Skip to main content
SUPERVISOR
Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Morteza Zahedi,Ahmad Arzani
امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور) مرتضی زاهدی (استاد راهنما) احمد ارزانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Somaye Kiani dehnavi
سمیه کیانی دهنوی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Response of Linseed (linum usitatissimum L) Genotypes to Salinity Stress
Salinity is one of the main restricting factors for crop production in the arid and semi-arid regions of the world. An experiment was conducted in research center culture without soil at Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran (40 0 85 / N, 77 0 83 / W) during March and May 2011, in oder to evalute the response of linseed ( Linum usitatissimum ) genotypes to different levels of salinity. The pot experiment was laid out usinig a factorial arrangement in a randomized complete design with four replications. In this experiment, four linseed genotypes (Kordestan, Flandrez, Makgeregur, AC 1 ) were tested at four salinity levels (0, 30, 60 and 90 mM of NaCl). Plant hieght, number of leaves per plant, leaf area per plant, plant dry weight, the concentration of sodium and potasium in shoot and root, chlorophyll and prolin content and lipid peroxidation rate of plant were measured. Salinity deacresed plant height, number of leaves per plant, leaf area per plant, shoot and root dry wieght, the concentration of potasium in shoot and root and leaf chlorophyll contents but the proline content, lipid peroxidation rate, sodium concentration in shoot and root and sodium/potasium concentration ratio were increased under saline condition. There were significant diffrences among linseed genotypes in terms of plant height, laef area per plant and root and shoot dry weight, proline and chlorophyll contents, lipid peroxidation rate and sodium and potasium concentrations in the roots. The interaction between salinity levels and cultivars was significant for plant height, plant dry weight, leaf area per plant, chlorophyll a content and proline content but it was not significant for number of leaves per plant, shoot and root dry wieght, shoot/root dry wieght ratio, sodium and potasium concentration in shoot and root, total and b chlorophyll content and the lipid peroxidation rate. The extent of reduction in plant dry weight under saline treatments were not similar for the tested genotypes.The most (63%) and the least (46%) reduction in plant dry wieght were belong to AC 1 genotype and Kordestan, respectively. The highest amont of plant dry weight was achived for Kordestan under unsaline condition and the lowest amount was belong to AC 1 genotype at 90 Mm of NaCl. The tolerant genotype (kordestan) acumulated more proline in the leaves under salin condition comparted to more sensitive genotype.The result of this experiment showed that salinity can significantly affect the growth of linseed genotypes and the response of the evaluted genotypes to salinity were different. Key Words : linseed, salinity, genotypes, ionic content, proline, lipid peroxidation rate
شوری از جمله عوامل عمده محدود کننده‌ی تولید محصولات زراعی در نواحی خشک و نیمه خشک است. این تحقیق با هدف بررسی واکنش ژنوتیپ های مختلف بزرک به سطوح مختلف تنش شوری در طی ماههای اسفند سال 1389 و فروردین سال1390 در مرکز پژوهشی کشت بدون خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. در این بررسی چهار ژنوتیپ بزرک (فلاندرز، کردستان، لاین AC 1 ، مک گرگور) در چهار سطح شوری (صفر، 30، 60 و 90 میلی مولار کلرید سدیم) مورد ارزیابی قرار گرفتند. پارامترهای ارتفاع گیاه، تعداد برگ در بوته، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، غلظت پتاسیم و سدیم در اندام هوایی و ریشه ، محتوای کلروفیل برگ ها و پرولین برگ ها و میزان پراکسیداسیون لیپیدها اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاثیر شوری بر صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. در اثر شوری ارتفاع گیاه، تعداد برگ در بوته، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، غلظت پتاسیم در اندام هوایی و ریشه ، محتوای کلروفیل برگ ها کاهش ولی محتوای پرولین برگ ها، میزان پراکسیداسیون لیپیدها، غلظت سدیم و نسبت غلظت سدیم به پتاسیم در اندام هوایی و ریشه افزایش یافت. ژنوتیپ های مورد مطالعه بزرک از نظر ارتفاع گیاه، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و همچنین از نظر محتوای پرولین، محتوای کلروفیل a، b و کل، میزان پراکسیداسیون لیپیدها وغلظت سدیم و پتاسیم ریشه تفاوت معنی داری داشتند. اثرات متقابل سطوح شوری و ژنوتیپ بر ارتفاع گیاه، وزن خشک کل گیاه، سطح برگ، محتوای کلروفیل a و محتوای پرولین معنی دار بود. اثرات متقابل شوری و ژنوتیپ بر تعداد برگ در بوته، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه، غلظت سدیم و پتاسیم اندام هوایی و ریشه، نسبت غلظت سدیم به پتاسیم در اندام هوایی و ریشه، محتوای کلروفیل b و کل و میزان پراکسیداسیون لیپید از نظر آماری معنی دار نگردید. میزان کاهش وزن خشک گیاه در محیط شور نسبت به شاهد برای ارقام مختلف یکسان نبود. بیشترین کاهش در وزن خشک گیاه در محیط شور مربوط به لاین AC 1 و برابر 63 درصد و کمترین آن به ژنوتیپ کردستان و برابر 5/45 درصد تعلق داشت. بیشترین وزن خشک گیاه برای ژنوتیپ کردستان در شرایط غیرشور و کمترین آن برای ژنوتیپ لاین AC 1 در تیمار 90 میلی مولار نمک بدست آمد. درصد افزایش محتوای پرولین برگ ها در اثر تنش شوری در ژنوتیپ متحمل تر (کردستان) نسبت ته ژنوتیپ های حساس تر به شوری کمتر بود. نتایج این آزمایش نشان داد که شوری می تواند به طور قابل ملاحظه ای رشد گیاه بزرک را تحت تاثیر قرار داده و واکنش ارقام مختلف بزرک به سطوح شوری متفاوت یکسان نیست. کلمات کلیدی : بزرک، شوری، ژنوتیپ، غلظت عناصر، محتوای پرولین، میزان پراکسیداسیون لیپیدها.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی