Skip to main content
SUPERVISOR
Mahdi Mohammadalipour,Mohammad Khorvash,Hamid reza Rahmani,Masoud Alikhani
مهدی محمدعلی پور (استاد مشاور) محمد خوروش (استاد راهنما) حمیدرضا رحمانی (استاد مشاور) مسعود علیخانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Seyyed mahmud Reyhani rostami
سیدمحمود ریحانی رستمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Effect of Feeding Safflower and Canola Seeds on Immune System and Growth Performance of Holstein Dairy Calves
There is limited information on the effects and requirements of specific fatty acids for dairy calves. There are only 2 essential fatty acids (C18:2 and C18:3), yet these essential fatty acids have been shown to elongate into other functional fatty acids (C20:4, C20:5, C22:6, i. e) that are important for neural development and production of hormones. In previous studies specific fatty acids incorporated into milk replacers and growers have reduced scouring and improved ADG, feed efficiency, and hip width change in calves. Also, added fat has been reported to reduce intake and ADG in calves. Because, there is limited data on the effect of Linoleic acid on calf performance ,We hypothesize were to investigate the effects of feeding Safflower and Canola seeds to the starter diet on immune system and performance of Holstein dairy calves. In trial 32 Holstein bull calves that were fed 1 of 4 treatments and 8 treatments in every repeat. Treatments containing A) no Safflower seed and Canola seed (control), B) 5% Safflower seed, C) 5% Canola seed, and D) 2.5% Safflower and 2.5% Canola seed. In order to make better palatability Safflower and Canola seeds in digestive system, we did process on them. In this case, at first these seeds were heated and then grained them and added to initial diet. The starters were formulated to be equal in CP and energy. Calves received milk in trial fixed and equal to 10% of BW/D (half in the morning and half in the evening). After birth, all calves were fed enough amounts of Colostrums daily for the first 4 d, and calves were individually penned. Calves received every day feed, Dry feed offered and feed refusals were weighed weekly. Every calf consumed 1kg diet/day for three days continuously, and then was weaned. Calves were weighed weekly before the feeding and fecal scores and health score were recorded daily. In order to immune system stimulation with Sheep red blood cell (SRBC) injection was occurred twice (21 and 31 days after birthday) and then bleed blood samples of calves 10 days after injection (31 and 41 days after birthday). Data from trial were analyzed using SAS statistical software and the MIXED procedure as a completely randomized design, and initial body weight was considered as a quvariate variable. for calves was considered Time period three (1 to 3 weekly, 4 to 7 weekly and 1 to 7 weekly). In this experiment, there were no differences significant among calves treatment the control diet and calves other treatment at feed intake, feed efficiency, high body, around chest, than Albumin to Globulin, health score and fecal score. Average daily gain (from 21 to 49 day, p 0.01) weaning day and test antibody titer (p 0.05), of calves were improved in treatment Safflower compared with calves fed the control. This experiment shown that using Safflower seed at cause has essential fatty acid (C18:2) can as way suitable for improvements performance in calves. Keyword : Oil Seed, Canola, Safflower, Calf
اطلاعات محدودی در مورد اثر اسیدهای چرب خاص روی عملکرد گوساله ها وجود دارد. تا کنون 2 اسید چرب ضروری (C 18- 2 و C 18-3 ) شناخته شده که با امتداد یافتن طول زنجیره کربنی به دیگر اسیدهای چرب تبدیل می شوند (...،C 20-4 , C 20-5 , C 22-6 ) که در بهبود و نمو اعصاب و تولید هورمون ها نقش دارند. در تحقیقاتی که روی گوساله انجام شد نشان داده شد که اضافه کردن اسیدهای چرب خاص به شیر جایگزئین باعث کاهش روز از شیر گیری، بهبود افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک و تغییر وسعت کپل در گوساله ها شد، همچنین گزارش شده که اضافه کردن چربی باعث کاهش مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه می شود. چون در مورد اثر لینولئیک بر عملکرد گوساله ها اطلاعات کمی وجود دارد، فرضیه ما ارزیابی اثرتغذیه ای دانه گلرنگ و دانه کانولا، در استارتر روی سیستم ایمنی و عملکرد گوساله های هلشتاین بود. در این آزمایش 32 راس گوساله نر هلشتاین، در 4 تیمار و 8 تکرار در هر تیمارخوراک دهی شدند. تیمارها شامل 1) تیمار شاهد (بدون گلرنگ و کانولا)، 2) 5% کانولا، 3) 5% گلرنگ، 4) 5/2% گلرنگ + 5/2% کانولا بودند. به منظور بهره وری و خوشخوراکی بهتر دانه گلرنگ و کانولا در دستگاه گوارش، فرآوری روی این دانه ها به عمل آمد. در این راستا، دانه گلرنگ و کانولا ابتدا تف داده شده و سپس آسیاب شدند، و به جیره آغازین اضافه شدند. جیره ها از نظر انرژی و پروتیین یکسان بودند. شیر مصرفی گوساله ها در آزمایش ثابت، و برابر با 10 درصد وزن بدن بود (نصف صبح و نصف عصر). پس از تولد گوساله ها با مقدار کافی آغوز تا 4 روزگی تغذیه شدند، و در جایگاه انفرادی قرار گرفتند. گوساله ها هر روز خوراک تازه دریافت می کردند، خوراک داده شده و باقی مانده به صورت هفتگی وزن می شد. زمانی که خوراک مصرفی (جیره آغازین) گوساله ها به 1 کیلو گرم در روز برای 3 روز متوالی رسید، از شیرگیری انجام شد. گوساله ها هر هفته قبل از خوراک دهی وزن کشی می شدند و نمره مدفوع و نمره شادابی روزانه ثبت می شد. به منظور تحریک سیستم ایمنی تزریق گلبول‌های قرمز گوسفندی (SRBC) در دو نوبت (روزهای 21 و 31 پس از تولد) انجام شد و نمونه های خونی 10 روز پس از تزریق (31 و 41 پس از تولد) اخذ گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SAS و رویه مدل های آمیخته (MIXED) به صورت طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه قرار گرفتند، و وزن اولیه گوساله ها به عنوان متغییر کمکی در نظر گرفته شد. برای گوساله ها 3 دوره زمانی در نظر گرفته شد (1تا 3 هفتگی، 4 تا 7 هفتگی و 1 تا 7 هفتگی). در این آزمایش هیچ تفاوت معنی داری در میزان ماده خشک مصرفی، بازده خوراک، ارتفاع بدن، دور سینه، نسبت آلبومین به گلوبولین ها، اسکور مدفوع و اسکور شادابی بین تیمارشاهد و دیگر تیمارها نبود. افزایش وزن روزانه در دوره 4 تا 7 هفتگی (p 0.01)، روز از شیر گیری و تیتر آنتی بادی (p 0.05) در اثر تیمار گلرنگ و در مقایسه با تیمار شاهد بهبود یافت. این آزمایش نشان داد که استفاده از دانه گلرنگ به علت دارا بودن اسید چرب ضروری (C 18-2 ) می تواند به عنوان راهکاری مناسب برای بهبود عملکرد در گوساله ها باشد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی