Skip to main content
SUPERVISOR
Farshid Noorbakhsh,Morteza Zahedi,Hamid Reza Eshghizadeh Samani
فرشید نوربخش (استاد مشاور) مرتضی زاهدی (استاد راهنما) حمیدرضا عشقی زاده سامانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Masome Ghasemi Noghan oLyayi
معصومه قاسمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Effects of Mycorhizal Inoculation on the Response of Sorghum Genotypes to Salinity
A pot experiment was conducted in order to study the effects of plant mycorhizal inoculation on the response of sorghum genotypes to salinity. The experiment was arranged as factorial in a randomized design with three replications. In this study 10 sorghum genotypes were tested under two levels of salinity (0 and 100 mM Nacl) and two inoculation treatments (mycorhizae and control). The interactions between salinity, mycorhizae inoculation and genotype were significant on the evaluated traits. The percentage of mycorhizal infection was decreased under saline condition and there was considerable variation among genotypes in this regard. Salinity also decreased root volume, cholorophyll content and shoot dry matter in all genotypes in both inoculated and non-inoculated plants, and photosnthesis, stomatal conductance, phosphurous, potassium, cartenoieds and leaf relative water content in most genotypes, especially in non-inoculated plants. However, salinity increased ionic leakage, sodium concentration, proline content and shoot/ root dry matter ratio. The activity of antioxidant enzymes, catalase and ascorbate peroxidase, was decreased under saline condition in half of genotypes but increased in the other half. Among tested genotypes, based on the reduction in shoot dry matter under salinity, IUA 28 was the most tolerant genotype to salinity in both inoculated and non-inoculated treatments. The inoculation of plants with mycorhizae increased photosnthesis, stomatal conductance, cholorophyll content, root volume, the activity of ascorbate peroxidase but decreased ionic leakage, sodium concentration, proline content and the shoot/ root dry matter ratio in most genotypes, especially under saline condition. The cartenoieds and leaf relative water contents of most genotypes increased under saline but decreased under none saline condition. The inoculation of plants increased catalase activity, potassium concentration, K/Na ratio in half of genotypes but decreased the values of these traits in the other half. Under saline condition, except for MGS5, the biomass yield was increased with mycorhizal inoculation and the extent of increase was geatest in MGS2 . Under non-saline condition, however, except for KGS33, plant growth was not imporoved by mycorhizal inoculation. The results of this experiment showed that the inoculation of plants by mycorhizae improved plant growth under salinity but decreased growth of some genotypes under non-saline condition.
این مطالعه به منظور بررسی تأثیر تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا بر پاسخ ژنوتیپ‌های مختلف سورگوم به تنش شوری اجرا شد. در این پژوهش تعداد 10 ژنوتیپ سورگوم در دو سطح شوری صفر و 100 میلی مولار کلرید سدیم و در دو شرایط تلقیح و عدم تلقیح با قارچ میکوریزا در آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. در اثر شوری درصد آغشتگی میکوریزایی در کلیه ژنوتیپ‌ها کاهش یافت و از این نظر بین ژنوتیپ‌های مورد ارزیابی تفاوت قابل ملاحظه‌ای وجود داشت. تنش شوری موجب کاهش صفات حجم ریشه، محتوای کلروفیل و وزن خشک اندام هوایی در کلیه ژنوتیپ‌ها در هر دو شرایط تلقیح و عدم تلقیح و صفات فتوسنتز، هدایت روزنه‌ای، غلظت پتاسیم، غلظت کارتنوئید و محتوای نسبی آب برگ در غالب ژنوتیپ‌ها به ویژه در گیاهان تلقیح نشده شد. در مقابل، شوری موجب افزایش نشت یونی، غلظت سدیم، غلظت پرولین و نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه گردید. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز تحت تنش شوری در نیمی از ژنوتیپ‌ها کاهش و در نیمی دیگر افزایش یافت. بر اساس مقدار کاهش وزن خشک اندام هوایی در شرایط شور، در بین ژنوتیپ‌های مورد مطالعه، ژنوتیپIUA 28 در هر دو شرایط تلقیح و عدم تلقیح با قارچ میکوریزا متحمل‌ترین ژنوتیپ به تنش شوری بود. در اثر تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا در غالب ژنوتیپ‌ها به ویژه در شرایط شور صفات فتوسنتز، هدایت روزنه‌ای، محتوای کلروفیل، حجم ریشه، فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز افزایش و نشت یونی، غلظت سدیم، غلظت پرولین و نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه کاهش یافت. در اثر تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا غلظت کارتنوئید و محتوای نسبی آب برگ در غالب ژنوتیپ‌ها در شرایط شور افزایش ولی در شرایط غیرشور کاهش یافت. همچنین غلظت پتاسیم، نسبت غلظت پتاسیم به سدیم و فعالیت آنزیم کاتالاز در نیمی از ژنوتیپ‌ها کاهش و در نیمی دیگر افزایش یافت. عملکرد ماده خشک گیاه در شرایط شور در کلیه ژنوتیپ‌ها، به استثنای ژنوتیپMGS5، در اثر تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا افزایش یافت و بیشترین مقدار افزایش رشد به ژنوتیپ MGS2 تعلق داشت. با این حال، در شرایط غیرشور، تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا، به استثنای ژنوتیپ KGS33، موجب بهبود رشد نگردید. نتایج این آزمایش نشان داد که تلقیح گیاهان با قارچ میکوریزا سبب بهبود رشد گیاهان در شرایط شور گردید ولی در شرایط غیر‌شور کاهش رشد برخی از ژنوتیپ‌ها را به همراه داشت. کلمات کلیدی : سورگوم، شوری، میکوریزا، ژنوتیپ‌ها، محتوای کلروفیل، محتوای نسبی آب.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی