Skip to main content
SUPERVISOR
Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Morteza Zahedi
امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور) مرتضی زاهدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Ara Hasanpour
آرا حسن پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

The effect of intercropping of bean, soybean and mungbean on uptake of cadmium from soil by maize and sunflower
Heavy metal contamitantion of agricultural soils, which could affect the food chain, has become one of the major concerns in the world in recent years. This study investigated the effects of mixed cultivation of companion crops of bean, soybean or mung bean on the uptake of cadmium by corn and sunflower from a soil contaminated with 5 mg/kg cadmium.For this purpose, two separate pot experiments were carried out. Each experiment was arranged based on a completely randomized design with three replications. Treatments in each experiment included co-cropping of corn and bean, corn and soybean, corn and mung bean, sunflower and bean, sunflower and soybean, sunflower and mung bean, corn monocultureand sunflower monoculture. Plants were harvested in the first experiment at vegetative stage (60 days after planting) and in the second experiment at reproductive stage (90 days after planting). The results show that at vegetative stage, shoot dry weight of corn was decreased as a result of co-cropping with bean and soybean in comparison with corn monoculture. At reproductive stage, however, corn shoot weight was decreased in all mixtures. Sunflower shoot weight was decreased when grown with any of bean, soybean and mung bean companion crops compared to sunflower monoculture in the plants harvested at both vegetative and reproductive stages. The concentration of cadmium in the plants harvested at vegetative stage was higher in corn grown with mung bean compared to that of corn monoculture and it was also higher in sunflower grown with soybean compared to that of sunflower monoculture. At reproductive stage, however, the concentration of cadmium in corn plants cultivated with any of bean, soybean and mung bean companion crops was less compared to that of corn monoculture. At this stage, also, the concentration of cadmium in sunflower grown with bean was less compared to that of sunflower monoculture. The differences between other mixtures with related monocultures were not significant in this regard. The concentration of zinc in the plants harvested at vegetative stage was higher in corn grown with mung bean compared to that of corn monoculture and it was also higher in sunflower grown with soybean compared to that of sunflower monoculture. At reproductive stage, however, there were no significant differences in terms of zinc concentration between co-cropping treatments with related monocultures. The concentration of cadmium in the grains was lower in corn grown with soybean or mung bean compared to that of corn monoculture but this was not evident for corn and bean co-cropping. Mixed cropping of sunflower with any of bean, soybean and mung bean companion crops also decreased cadmium concentration in sunflower grains. There were positive correlations between the variation in the cadmium concentration and the enzymatic activities of glutathiyone peroxidase and glutathione reductase in both corn and sunflower plants. This was more pronunced for glutathiyone peroxidase. The results obtained from this study show that co-cropping of bean, soybean or mung bean companion crops may significantly affect the uptake and distribution of cadmium and zinc and also the activity of antioxidants enzymes in corn and sunflower plants.
امروزه موضوع آلوده شدن خاک‌های کشاورزی به عناصر سنگین، که می‌تواند بر زنجیره‌ی غذایی تأثیرگذار باشد، یکی از نگرانی‌های مهم در دنیا است. این مطالعه با هدف بررسی اثر کشت مخلوط هر یک از گیاهان سویا، ماش و لوبیا بر جذب کادمیم توسط ذرت و آفتابگردان از یک خاک آلوده به 5 میلی گرم بر کیلوگرم کادمیم به صورت دو آزمایش جداگانه هر یک در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام شد. در هر دو آزمایش تیمارهای آزمایشی شامل کشت مخلوط ذرت و سویا، ذرت و ماش، ذرت و لوبیا، آفتابگردان و سویا، آفتابگردان و ماش، آفتابگردان و لوبیا، کشت خالص ذرت و کشت خالص آفتابگردان بود. گیاهان در آزمایش اول در مرحله‌ی رویشی (60 روز پس از کاشت) و در آزمایش دوم در مرحله‌ی زایشی (90 روز پس از کاشت) برداشت شدند. نتایج نشان داد که وزن خشک اندام هوایی ذرت در مرحله رویشی در کشت مخلوط ذرت با هر یک از گیاهان سویا و لوبیا و در مرحله زایشی در کشت مخلوط ذرت با سویا، لوبیا و یا ماش نسبت به کشت خالص ذرت کاهش یافت. در هر دو مرحله برداشت وزن خشک اندام هوایی آفتابگردان در کشت مخلوط با سویا، لوبیا و یا ماش نسبت به کشت خالص آفتابگردان کمتر بود. در مرحله رویشی غلظت کادمیم در ذرت در کشت مخلوط با ماش نسبت به کشت خالص ذرت و غلظت کادمیم در آفتابگردان در کشت مخلوط با سویا نسبت به کشت خالص آفتابگردان بالاتر بود. در حالیکه در برداشت مرحله زایشی غلظت کادمیم در ذرت در کشت مخلوط ذرت با سویا ، ماش و یا لوبیا نسبت به کشت خالص ذرت و در آفتابگردان در کشت مخلوط آفتابگردان با لوبیا نسبت به کشت خالص آفتابگردان بطور معنی داری کمتر بود. تفاوت دیگر تیمارهای مخلوط با کشت خالص از این نظر معنی دار نبود. غلظت روی در ذرت در کشت مخلوط ذرت با ماش نسبت به کشت خالص ذرت و غلظت روی در آفتابگردان در کشت مخلوط آفتابگردان با سویا نسبت به کشت خالص آفتابگردان در مرحله رویشی افزایش یافت. در برداشت مرحله زایشی در هر دو گیاه ذرت و آفتابگردان بین تیمارهای مخلوط و کشت خالص از نظر غلظت روی در گیاه تفاوت معنی داری وجود نداشت. غلظت کادمیم در دانه ذرت در کشت مخلوط ذرت با سویا و یا ماش نسبت به کشت خالص ذرت کمتر بود. تفاوت بین کشت مخلوط ذرت با لوبیا با کشت خالص ذرت از این نظر معنی داری نبود. غلظت کادمیم در دانه آفتابگردان در کشت مخلوط آفتابگردان با سویا، ماش و یا لوبیا نسبت به کشت خالص آفتابگردان کاهش یافت. در غالب موارد همبستگی مثبتی بین تغییرات غلظت کادمیم در گیاه و فعالیت آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و گلوتاتیون رداکتاز وجود داشت. این همبستگی بین غلظت کادمیم و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز بارزتر بود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که کشت مخلوط با گیاهان سویا ، ماش و لوبیا می تواند بر میزان جذب، نحوه تخصیص بندی عناصر کادمیم و روی و میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در گیاهان ذرت و آفتابگردان مؤثر باشد. کلمات کلیدی: کشت مخلوط، آلودگی کادمیم، ذرت، آفتابگردان، گیاه همراه، آنزیم های آنتی اکسیدانی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی