Skip to main content
SUPERVISOR
Morteza Zahedi,Mohammad reza Khajeh pour,Seyed ali mohammad MirmohammadyMaibody
مرتضی زاهدی (استاد راهنما) محمدرضا خواجه پور (استاد مشاور) سیدعلی محمد میرمحمدی میبدی (استاد مشاور)
 
STUDENT
سامان شیدائی کوجل

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1382

TITLE

Effect of Salinity on Some Morphological and Physiological Characteristics of Safflower
An experiment was conducted to evaluate the effects of salt stress on safflower genotypes under greenhouse condition using hydroponics nutrient solutions. The experiment was arranged as factorial based on a completely randomized design with three replications. Five safflower genotypes of Arak2811, Nebraska10, SOD25, CA116, and CA128 and four salinity treatments of 0(S0), 0.3(S1), 0.5(S2), and 0.7(S3) percent of NaCl were used as experimental factors. The effects of salinity were studied at germination stage in laboratory and also at one and two months after imposing plants to salinity in greenhouse. The germination rate, germination percentage and the shoot and root length of germinated seeds were significantly reduced under salinity treatments. There were no interactions between the levels of salinity and genotypes for the rate and percentage of germination. However, the percentage of decrease in the growth of the shoot and root of germinated seeds was highest for Arak2811 compared to the other tested genotypes. Salinity had considerable effects on the growth parameters. Plant height, number of leaves per plant, shoot and root dry matter, and also the concentration of K, Ca, and Mg in plant tissues were decreased as the level of salt was increased in the solution. The concentration of Na and the ratio of a/ K in the leaves, stems and roots were higher in the plants affected by salt stress. Among tested genotypes CA128 showed to be more salt tolerance in terms of dry matter accumulation. There were significant correlations between the concentration of K, Ca, and Mg in plant tissues with plant growth parameters. The results of this experiment showed that salinity may have significant effects on the growth of safflower plants and the responses of safflower genotypes to salinity can be different.
جهت بررسی اثر شوری بر ژنوتیپ های گلرنگ آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در محیط کشت هیدروپونیک انجام گردید.. پنج ژنوتیپ گلرنگ شامل اراک2811، نبراسکا10، 25SOD ، 116CA و 128CA به عنوان فاکتور اول و 4 سطح شوری شامل تیمار بدون نمک به عنوان شاهد (S 0 ) و محلول های 3/0 درصد ( 1 S)، 5/0 درصد ( 2 S) و 7/0 درصد ( 3 S) نمک طعام به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. اثر شوری بر گلرنگ در سه مرحله جوانه زنی، یک ماه و دو ماه بعد از اعمال تنش به طور مجزا مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله جوانه زنی، شوری درصد و سرعت جوانه زنی را به طور معنی داری کاهش داد، ولی اثر متقابل رقم با شوری معنی دار نبود. همچنین در این مرحله طول ریشه چه و ساقه چه با افزایش شوری به طور معنی داری کاهش پیدا کردند. بیشترین کاهش طول ریشه چه و ساقه چه در تیمار 3 S نسبت به شاهد در ژنوتیپ اراک 2811 مشاهده گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در دو مرحله دیگر برداشت نیز شوری تأثیر معنی داری را برصفات اندازه گیری شده داشت. شوری باعث کاهش ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد برگ، وزن خشک کل، وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک برگ، وزن خشک ریشه، وزن خشک ساقه، و همچنین محتوای عناصر پتاسیم، کلسیم و منیزیم در اندام هوایی گیاه، برگ، ساقه و ریشه شد. از طرف دیگر شوری باعث افزایش محتوای سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم در سه اندام برگ، ساقه و ریشه گیاه شد. دربرداشت دوم ژنوتیپ 128CA مقاومت بیشتری به شوری از خود نشان داد. اثر متقابل رقم * شوری در برداشت اول برای هیچ کدام از صفات معنی دار نشد. بنابراین تفاوت قابل ملاحظه ای بین ژنوتیپ های مورد آزمایش از لحاظ عکس العمل به شوری در این مرحله مشاهده نشد. در برداشت دوم اثر متقابل رقم * شوری فقط برای صفات وزن خشک برگ، وزن خشک کل و وزن خشک اندام هوایی معنی دار شد. ضرایب همبستگی بین میزان پتاسیم، کلسیم و منیزیم در اندام هوایی، ریشه، برگ و ساقه با تمام صفات مورفولوژیک و اکثر صفات مربوط به یون ها(به جز صفات مربوط به یون سدیم) مثبت و در اکثر موارد معنی دار بود. بین صفات مرحله جوانه زنی با صفات مورفولوژیکی در دو مرحله دیگر همبستگی مثبت و بالایی وجود داشت. نتایج این آزمایش نشان داد که شوری می تواند به طور قابل ملاحظه ای رشد گیاه گلرنگ را تحت تأثیر قرار داده و واکنش واریته های گلرنگ به شوری یکسان نیست.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی