Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad ali Edriss,Saeed Ansari,Hamid reza Rahmani,Badraldinebrahim Seyed tabatabaei
محمدعلی ادریس (استاد راهنما) سعید انصاری مهیاری (استاد راهنما) حمیدرضا رحمانی (استاد مشاور) بدرالدین ابراهیم سیدطباطبایی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Hojjat Asadallahporenanaie
حجت اسدالله پورنعنائی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Lactoferrin Gene Polymorphism Assessment Using PCR-RFLP and its Association with Production Traits in Iranian Holstein Dairy Cows
Cow milk contains approximately 3.5% protein, which make up 80% caseins and 20% whey proteins. The serum (whey protein) consists of approximately 50% ?-lactoglobulin, 20% ?-lactalbumin, blood serum albumin, immunoglobulins, lactoferrin, transferrin, and many minor proteins and enzymes. There is little or no evidence to present phosphorus and sulfur-containing amino acids in this part of milk. Bovine lactoferrin (LTF), a multifunctional small glycoprotein, acts as a defense factor in the mammary gland. It is synthesized by granulocytes and mammary epithelial cells in response to the infection. This protein is an iron-binding 80-kDa glycoprotein initially found in milk and in other fluids like saliva, tears, yellow bile, mucous secretions and blood. The bovine LTF gene is located on the 22nd chromosome and consists of 17 exons, 1122 bp of promoter region and spans about 34.5 kb of the genomic DNA. The objectives of this study were to estimate the allelic and genotypic frequencies of lactoferrin gene in Holstein cows and also evaluating the association between gene polymorphism and the milk and reproductive traits. For this purpose, blood samples were collected from 404 cows of five Holstein dairy herds in Isfahan province. Number of Samples varied from 64 to 96 among the herds. DNA was extracted using salting out procedure. The DNA quality and quantity were determined using electrophoresis and spectophotometry. The 301 bp fragment of the gene was amplified by specific primers and Thermocycler. PCR products were detected by electrophoresis on 1% TAE agarose gel. Amplified fragment digested via EcoRI restriction enzyme in 8 to 14 hours at 37 ? C. The genotype Frequencies of AA and AB were 0.606 and 0.394, respectively. In the all herds, BB genotype not observed. Allele A occurred at higher allelic frequency than allele B. The frequencies of alleles A and B were 0.806 and 0.193 respectively. Hardy-Weinberg equilibrium not observed in the herds 1, 2, 3 and 5. Shanno and Nei’s diversity indices showed that herds 4 and 1 are at lowest and highest gene diversity, respectively. Association between lactoferrin gene and productive and performance traits was analyzed by GLM procedure (SAS software). Results showed significant associations between LTF and fat percentage, conception rate and somatic cell score (SCS). However, association between genotypes and others such as adjusted 305-day milk, pregnancy length, lactation length and protein percentages was not significant (P 0.05). Key words: Lactoferrin gene, Polymorphism, performance traits, dairy cows.
شیر گاو شامل 5/3 درصد پروتئین می‌باشد که از این مقدار حدود 80 درصد کازئین و 20 درصد دیگر آن پروتئین آب پنیر می‌باشد. پروتئین آب پنیر شامل 50 درصد بتالاکتوگلوبولین، 20 درصد آلفالاکتالبومین و همچنین مقادیر مختلفی از سرم آلبومین، ایمونوگلوبولین‌ها، لاکتوفرین، پروتئین‌های جزئی و آنزیم‌ها می‌باشد. لاکتوفرین یک گلیکوپروتئین مهم و چندکاره ای است که عمدتاٌ در شیر به عنوان یکی از فاکتورهای دفاعی بدن علیه عوامل عفونی نقش ایفا می‌کند. این گلیکوپروتئین در جهت پاسخ به افزایش غلظت مواد محرک عفونت در بدن، بوسیله گرانول‌های ثانویه نتروفیل‌ها و سلول‌های اپیتلیال ترشح می‌شود. ژن لاکتوفرین با داشتن 17آکسون، 1122 جفت باز پروموتر و 5/34 کیلو جفت باز طول، روی کروموزوم 22 ژنوم گاو قرار دارد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی ژنی و ژنوتیپی ژن لاکتوفرین در گاوهای شیری هلشتاین و ارزیابی ارتباط چند‌شکلی‌های موجود در این ناحیه از ژن با صفات تولیدی شیر و همچنین صفات عملکردی می‌باشد. بدین منظور از 404 رأس گاو شیری مربوط به پنج گاوداری استان اصفهان نمونه‌های خون جمع‌آوری شد. تعداد نمونه‌های خون جمع‌آوری شده از پنج گاوداری مورد مطالعه بین 64 تا 96 رأس دام متغیر بود. جهت تهیه DNA از خون از روش استخراج DNA نمکی استفاده شد. کیفیت و کمیت DNA استخراج شده توسط الکتروفورز و اسپکتوفتومتری مورد ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از دستگاه PCR و پرایمرهای اختصاصی قطعه‌ای به طول 301 جفت باز از نمونه‌های DNA تکثیر و توسط ژل آگاروز 1 درصد مورد شناسایی قرار گرفته شد. قطعه تکثیر شده بوسیله آنزیم محدودگر Eco RI درمدت زمان 8 تا 14 ساعت و تحت دمای 37 درجه سلسیوس مورد هضم قرار گرفت. فراوانی ژنوتیپی مشاهده شده AA و AB به ترتیب برابر با 606/0 و 394/0 بود. در کل جمعیت مورد مطالعه فراوانی ژنوتیپ BB برابر با صفر بود. در این جمعیت فراوانی آلل A نسبت به B بیشتر بود بطوریکه فراوانی آلل A و B به ترتیب 806/0 و 193/0 محاسبه گردید. آزمون کای اسکوار انحراف معنی دار از تعادل هاردی واینبرگ در گله‌های 1، 2، 3، 5 و همچنین کل جمعیت را نشان داد. شاخص‌های شانون و نی که نشانگر تنوع ژنتیکی ژن موجود در جمعیت می‌باشد به ترتیب در گله‌های 4 و 1 کمترین و بیشترین میزان را نشان داد. جهت بررسی ارتباط سطوح مختلف ژنوتیپ با صفات تولیدی و عملکردی از نرم‌افزارSAS ، رویه GLM استفاده گردید. نتایج، ارتباط معنی‌داری سطوح مختلف ژنوتیپ با درصد چربی، تعداد تلقیح منجر به آبستنی و همچنین میزان شاخص سلول‌های بدنی موجود در شیر را نشان داد. ارتباط ژنوتیپ با دیگر صفات تولیدی و عملکردی مانند تولید شیر تصحیح شده برای 305 روز شیردهی، طول آبستنی، طول دوره شیردهی و همچنین درصد پروتئین شیر معنی‌دار (05/0p ) نبود. کلمات کلیدی: ژن لاکتوفرین، چند‌شکلی، صفات عملکردی، گاوهای شیری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی