Skip to main content
SUPERVISOR
Mehran Shirvani,Hossein Shariatmadari
مهران شیروانی جوزدانی (استاد مشاور) حسین شریعتمداری (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammadreza Bagheri
محمدرضا باقری سیانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

The effects of spliting and unequal nutrition of root on cherry tomato response to salinity by using nutrient flow technique
For the world growing population, one of the challenges ahead is the increasing need for food production. Considering the soil salinity problems and limitation of high quality and non-saline water resources to cope with these problems in arid and semiarid regions, management practices to use saline water with control on the negative effects of salinity on plant production should be investigated. Different studies showed the advantages of split root system in this regard, but there is not much information about split nutrient solution system and its effects on plant responses to salinity. This research was conducted in 2019 using a complete randomized block design with the aim of investigating the effects of split nutrient solution on plant resposes facing salinity steresses (i.e. 3 and 5 dS m -1 of nutrient solution) with using Nutrient Film Technique. Cherry tomato ( Lycopersicon esculentum var. Cerasiforme) was selected as the test plant. At each salinity level, in split nutrient solution treatments, the root was divided in two parts, in one part the nutrient solution A containing calcium salts and iron and in the other part the nutrient solution B containing the other nutrient compounds were applied. To investigate the effects of split system, treatments with no splitting-root and -nutrient solution were also included in the experiment. The results showed that split nutrient solution generally reduced the negative effects of salinity even at high salinity levels on cherry tomato yield parameters. The split nutrient solution reduced ion leakage of leaf and root cells, chlorophyll, Ca concentration in shoot and root receiving solution B and increased Mg concentration in shoot and root part A, K concentration in shoot and root part B, fresh and dry weights of shoot and root, shoot height, number of flowers and fruits. According to the results of this study, in general, applying salinity and split nutrient solution induced positive effects on growth and yield of cherry tomato. Keywords Cherry tomato, Split root, Split nutrient solution, Hydroponics, Nutrient Film Technique.
تأمین نیاز غذایی جمعیت در حال افزایش جهان یکی از نگرانی های پیش رو است. با توجه به مشکل شوری خاک و هزینه زیاد آبشویی و کمبود منابع آب با کیفیت و غیرشور، باید راهکارهایی ارائه شود تا بتوان ضمن استفاده از آب شور آثار ناشی از کاربرد آن را بر کمیّت و کیفیت محصول تولیدی کنترل کرد. پژوهش های متعددی در موردکاهش آثار منفی شوری در سیستم های تفکیک ریشه و اعمال شوری های متفاوت در دو بخش ریشه وجود دارند اما اطلاعات زیادی در رابطه با تفکیک محلول غذایی و آثار آن بر پاسخ گیاه به شوری وجود ندارد. این پژوهش در سال 1398 در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی و با هدف بررسی آثار سیستم تفکیک ریشه و محلول غذایی غیریکنواخت بر پاسخ گوجه فرنگی گیلاسی به سطوح مختلف شوری با استفاده از فناوری جریان محلول غذایی انجام گرفت. در هر سطح شوری، در تیمارهای تفکیک محلول غذایی، ریشه گیاهان به دو قسمت تقسیم شد و در یک قسمت محلول غذایی A شامل نمک های کلسیم و آهن و در قسمت دیگر محلول غذایی ‌B شامل بقیه نمک ها داده شد. برای بررسی اثر تفکیک محلول غذایی، تفکیک ریشه انجام شد اما محلول اعمال شده به دو سمت ریشه یکسان بود. برای بررسی اثر تفکیک ریشه نیز تیمارهای بدون تفکیک با اعمال شوری و محلول غذایی اضافه شده درنظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بطور کلی تفکیک محلول غذایی نقش مثبتی در کاهش آثار منفی شوری حتی در سطوح زیاد در گوجه فرنگی گیلاسی داشت. به طور کلی تفکیک محلول غذایی باعث کاهش نشت یونی سلول های برگ و ریشه، کلروفیل، غلظت کلسیم شاخساره و ریشه و افزایش محتوای نسبی آب ، غلظت منیزیم شاخساره و ریشه، غلظت آهن شاخساره و ریشه در بخش A، غلظت پتاسیم شاخساره و ریشه در بخش B، وزن تازه و خشک شاخساره و ریشه، ارتفاع، تعداد گل و میوه شد. با توجه به نتایج این پژوهش، می توان گفت اعمال شوری همراه با تفکیک محلول غذایی باعث القای آثار مثبت در رشد و عملکرد گوجه فرنگی گیلاسی شد. واژه های کلیدی: گوجه فرنگی گیلاسی، تفکیک ریشه، تفکیک محلول غذایی، هیدروپونیک، فناوری جریان محلول غذایی.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی