SUPERVISOR
احمد ارزانی (استاد مشاور) محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد مشاور) جمشید رزمجو (استاد راهنما)
STUDENT
Hajar Raie
هاجر راعی دهقی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390
TITLE
The Effect of Shade Levels on Physiological, Morphplogical Characteristics and Essential Oil of Mint
Mint is one of the most important medicinal and aromatic plants in the world, however, the effects of shading levels on growth and quality of mint accessions have not been well documented. Therefore, the purpose of this experiment was to determine the effects of five shade levels (0 (full sun), 20-30% shade, 40-50% shade, 60-70% shade and 80-90% shade) on nine mint genotypes ( Karaj, Hamedan and Esfahan ( M.longifolia ), Tabas, Ghazvin and 7-1( M. piperita ), 2-1, 11-3 and Bojnord ( M. spicata ) intensities. A split plot desigyn with three replications was conducted during the 2012-2013 growing season. Three rhizomes of each genotypes were planted in the pots and after full establishment, pots were put under respective shade level at the Isfahan University of Technology. Plant height, shoot fresh and dry weights, root fresh and dry weights, number of leaves and number of steems per pot, leaf area, leaf total chlorophyll, a and b and carotenoid contents, essential oil content and yield were measured. The results plant height, shoot fresh weight, root fresh and dry weight, leaf chlorophyll a content, carotenoid content, essential oil and yield increased under 20-30% shading, however number of leaves, number of steem, leaf area chlorophyll b content were the highest under control. The highest and lowest plant heights were measured in 7-1 under 20-30% and in Ghazvin under 80-90% shades, respectively. The highest and lowest shoot numbers were noted in Esfahan under sun full and Hamedan under 80-90% shades, respectively. The highest and lowest number of leaves were noted in Hamedan under sun full and 80-90% shades, respectively. The highest and lowest leaf area were distinguished in Bojnord and Ghazvin, respectively. The highest and lowest shoot fresh weights were measured under 20-30% shade in Karaj and under 80-90% shade in Ghazvin, respectively. The highest and lowest shoot dry matters were detected in Esfahan under full sun and Hamedan under 80-90% shade, respectively. The highest and lowest root fresh weights were recorded for Karaj under 20-30% and Ghazvin under 80-90% shades, respectively. The highest and lowest root dry matters were measured for Karaj under 40-50% and Ghazvin under 80-90% shades, respectively. The highest and lowest chlorophyll a content, were recorded in 2-1 and Bojnourd genotypes, respectively. The highest and lowest chlorophyle b were noted for Esfahan under full sun, and Hamedan under 80-90% shade, respectively. The highest and lowest carotenoid content were cognizanced in Ghazvin under 20-30% shade and Bojnourd in 80-90% shade levels, respectively. The highest and lowest percent essential oil, were recorded in Tabas under 20-30% and Karaj under 80-90% shade levels, respectively. The highest and lowest, yield essential oil were registered in Esfahan under 20-30% and Karaj under 80-90% shade levels, respectively. Maximum and minimum essential oil percent were measured in 1-2 and Hamedan, respectively. According to results Tabas, Esfahan, Karaj, 1-2 and 11-3 produced highest yield essential oil under full sun, 20-30% 40-50%, 60-70% and 80-90% shade levels, respectively. Key Word : M. longifolia , M. piperita , M. spicata , percent essential oil, yield essential oil
با وجود پیشرفت های چشمگیر در تولیددارو های شیمیایی، بشر همواره سلامتی خود را در میان گیاهان دارویی جستجو می کند. نعناع یکی از مهمترین گیاهان دارویی و معطر در جهان است که بشر هیچگاه نمی تواند آن را از زندگی خود حذف کند. یکی از عوامل موثر بر رشد و تولید اسانس در نعناع نور می باشد. با توجه به اینکه کشت نعناع اغلب در سایه انداز درختان و کنار مزارع انجام می شود آنرا با کمبود نور روبرو میکند، همچنین به دلیل محدودیت منابع و اطلاعات موجود در رابطه با تاثیر سایه بر انواع ژنوتیپ نعناع، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سطوح مختلف سایه دهی بر انواع ژنوتیپ های نعناع انجام شد. به همین منظور آزمایشی در سال1392 در فضای باز مزرعه چاه اناری دانشگاه صنعتی اصفهان، به صورت کرت خرد شده در قالب کاملاً تصادفی در 3 تکرارو بصورت گلدانی انجام شد. تیمار ها شامل: 5 سطح سایه (آفتاب کامل(شاهد)، 30-20 درصد سایه، 50-40 درصد سایه، 70-60درصد سایه و سایه 90-80 درصد) و9ژنوتیپ (کرج، همدان، اصفهان (گونه پونه M. longifolia ، طبس، قزوین و 7-1 گونه piperitaM . و 1-2، 11-3 و بجنورد (گونه نعناع سبز M. Spicata ) بودند.صفات ارتفاع بوته، وزن تر وخشک اندام هوایی شاخساره، وزن تر وخشک ریشه، تعداد ساقه فرعی، تعداد برگ، سطح برگ، محتوای کلروفیل و کاروتنوئید برگ، درصد و عملکرد اسانس اندام هوایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که سایه 30-20 درصد موجب افزایش اغلب صفات ارتفاع بوته، وزن تر اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، کاروتنوئید، کلروفیل a، درصد و عملکرد اسانس شد. تعدادساقه، سطح برگ، تعداد برگ، وزن خشک اندام هوایی و کلروفیل bدر نور کامل بیشترین مقدار را دارا بودند. بیشترین وکمترین ارتفاع بوته به ترتیب در ژنوتیپ های 7-1 در سایه 30-20% و قزوین در سایه 90-80% دیده شد. بیشترین و کمترین تعداد ساقه به ترتیب در ژنوتیپ های اصفهان در سطح شاهد و همدان در 90-80% سایه دیده شد. بیشترین و کمترین تعدادبرگ در ژنوتیپ همدان به ترتیب در سطح شاهد و 90-80% سایه دیده شد. بیشترین و کمترین سطح برگ به ترتیب در ژنوتیپ های بجنورد و قزوین بود. بیشترین و کمترین وزن تر اندام هوایی در ژنوتیپ کرج در سایه 30-20% و قزوین در سطح سایه 90-80% مشاهده شد. بیشترین و کمترین وزن خشک اندام هوایی در ژنوتیپ اصفهان در سطح شاهد و همدان در سایه 90-80%دیده شد. بیشترین و کمترین وزن تر ریشه در ژنوتیپ کرج در سایه 30-20% و قزوین در سایه 90-80% دیده شد. ژنوتیپ کرج در سایه 50-40% بیشترین و ژنوتیپ قزوین در سایه 90-80% کمترین وزن خشک ریشه را به خود اختصاص داد. کلروفیل a در ژنوتیپ2-1 بیشترین مقدار و ژنوتیپ بجنورد کمترین محتوای کلروفیل را داشت. بیشترین محتوای کلروفیل در ژنوتیپ اصفهان در سطح شاهد و کمترین مقدار در ژنوتیپ همدان در سایه 90-80% دیده شد. بیشترین محتوای کاروتنوئید در ژنوتیپ قزوین در سایه 30-20% و کمترین میزان به ژنوتیپ 3-11 در سایه 90-80% تعلق داشت. بیشترین و کمترین درصد اسانس به ترتیب در ژنوتیپ طبس در سایه 30-20% و کرج در سایه 90-80% دیده شد. بیشترین عملکرد اسانس در ژنوتیپ اصفهان در 30-20 % سایه و کمترین عملکرد متعلق به ژنوتیپ کرج در سایه 90-80% بود. 1-2 بیشترین اسانس و کرج کمترین اسانس را تولید کردند. در سایه 90-80% رقم طبس بیشترین اسانس و ژنوتیپ کرج کمترین اسانس را تولید کرد. با توجه به نتایج این تحقیقژنوتیپ های طبس، اصفهان، کرج، 2-1 و 3-11 به ترتیب بیشترین عملکرد اسانس را در آفتاب کامل، 30-20%، 50-40%، 70-60% و 90-80% تولید کردند. کلمات کلیدی : نعناع فلفلی، نعناع سبز، پونه، سایه دهی،درصد اسانس، عملکرد اسانس