SUPERVISOR
محمد خوروش (استاد راهنما) حمیدرضا رحمانی (استاد مشاور) مسیح اله فروزمند (استاد مشاور) احمد ریاسی (استاد راهنما)
STUDENT
Rouholah Amirifard
روح اله امیری فرد
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388
TITLE
Interaction of Vitamin E – Selenium and Fat Supplements on Milk Production and Composition and Blood Parameters of Transition Dairy Cow
In the higher standards of milk production, the priority in modern breeding is keeping dairy cows in high lactation and healthy. It is known that highly productive animals compared to those who produce less are in a more or less negative energy status. The negative energy status mostly appears during three situations: in late pregnancy, in the first weeks of lactation, and during disease. Thus, priority for higher milk production is prevention of metabolic disorders and other diseases. According to animal nutrition experts, to prevent a negative energy balance, particularly during the transition period, fat supplement can be used.Fat supplements used in this study; granulate fat soybean meal that was added to the concentrate part.This study was performed at the animal husbandary, unit, college of agriculture, isfahan university of technology, located 40km western south of isfahan, iran. Thirty-two multiparous Holstein cows were used to investigate the interactive effects of supplemental vitamin E- selenium (1500 IU/day vitaminE - 3.6 mg/day SodiumSelenite and 3000 IU/day vitaminE - 7.2 mg/day SodiumSelenite) and fat on performance and metabolic responses during the transition period. Milk production was recorded at each milking. Samples were obtained the end of every week during the experimental period and analyzed for determination milk component. Blood samples were obtained before morning feeding as weekly of 21d before the expected day of parturition until 28 d after parturition Supplemented vitamin E- selenium did not affect pre-and postpartum dry matter intake (DMI), body weight changes, net energy balance,total tract apparent nutrientdigestibility. Also, vitamin-selenium did not influence blood metabolites including glucose, ?eta hydroxyl butyric acid, nonesterified fatty acids, and insulin in pre and postpartum. Supplemental vitaminE-selenium increase milk yield but had no effect o milkcomposition.a trend was observed for and intraction in pre and postpartum dry matter intake. Prepartumdry matter intake was greater in cows supplemented with eather fat or vitamin-selenium. Postpartum dry matter intake was lower in cows supplemented with fat and without vitamin-selenium.pre and postpartum body weight changes and postpartum were affected by supplemental fat. Milk yield tended to decrease and milk fat total solid perecentage increased in fat supplementated. Fat did not affect digestibility of dry matter, organic matter and crude protein in prepurtum but increased digestibility of neutral detergent fiber and ether exteract and tended to increase acid detergent fiber digestibility. Postpartum digestibility of dry matter and organic matter decreased and acid detergent fiber tended to have lower digestibility in fat supplemented cows.Supplemented fat tended to increase ether extract digestibility but neutral detergent fiber and crude protein digestibility did not affected by fat supplementation in postpartum period. Supplemented fat did not affect plasma metabolits in pre-and postpartum except an slight increased ?eta hydroxyl butyric acid in post partum period.These results showed that adding fat supplements, especially in the period before parturition without a negative effect on hematologic parameters and reduce performance function can increase cattle performance. Key words: transiation period, fat, Vitamin E-Selenium, milk yield.
در استاندارهای بالاتر تولید شیر، در اصلاح دام مدرن اولویت اول نگهداری گاوها در تولید شیر بالا و سلامتی است. گزارش شده است که دام هایی که تولید بالایی دارند در مقایسه با دام های کم تولید در معرض بالانس منفی انرژی بیشتری قرار دارند. بالانس منفی انرژی بیشتر در اواخر آبستنی، اوایل شیردهی و در طی بیماری اتفاق می افتد. بنابراین حق تقدم برای تولید شیر بالاتر ، جلوگیری از اختلالات متابولیکی و دیگر بیماری ها است. بر اساس نظر متخصصین تغذیه دام، جهت جلوگیری از بالانس منفی انرژی منفی در طی دوره انتقال می توان از مکمل های چربی استفاده کرد. مکمل چربی استفاده شده در این تحقیق پودر چربی سویای گرانوله بود که به بخش کنسانتره افزوده شد.این مطالعهبرای بررسی پاسخ گاوهای دوره انتقال به مکمل ویتامین E- سلنیوم و جیره های شامل چربی و بدون مکمل چربی انجام شد. در این آزمایش از 32 راس گاو هلشتاین چند شکم زایش استفاده گردید.در این آزمایش از جیره های بدون مکمل چربی و شامل مکمل چربی و از مکمل ویتامین E- سلنیوم در دوسطحIU1500ویتامین E - 6/3 میلی گرم سلنیت سدیم در روز در مقابلIU 3000ویتامین E– 2/7 میلی گرم سلنیت سدیم استفاده گردید.آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل 2 (سطح ویتامین E-سلنیوم) در 2 (جیره با مکمل چربی و بدون مکمل چربی) طراحی شد. طول دوره آزمایش از 28 روز قبل از تاریخ احتمالی زایش تا 28 روز بعد از زایش بود. مکمل ویتامین E- سلنیوم تاثیری روی ماده خشک مصرفی، وزن بدن، قابلیت هضم مواد مغذی در دوره قبل و بعد از زایش نداشت. تعادل انرژی خالص در دوره پس از زایش نیز تحت تاثیر مکمل ویتامینE-سلنیوم قرار نگرفت. با مکمل ویتامینE- سلنیوم تولید شیر به صورت معنی داری (05/0 p) افزایش داشت، ولی اثری روی ترکیبات شیر نداشت. مکمل ویتامینE- سلنیوم هیچ گونه تاثیری بر روی قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه های خونی گلوکز، انسولین، بتاهیدروکسی بوتیرات و اسیدهای چرب آزاد در دوره قبل و پس از زایش نداشت. مکمل چربی در طی دوره قبل از زایش اثری روی ماده خشک مصرفی ، وزن بدن و تغییرات وزن بدن نداشت.تعادل انرژی خالص در دوره بعد از زایش تحت تاثیر مکمل چربی قرار نگرفت.تولید شیر در گروه با مکمل چربی تمایل به کاهش داشت(08/0=p) درصد چربی شیر در گروه با مکمل چربی بیشتر بود(05/0 p) و درصد کل مواد جامد در گروه با مکمل بیشتر بود(05/0 p) ولی گرم چربی، گرم مواد جامد شیر، درصد پروتئین و گرم پروتئین تولیدی تحت تاثیر مکمل چربی قرار نگرفتند. مکمل چربی در طی دوره قبل از زایش اثری روی قابلیت هضم ماده خشک ماده آلی و پروتئین خام نداشت ولی افزایش قابلیت هضم عصاره اتری (05/0 p) وافزایش قابلیت هضم دیواره ی سلولی (05/0 p) را درپی داشت و قابلیت هضم دیواره سلولی بدون همی سلولز در این دوره تمایل (06/=p) به افزایش داشت. در طی دوره بعد از زایش در گروه های دارای مکمل چربی قابلیت هضم ماده خشک کاهش(05/0 p)، قابلیت هضم ماده آلی کاهش (05/0 p)، قابلیت هضم دیواره سلولی بدون همی سلولز تمایل به کاهش (06/0=p)، قابلیت هضم عصاره اتری تمایل به افزایش (08/0=p) و قابلیت هضم دیواره سلولی و پروتئین تحت تاثیر قرار نگرفتند. مکمل چربی در دوره قبل و پس از زایش اثری بر گلوکز، انسولین و اسیدهای چرب آزاد نداشت و بتاهیدروکسی بوتیرات در دوره قبل از زایش تحت تاثیر مکمل چربی قرار نگرفت اما در گروه های دارای مکمل چربی در دوره بعد از زایش تمایل به افزایش بتا هیدروکسی بوتیرات مشاهده شد (07/0=p). تنها اثر متقابل مشاهده شده در این آزمایش در طی دوره قبل و پس از زایش اثر متقابل ویتامین E- سلنیوم با چربی روی افزایش خوراک مصرفی تمایل به معنی داری داشت (08/0=p). واژه های کلیدی: دوره انتقال، چربی، ویتامینE- سلنیوم، تولید شیر