Skip to main content
SUPERVISOR
Mehdi Kadivar,Mehdi Rahim malek,Ahmad Arzani
مهدی کدیور (استاد راهنما) مهدی رحیم ملک (استاد مشاور) احمد ارزانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Ali Rabbani
علی ربانی خوراسگانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Evaluation of seed quality and genetic diversity of cultivars of wheat using microsatellite markers
Wheat is one of the most important crops that produces more than 700 million tons and made significant amount of energy and protein needed by mankind. Given the ever-increasing population, efforts to improve the quality and quantity of wheat products are of particular importance. One of the most important basic requirements for breeding of wheat is available of genetic diversity, in which the evaluation of genetic diversity is important. For this purpose, 26 different genotypes including bread wheat, durum wheat and triticale genotypes were used in this study. This research was carried out in two parts: genetic diversity assessment and evaluation of grain quality traits. In the first part, microsatellite markers (SSRs) were used to evaluate the genetic diversity. Out of 44 pairs of primers used in the present study, 18 primers have a good polymorphism and have been analyzed. The results of this analysis showed that the primer Xcfa2076 followed up by Xwmc17 and Xwmc177 primers were more successful than other primers in detecting the genetic distance of the genotypes studied. On average, the PIC content of the used primers was 0.412, which is considered as moderate one. The results of cluster analysis with NTSYS pc 2.02 software with UPGMA procedure divided the genotypes examined into five groups, which supported by the results of the principal coordinates analysis (PCoA). The analysis of the primary coordinates for SSR markers showed that the first two components justify 57.41% of the total variation. The results of the second experiment in relation to grain quality traits such as protein content, Zeleny sedimentation value, water absorption, grain hardness, flour moisture and rapid mix test (RMT) were investigated. It should be noted that the samples of the seeds used in the second experiment were grown in two sites of Asheghabad, Isfahan and research farm of Isfahan University of Technology located in Lavark, Najaf-Abad. Results of comband analysis of variance showed a significant difference between the genotypes indicating presence of genetic diversity for grain quality traits. The results of mean comparisons quality traits showed that Long Spike 5 genotype was the superior genotype. In order to obtain a clearer picture of the diversity of traits, principle of components analysis was performed. Finally, clustering for each area was done by Ward method using Euclidean coefficient. Keywords : Wheat, Quality, Genetic diversity, Molecular marker, Genetic distance.
گندم یکی از مهم ترین گیاهان زراعی است که با تولید بیش از 700 میلیون تن مقادیر زیادی از انرژی و پروتئین مورد نیاز بشر را تأمین می کند. باتوجه به افزایش روز افزون جمعیت، تلاش در راستای بهبود کمی و کیفی محصول گندم از اولویت ویژه ای برخوردار است. یکی از مهم ترین نیازمندی های پایه ای اصلاح گندم، دستیابی به تنوع ژنتیکی است، که در این ارتباط ارزیابی تنوع ژنتیکی حائز اهمیت است. به همین منظور در مطالعه ی حاضر 26 ژنوتیپ متنوع شامل ژنوتیپ های گندم نان، گندم دوروم و تریتیکاله مورد استفاده قرار گرفتند. بدین منظور این پژوهش در دو بخش ارزیابی تنوع ژنتیکی و ارزیابی صفات کیفیتی دانه اجرا شد. در بخش اول برای ارزیابی تنوع ژنتیکی از نشانگرهای ریزماهواره (SSR) استفاده شد. از 44 جفت آغازگر استفاده شده در پژوهش حاضر 18 آغازگر دارای چندشکلی مناسب بوده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این تجزیه و تحلیل نشان داد که آغازگر Xcfa2076 و و در پی آن آغازگر های Xwmc17 و Xwmc177، موفق تر از سایر آغازگرها در آشکارسازی فاصله ی ژنتیکی ژنوتیپ های مورد بررسی در این مطالعه بودند. به طور متوسط محتوای اطلاعات چند شکل (PIC) آغازگر های استفاده شده 412/0 بود که مقدار متوسطی به حساب می آید. نتایج تجزیه و تحلیل خوشه ای با نرم افزار NTSYS pc 2.02 با رویه ی UPGMA ژنوتیپ های مورد بررسی را به 5 گروه تقسیم نمود که این گروه بندی ها با نتایج تجزیه به مختصات اصلی (PCoA) هماهنگی نسبی داشت. تجزیه به مختصات اصلی برای نشانگر های SSR نشان داد که دو مولفه ی اوّل در مجموع 41/57 درصد کل تغییرات را توجیه کرده است. نتایج آزمایش دوم در رابطه با صفات کیفیت دانه، نظیر محتوای پروتئین، عدد زلنی، میزان جذب آب، سختی دانه، رطوبت دانه و آزمون اختلاط سریع مورد بررسی قرار گرفت. لازم به ذکر است نمونه بذور مورد استفاده در آزمایش دوم محصول ژنوتیپ های کشت شده در دو منطقه ی عاشق آباد اصفهان و مزرعه ی تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان بودند. تجزیه ی واریانس بر اساس طرح تجزیه ی مرکب انجام شد و اختلاف بسیار معنی دار میان ژنوتیپ های مورد آزمایش حاکی از وجود تنوع ژنتیکی برای صفات کیفیت دانه بود. نتایج مقایسه ی میانگین صفات کیفی دانه نشان داد که ژنوتیپ Long Spike 5 برترین ژنوتیپ بوده است. به منظور حصول تصویری واضح تر از تنوع صفات، تجزیه به مولفه های اصلی انجام شد. در نهایت خوشه بندی برای هریک از مناطق به روش Ward و با استفاده از ضریب اقلیدسی انجام گرفت. کلمات کلیدی : گندم، کیفیت، تنوع ژنتیکی، نشانگر مولکولی، فاصله ژنتیکی.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی