Skip to main content
SUPERVISOR
Gholam-Reza Ghorbani,Masoud Alikhani,Mohammad Khorvash
غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) مسعود علیخانی (استاد مشاور) محمد خوروش (استاد راهنما)
 
STUDENT
Khaled Sadeghi
خالد صادقی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384
The objective of this study was to determine the effects of homofermentative lactic acid bacteria inoculants on the fermentation characteristics of low dry matter corn silages. Corn forage was harvested at the milk stage, and then chopped in 2.5 cm theorical length. Treatments were made in the following order: 1) untreated (control), 2) inoculant A (Ecosyl®, Ecosyl Products Ltd. Stokesley, UK ), 3) inoculant B (Biotal®, Lallemand Animal Nutrition, France), that were used as homofermentative lactic acid bacteria inoculants. Inoculants were applied to silages 1 × 10 5 colony forming units/g levels. After treatment, the chopped corn was ensiled in 3-L special jars. Three jars from each group were sampled for chemical analysis on days 3, 6, 12, 16, 21 and 90 after ensiling. Neither Biotal nor Ecosyl improved the fermentation characteristics of low dry matter corn silages. NDF, ADF, CP, WSC, Butyric acid, Propionic acid and Lactic acid concentrations were not affected significantly by inoculants (P 0.05). Acetic acid concentration in control silages was higher than treated silages (P 0.05). NH 3 -N concentration was higher in silages treated with Biotal and lower in silages treated with Ecosyl compared with the other silages (P 0.05). IVDMD in control silage was higher and ethanol was lower than other silages. In conclusion, the results of present study showed that homofermentative LAB inoculants did not improve the fermentation parameters of low DM corn silages.
هدف از این مطالعه، تعیین اثرات باکتری های مولد اسید لاکتیک بر خصوصیات تخمیر سیلاژ ذرت با ماده خشک پایین بود. در ابتدا، علوفه ذرت در مرحله شیری برداشت و در اندازه تئوریکی 5 / 2 سانتی متر خرد شده و به تیمارهای زیر اختصاص داده شد: 1- گروه تیمار نشده (شاهد) 2- افزودنی اکوسایل 3- افزودنی بیوتال که به عنوان باکتری های با تخمیر همگن استفاده شدند. این باکتری ها در مقدار 10 5 *1 واحد کلونی به گرم علوفه تازه اضافه و سپس، علوفه ذرت در سیلوهای آزمایشگاهی مخصوص سیلو شدند. سه سیلو از هر گروه به تیمارها اختصاص داده شد. هیچکدام از تیمارهای میکروبی خصوصیات تخمیر در سیلاژها را بهبود ندادند. درصد دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی سلولز، پروتئین خام، کربوهیدرات های محلول در آب و اسیدهای چرب فرار به طور معنی داری تحت تأثیرتیمارهای میکروبی قرار نگرفتند. اگرچه، درصد اسید استیک در سیلاژهای شاهد بیشتر از بقیه سیلاژها بود. درصد نیتروژن آمونیاکی در سیلاژهای تیمار شده با بیوتال بیشتر و در سیلاژهای تیمار شده با اکوسایل کمتر از بقیه سیلاژها بود. قابلیت هضم آزمایشگاهی سیلاژهای شاهد نسبت به بقیه سیلاژها به طور معنی داری بیشتر بود. بر اساس نتایج بدست آمده، نتیجه گیری می شود که افزودنی های میکروبی بر اساس باکتری های مولد اسید لاکتیک با تخمیر همگن بهبودی در تخمیر سیلاژ علوفه ذرت با رطوبت زیاد در مقایسه با سیلاژ شاهد ایجاد نمی کنند.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی