندا بیشترین تغییرات و رقم مارفونا کمترین تغییرات را در پاسخ به مصرف کود داشتند. در بین کودها بیشترین تأثیرگذاری مثبت مربوط به آمینوکلات متیونین بود. واژه های کلیدی : سیب زمینی، منیزیم، آمینوکلات، متیونین، لیزین.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی