Skip to main content
SUPERVISOR
مهدی رحیم ملک (استاد مشاور) قدرت اله سعیدی (استاد راهنما) محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Elahe sadat Hosseini vinche
الهه سادات حسینی وینچه

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Genetic Relationships among Agro-Morphological Traits and Response to Direct and Indirect Selection for Grain Yield and Its Components in Safflower (Carthamus tinctorius L.)
Due to increasing demand for consumption of vegetable oils, oilseeds production is getting a great importance. Among the oilseed crops, safflower is one of the more adapted crops to Iran's climate and has more tolerance to environmental stresses, particularly to the drought stress. Safflower is grown as the main crop and also as the second crop after harvesting the small grain crops in a large scale in Isfahan province. This study was conducted to investigate the relationships among agro-morphologic traits and the response to selection for seed yield and it's components in safflower. In this research, 25 genotypes of safflower were evaluated in a randomized complete block design with three replications at the research farm of Isfahan University of Technology in 2014. The results showed that there were significant differences among the genotypes for all of the studied traits, except for days to emergence, plant height and seed yield per plant. A high to moderate broad-sense heritability was estimated for all of the traits, except for seed yield per plant that had a low heritability. There was a slight difference between the genotypic and phenotypic coefficients of variation for most of the traits, indicating that most of the observed variation was due to the genetic factors. The results of correlation coefficients indicated that there was a high association among the phonologic traits. The stepwise regression showed that the yield components of seeds per capitulum and number of capitulum per plant contributed in most of the variation for seed yield per plant. Also, the path analysis for seed yield per plant indicted that seeds per capitulum and number of capitulum per plant had high direct effects on this trait. Clustering based on the phonologic traits, seed oil content, seed weight and seeds per capitulum ltr" Keywords Safflower, Genetic parameter, Agronomic traits, Direct and indirect selection
با توجه به نیاز روز افزون کشور به روغن های خوراکی، گسترش کشت دانه های روغنی اهمیت بالایی دارد. از بین گیاهان دانه روغنی، گلرنگ به دلیل بومی بودن و سازگاری با شرایط کشور و همچنین مقاومت نسبت به تنش های محیطی از اهمیت برخوردار است. گلرنگ در استان اصفهان علاوه بر کشت اصلی، پس از برداشت غلات دانه ریز نیز به عنوان محصول دوم در سطح وسیعی کشت می شود. این پژوهش در سال 1393به منظور بررسی روابط ژنتیکی بین صفات زراعی-مورفولوژیک و بازدهی ناشی از انتخاب مستقیم و غیر مستقیم برای عملکرد دانه و اجزای آن در گلرنگ انجام شد. در این آزمایش 25 ژنوتیپ گلرنگ در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان واقع در لورک نجف آباد ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر کلیه صفات مورد بررسی بجز صفات روز تا سبز شدن، ارتفاع بوته و عملکرد دانه در بوته تفاوت معنی دار وجود داشت. برای کلیه صفات بجز صفت عملکرد دانه در بوته وراثت پذیری عمومی متوسط تا زیادی برآورد شد و بین مقادیر ضرایب تغییرات فنوتیپی و ژنتیکی آن ها نیز اختلاف کمی وجود داشت. نتایج ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که بیشترین همبستگی بین صفات فنولوژیک مشاهده شد. نتایج رگرسیون مرحله ای برای صفت عملکرد دانه در بوته نشان داد که از بین اجزای عملکرد، صفات تعداد دانه در طبق و تعداد طبق در بوته عمده تغییرات عملکرد دانه در بوته را توجیه نمودند. تجزیه ضرایب مسیر برای عملکرد دانه در بوته نیز گویای این بود که صفات تعداد دانه در طبق و تعداد طبق در بوته بیشترین آثار مستقیم را بر عملکرد دانه در بوته داشتند. نتایج تجزیه خوشه ای نشان داد که ژنوتیپ های مورد بررسی از نظر صفات فنولوژیک و درصد روغن و وزن صد دانه و تعداد دانه در طبق و عملکرد دانه در بوته به سه گروه تقسیم شدند. برآورد پاسخ به انتخاب مستقیم و غیر مستقیم نشان داد که صفت عملکرد دانه در واحد سطح بیشترین پاسخ انتخاب را به گزینش مستقیم داشت و انتخاب مستقیم برای آن موثرتر است. در جهت بهبود عملکرد دانه در واحد سطح، انتخاب برای صفات تعداد طبق در بوته و وزن صد دانه بیشترین پاسخ همبسته به گزینش را نشان دادند، ولی برای بهبود عملکرد دانه در بوته بیشترین پاسخ همبسته به گزینش به ترتیب از طریق صفات تعداد طبق در بوته و تعداد دانه در طبق برآورد شد. ولی با توجه با کم بودن راندمان نسبی انتخاب غیر مستقیم از طریق اجزای عملکرد نسبت به انتخاب مستقیم برای بهبود عملکرد دانه ، به نظر می رسد انتخاب مستقیم موثرتر باشد. کلمات کلیدی: گلرنگ، پارامترهای ژنتیکی، صفات زراعی، انتخاب مستقیم و غیر مستقیم

ارتقاء امنیت وب با وف بومی