Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Pourreza,Hamid reza Rahmani,Mohammad ali Edriss,Abdolhossein Samie
جواد پوررضا (استاد مشاور) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما) محمدعلی ادریس (استاد مشاور) عبدالحسین سمیع (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mohammadmehdi Basiri forooshani
محمدمهدی بصیری فروشانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1383

TITLE

Effect of L-Carnitine Supplementation in Diets with Different Levels of Energy and Protein on Growth Performance, Serum Components and Carcass Composition of Broiler Chickens
Effect of different levels of L-carnitine in diets containing different levels of energy and protein on performance, serum components and carcass composition of 360 day old broiler chicks (Ross strain) was investigated up to 56 days of age. A total of 360 broiler chickens were allocated in 2×4 factorial experiment in a completely randomized design with 3 replicates and 15 chickens per replicate. A Ross recommended starter diet was used to feed chickens from 1 to 7 days of age. Birds were fed starter diet (7 to 14 day), grower diet (14 to 28 day) and finisher diet (28 to 56 day). Two levels of energy and protein (low and high) were examined In all of the diets. The levels were recommended by Ross 308 handbook. Four dietary concentrations of L-carnitine (0, 50, 75 and 100 mg/kg) were used in starter, grower and finisher diets. Based on weekly records, the average daily feed intake, average daily gain, body weight and feed conversion ratio of chickens were recorded. At the end of trial, one male and one female chicken from each replicate group were randomly chosen, then were bled via wing vein for measurement of triglyceride, cholesterol, HDL, VLDL and LDL concentrations, and the broiler were weighed and slaughtered to determine the carcass weight, abdominal fat, breast weight percentages and proportional heart and liver weights. For determining the crude fat content samples were provided from liver and breast muscle. For histological experiment one sample of liver was maintained in formalin with %10 concentration. Experimental results indicated that energy and protein density and L-carnitine density had no significant effect on the feed conversion ratio (p 0.05). Supplementation with L-carnitine in the diets increased daily feed intake during the third and seventh week of experiment (p 0.05). Using L-carnitine in diets had no significant effect on body weight and daily gain. However the broiler fed higher energy and protein diets had significantly greater daily gain at fourth week of age and body weight at the end of fourth, five, sixth and seventh week of age (p 0.05). Supplementation with L-carnitine in the diets decreased crude fat content of the liver, percentage of abdominal fat and increased percentage of breast weight and dressing percent (p 0.05). However broilers fed high energy and protein density diets had significantly reduction of abdominal fat content (p 0.05). The serum triglyceride and VLDL concentrations in the carnitine supplemented group were significantly lower than the control group (p 0.05). However high energy and protein levels resulted significant increase in triglyceride and decrease in cholesterol and HDL. There was no interaction effect between carnitine levels and energy and protein density with respect to all the traits. The results of this study demonstrated that independent of dietary energy and protein levels, supplementi
اثر میزان ال – کارنیتین در جیره‌هایی با سطوح مختلف انرژی و پروتیین بر عملکرد رشد، اجزای سرم خون و ترکیب لاشه 360 قطعه جوجه گوشتی سویه راس تا سن 56 روزگی بررسی شد. تحقیق به صورت یک آزمایش فاکتوریل 4×2 در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار و 15 قطعه جوجه برای هر تکرار انجام شد. از سن 1 تا 7 روزگی جوجه‌ها با یک جیره بر اساس نیازهای پیشنهادی برای سویه راس تغذیه شدند. تغذیه جوجه‌ها از سن 14 – 7 روزگی با جیره آغازین، 28 – 14 روزگی جیره رشد و 56 – 28 روزگی جیره پایانی صورت گرفت. جیره‌ها بر اساس توصیه‌های دفترچه راهنمای سویه راس که برای مراحل مختلف تغذیه دو نوع جیره از نظر تراکم انرژی و پروتیین (تراکم بالا و پایین) توصیه‌کرده است، فرموله شد. همچنین ال – کارنیتین در مقادیر صفر، 50، 75 و 100 میلی‌گرم در هر کیلوگرم جیره‌های آغازین، رشد و پایانی استفاده شد. در طول دوره آزمایش از وزن بدن و خوراک مصرفی جوجه‌ها بطور هفتگی آمار برداری و نهایتا افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی آنها در هر گروه محاسبه شد. در پایان آزمایش، تعداد یک قطعه جوجه نر و یک قطعه جوجه ماده به طور تصادفی از هر تکرار انتخاب و توزین شدند. سپس از ورید بالی آنها جهت اندازه گیری میزان تری‌گلیسرید، کلسترول، LDL، HDL و VLDL خونگیری به عمل آمد. بعد از ذبح درصدهای وزن لاشه، وزن چربی محوطه بطنی، وزن سینه، و وزن نسبی قلب و کبد این جوجه‌ها محاسبه شد. همچنین از سینه و کبد جوجه‌ها به منظور اندازه‌گیری درصد چربی خام نمونه برداری گردید. یک نمونه کبدی نیز برای آزمایش هیستولوژی در فرمالین 10 درصد نگه داری شد. نتایج نشان داد، تراکم انرژی و پروتیین و تراکم ال – کارنیتین بر ضریب تبدیل غذایی تاثیر معنی‌داری نداشت. تغذیه ال – کارنیتین منجر به افزایش مصرف خوراک در هفته سوم و هفتم به طور معنی‌داری شد (05/0 P). ال – کارنیتین تاثیر معنی‌داری بر افزایش وزن روزانه و وزن بدن در سنین مختلف نداشت ولی افزایش مقدار انرژی و پروتیین جیره‌ها منجر به افزایش وزن روزانه تنها در هفته چهارم و سنگین‌تر شدن جوجه‌ها در پایان هفته‌های چهارم، پنجم، ششم و هفتم به طور معنی‌داری گردید (05/0 P). مصرف ال – کارنیتین به طور معنی‌داری باعث کاهش درصد چربی کبد، چربی محوطه بطنی و افزایش درصد لاشه و سینه شد (05/0 P). ولی جیره‌های با تراکم انرژی و پروتیین بالا تنها چربی محوطه بطنی را به طور معنی‌داری کاهش داد (05/0 P). ال – کارنیتین بصورت معنی‌داری باعث کاهش میزان تری‌گلیسرید و VLDL شد (05/0 P). در جیره‌های پرتراکم از نظر انرژی و پروتیین به طور معنی‌داری میزان تری‌گلیسرید، VLDL افزایش، و کلسترول و HDL کاهش نشان داد (05/0 P). اثرات متقابل مقدار ال – کارنیتین و انرژی و پروتیین برای تمام صفات اندازه گیری شده، معنی‌دار نبود. در مجموع می‌توان گفت بدون توجه به سطح انرژی و پروتیین جیره مصرف 50 تا 75 میلی‌گرم ال – کارنیتین منجر به بهبود وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی و خصوصیات لاشه خواهد شد که اگر چه در مواردی از نظر آماری معنی‌دار نیست ولی از نظر سود اقتصادی قابل توجه است.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی