Skip to main content
SUPERVISOR
Mehran Shirvani,Hossein Shariatmadari
مهران شیروانی جوزدانی (استاد مشاور) حسین شریعتمداری (استاد راهنما)
 
STUDENT
Fatemeh Fakhri Filsouf
فاطمه فخری فیلسوف

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Evaluation of wood vinegar foliar-applied efficiency on iron and zinc uptake of cucumber in a hydroponic system
Organic farming has become very popular over the past two decades because of concerns about conventional agriculture. The increasing production and application of chemical and synthetic fertilizers and pesticides induced many negative consequences. Food safety and health and environmental health are the main goals of organic agriculture. Wood vinegar is an absolute organic substance with many properties that make it a good alternative to the chemicals harmful for the environment, humans and livestock. Cucumber ( Cucumis sativus-L .) has a major share in the consumer market and is the fourth most important vegetable in terms of production after tomatoes, kale and onions. Due to this important position, it seems necessary to find useful and effective solutions to increase its quality and production. In this study the effects of foliar application of wood vinegar on iron and zinc nutrition as well as some yield parameters of cucumber were investigated. After one week of plant establishment in nutrient solution, 7 treatments with 4 replications were applied. The treatments were: T1 (control, complete Johnson nutrient solution and foliar application of water), T2 (complete nutrient solution and foliar application of wood vinegar), T3 (zinc deficiency and foliar application of zinc sulfate), T4 (zinc deficiency and foliar application of zinc sulfate and wood vinegar), T5 (iron deficiency and foliar application of wood vinegar), T6 (zinc deficiency with no foliar application) and T7 (iron deficiency with on foliar application). The applied wood vinegar concentration was 10/1000 and zinc sulfate at 1 g/ lit. Foliar spraying was done once a week for totally 4 times. The results showed that the iron concentration of cucumber shoot increased by foliar application of wood vinegar, zinc sulfate and combination of both substances. Also, foliar application of zinc sulfate alone or in combination with wood vinegar increased the concentration of iron in roots. Leaf nutrition of these two substances was also effective on increasing fruit iron. The results showed an increase in zinc concentration of cucumber shoots by foliar application with wood vinegar compared to the control. Combined (zins sulfate and wood vinegar) leaf feeding also increased zinc concentration in cucumber shoots. The results also showed that wood vinegar increased the concentration of zinc in the roots in iron deficiency treatment but zinc sulfate decreased the concentration of zinc in the roots either alone or in combination with wood vinegar. Wood vinegar was able to increase the concentration of zinc in the fruits and carotenoids contents of the leaves. Also, foliar application of wood vinegar increased the amount of dry matter in fruits and roots. The results indicate that wood vinegar was effective in increasing the concentration of iron and zinc in symplast and apoplast (one and a half times for Fe and twice for Zn in apoplast ). Keywords: wood vinegar, cucumber, iron and zinc, hydroponics, organic agriculture
کشاورزی ارگانیک طی دو دهه گذشته با اقبال بسیاری روبرو شده است و دلیل آن نگرانی هایی است که نسبت به کشاورزی رایج وجود دارد. کودها و آفت‌کش‌های شیمیائی و مصنوعی رو به ازدیاد است و استفاده از آنها پیامدهای منفی بسیاری به همراه داشته است. سلامت و ایمنی غذایی و سلامت محیط زیست از اهداف اصلی کشاورزی ارگانیک است. سرکه چوب یک ماده کاملاً ارگانیک است که خواص بسیار آن باعث شده آن را جایگزینی مناسب برای مواد شیمیایی مضر محیط زیست، انسان و دام بدانند. خیار ( Cucumis sativus-L .) سهم عمده‌ای در بازار مصرف را به خود اختصاص داده است و از نظر تولید در بین سبزی‌های مهم مقام چهارم را بعد از گوجه فرنگی، کلم پیچ و پیاز دارد. به علت این جایگاه مهم یافتن راهکارهایی مفید و موثر در افزایش کیفیت و تولید آن ضروری به نظر می‌رسد. در این پژوهش تأثیر کاربرد برگی سرکه چوب و اثر آن در عملکرد و کیفیت خیار مورد بررسی قرار گرفت. پس از یک هفته از استقرار گیاه در محلول غذایی، 7 تیمار با 4 تکرار اعمال شد. این 7 تیمار شامل T1 (شاهد، محلول غذایی جانسون کامل و محلول پاشی با آب) T2(محلول غذایی کامل و محلول پاشی با سرکه چوب)، T3(محلول غذایی جانسون با کمبود روی و محلول پاشی با سولفات روی)، T4(محلول غذایی جانسون باکمبود روی و محلول پاشی با سولفات روی و سرکه چوب) ، T5(محلول غذایی جانسون با کمبود آهن و محلول پاشی با سرکه چوب)، T6(محلول غذایی جانسون با کمبود روی بدون محلول پاشی) و T7 (محلول غذایی جانسون با کمبود آهن بدون محلول پاشی) بود. غلظت سرکه چوب 1000/10 و سولفات روی یک گرم در لیتر در نظر گرفته شد. محلول پاشی 4 بار و با فاصله یک هفته انجام گرفت. نتایج نشان داد غلظت آهن شاخساره خیار در اثر محلول پاشی با سرکه چوب، سولفات روی و محلول پاشی با هر دو این مواد افزایش یافت. در رابطه با ریشه نیز محلول پاشی با سولفات روی و نیز محلول پاشی این ماده به صورت ترکیب با سرکه چوب باعث افزایش غلظت آهن شد. تغذیه برگی این دو ماده به طور همزمان در افزایش آهن میوه هم موثر واقع شد. نتایج حاکی از افزایش غلظت روی در شاخساره خیار در اثر محلول پاشی با سرکه چوب نسبت به شاهد بود. تغذیه برگی ترکیبی (سولفات روی و سرکه )نیز میزان غلظت روی را در شاخساره خیار افزایش داد. همچنین نتایج نشان داد سرکه چوب در تیمار دارای کمبود آهن غلظت روی در ریشه را افزایش داده است اما سولفات روی چه به تنهائی و چه در حالت ترکیب با سرکه چوب غلظت روی در ریشه را کاهش داد. سرکه چوب توانست غلظت روی در میوه و نیز میزان کاروتنوئید را در برگ افزایش دهد. همچنین محلول پاشی با سرکه چوب باعث افزایش میزان ماده خشک در میوه و ریشه شد. نتایج حاکی از آن است که سرکه چوب در افزایش غلظت آهن و روی سیمپلاسم و آپوپلاسم(5/1 برابر در آهن و 2 برابر در روی) موثر واقع شد. کلمات کلیدی: سرکه چوب، خیار، آهن و روی، هیدروپونیک، کشاورزی ارگانیک

ارتقاء امنیت وب با وف بومی