Skip to main content
SUPERVISOR
Rahman Jahanian,Mohammad ali Edriss
رحمان جهانیان (استاد راهنما) محمدعلی ادریس (استاد مشاور)
 
STUDENT
Fahimeh Kazempour
فهیمه کاظم پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387
To investigate the effect of dietary organic acids on immune responses, gut microflora and phytate-phosphorus utilization in Leghorn laying hens, two experiments were conducted with Hy-line W-36 layers of 34 weeks-old. The birds were subjected to a 10-d adaptation period and main trial stage lasted 70 d. In the fist trial, a total of 210 hens were assigned to 7 dietary treatments with five replicates of six birds each to evaluate the effect of acid type and level on performance and immune responses. Dietary treatments were consisted a control group and levels of 0.25 and 0.5% of each of three different acids (salt forms of citric, butyric or fumaric acids). The results showed that dietary organic acid supplementation during first 35 d caused significant (P 0.01) increase in egg production. Also, egg production rate in whole experimental period was affected by acid type by level interaction so that, increase in acid level from 0.25 to 0.5% markedly (P 0.05) improved egg production only in citrate group. Egg mass was also affected (P 0.05) by dietary treatments during the first 35 d as well as whole trial period. Dietary inclusion of organic acids decreased serum cholesterol and triglycerides, and increased serum HDL (P 0.05). Antibody titers against Newcastle disease virus at days 7 and 14 post vaccine inoculation had different pattern among dietary treatments, and increase in dietary acid level totally decreased antibody titers at 7 th post vaccination. Experiment 2 was performed with 240 laying hens that randomly allocated to a 2 × 4 factorial arrangement of treatments with 2 levels of non-phytate phosphorus (60 or 100% of NRC recommendations) and 4 different basal diets (control versus diets containing salt forms of citrate, butyrate or fumarate). Egg weight was decreased (P 0.01) with diets low in phosphorus level during the first 35 d and in the whole trial period. Also, egg production was markedly (P 0.05) different among the acid diets so that only citrate resulted in significant increase in egg production rate. Feed conversion ratio was considerably (P 0.01) lower in 100% -diets than that of 60% -diets. Dietary inclusion of organic acids (P 0.01) and also increase in dietary non-phytate phosphorus level (P 0.05) resulted in significant decreases in serum cholesterol in mid and whole period, respectively. In contrast, serum HDL concentration was markedly (P 0.001) increased by dietary acid supplementation. Although Newcastle antibody titer wasn't affected by phosphorus level, dietary organic acids improved (P 0.01) antibody titers in both 7 and 14 d post inoculation. In overall, organic acids increased
پژوهش حاضر در قالب دو آزمایش مجزا و به منظور بررسی تأثیر اسیدهای آلی بر پاسخ های ایمنی، اکولوژی میکروبی روده و قابلیت استفاده از فسفر فیتاتی در مرغان تخمگذار لگهورن طراحی گردید. در هر دو مطالعه از مرغ های تخمگذار سویه های لاین W-36 در سن 34 هفتگی استفاده شد که پرندگان پس از طی یک دوره عادت پذیری 10 روزه، وارد مرحله اصلی آزمایش (70 روز) شدند. در آزمایش اول که برای ارزیابی تأثیر نوع و سطح اسید های آلی بر عملکرد و فعالیت سیستم ایمنی انجام شد، از تعداد 210 قطعه مرغ تخمگذار در قالب هفت تیمار، 5 تکرار و 6 قطعه به ازاء هر تکرار استفاده گردید که تیمارها شامل گروه شاهد و سطوح 25/0 و 5/0 درصد فرم نمکی اسیدهای آلی سیتریک، بوتیریک و فوماریک بود. نتایج نشان داد که استفاده از اسیدهای آلی در بازه سنی 39-34 هفتگی (35 روز اول)، باعث افزایش (01/0P ) درصد تخمگذاری شد و همچنین در کل دوره، اثر متقابل نوع اسید × سطح اسید معنی دار (05/0P ) بود، بطوریکه تنها افزایش سطح اسید سیتریک از 25/0 به 5/0 درصد، باعث افزایش چشمگیر درصد تخمگذاری گردید. بازده تولید تخم مرغ در 35 روز اول و همچنین در کل دوره آزمایش تحت تأثیر (05/0P ) تیمارهای آزمایشی قرار گرفت. کلیه سطوح اسیدهای آلی، ضخامت پوسته تخم مرغ را در پایان دوره آزمایش بهبود (05/0P ) دادند. استفاده از اسیدهای آلی در مجموع، میزان کلسترول و تری گلیسریدهای سرم را کاهش، و HDL خون را (05/0P ) افزایش داد. تیتر آنتی بادی در برابر ویروس بیماری نیوکاسل در روزهای 7 و 14 پس از تجویز واکسن، از روند متفاوتی (05/0P ) در بین تیمار های آزمایشی برخوردار بود و در این خصوص، سطح 5/0 درصد اسیدهای آلی در کل تیتر آنتی بادی را در روز 7 بعد از واکسیناسیون کاهش دادند. در آزمایش دوم، تأثیر اسیدهای آلی بر قابلیت بهره وری از فسفر فیتاتی مورد مطالعه قرار گرفت که طی آن، هشت تیمار غذایی در قالب یک آزمایش فاکتوریل 4×2 (شامل چهار جیره پایه: شاهد و جیره های حاوی فرم نمکی اسید های سیتریک، بوتیریک یا فوماریک؛ و دو سطح فسفر غیرفیتاتی: 60 و 100 درصد توصیه های NRC) به پرندگان تغذیه شدند. وزن تخم مرغ با مصرف جیره های دچار کمبود فسفر، بطور معنی داری (01/0P ) در 35 روز انتهای آزمایش و همچنین در کل دوره آزمایش کاهش یافت. همچنین بین اسیدهای آلی از نظر درصد تخمگذاری، تفاوت قابل ملاحظه ای (05/0P ) وجود داشت، بطوریکه تنها مصرف فرم نمکی اسید سیتریک باعث بهبود میزان تولید تخم مرغ شد. ضریب تبدیل خوراک نیز در نتیجه افزایش سطح فسفر غیرفیتاتی جیره از 60 به 100 درصد توصیه های NRC، کاهش معنی داری (01/0P ) نشان داد. استفاده از اسیدهای آلی در جیره، باعث کاهش معنی دار (01/0P ) سطح کلسترول سرم خون میان دوره شد و در مقابل، افزایش سطح فسفر غیرفیتاتی از 60 به 100 درصد نیز میزان کلسترول را در پایان دوره آزمایش کاهش (05/0P ) داد. غلظت HDL سرم خون نیز در نتیجه مصرف اسیدهای آلی در جیره، به طرز قابل توجهی افزایش (001/0P ) یافت. اگرچه تیتر

ارتقاء امنیت وب با وف بومی