Skip to main content
SUPERVISOR
Mahdi Mohammadalipour,Abdolhossein Samie,Sayedamirhossein Mahdavi
مهدی محمدعلی پور (استاد مشاور) عبدالحسین سمیع (استاد راهنما) سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما)
 
STUDENT
ALI EHSANI
علی احسانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Effects of Using Safflower Meal on Performance and Quality and Quantity Characteristics of Egg in Laying Hens
One of the major problems facing poultry nutrition in Iran is large fluctuation in market price of protein resources. In order to reduce feeding costs, attempts have been made to use agricultural and industrial byproducts as feed ingredients. In line with this strategy, this study was conducted to evaluate the effects of enzyme supplementation of safflower meal-included diets on productive performance, egg quality characteristics and some blood parameters of laying hens. A total of 250 white leghorn hens Hy-Line, W-36 strain were divided in 50 cages (n=5). Based on a 5×2 factorial arrangement of treatments, ten isocaloric and isonitrogenous diets (ME =2750 Kcal/Kg and CP=14.61 g/Kg) including 5 levels of safflower meal (0.0, 25.0, 50.0, 75.0 and 100.0 g kg?1) with and without enzyme (Bergazym P®, 0.0 and 1.0 g kg?1) were assigned to hens in 5 cages (replicates). During the 10 weeks of experimental period, eggs were collected and weighed daily, and feed consumption was weekly recorded. After 48 and 55 days of experiment, birds were injected with 1 mL of 7% Sheep Red Blood Cells (SRBC) intramuscularly. At the end of experiment, the antibody titer against SRBC and differential circulating leukocyte count were measured for investigating of immune status. Data was analyzed based on completely randomized design using GLM procedure of SAS. Dietary inclusion of safflower meal and enzyme supplementation had no significant effect on egg quality traits. However, the performance was improved in the hens fed on safflower meal diets as well as enzyme-supplemented diets. Birds received dietary inclusion of safflower meal, have higher egg production, significantly (P 0.05). Dietary safflower meal inclusion improved egg production of hens in the levels of 2.5 and 5% (P 0.05) during weeks 7 till 8, however this parameter was not affected during the all experimental period (1-10). Hens fed safflower meal diets improved feed conversion ratio in the levels of 0.0, 2.5 and 5%, however the reverse trend was found in the levels of 7.5 and 10. Using safflower meal diets increased feed intake during the all experimental period slightly (P=0.095). Also, enzyme supplementation improved the feed conversion ratio during the experiment (P=0.11). Antibody titer against SRBC was not affected by treatment; however dissipation count of white blood cells was affected markedly (P 0.05). Therefore, our results indicated that safflower meal can be included in diets of laying hens up to 5% with no adverse effect on performance. Also, administration of cocktail commercial enzyme to the diets of laying hens would have beneficial effect on performance, especially in terms of egg production and feed conversion ratio. Key words : Safflower meal, enzyme, laying hens, performance, blood parameters.
مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات استفاده از کنجاله گلرنگ با و بدون مکمل آنزیمی برگازیم بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و برخی از فراسنجه های خونی مرغان تخمگذار طراحی گردید. برای این منظور، تعداد 250 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن (های لاین W-36) در سن 47 هفتگی به طور تصادفی بین 50 قفس توزیع شدند. تعداد 10 جیره غذایی همسان به لحاظ انرژی و پروتئین مطابق با جداول احتیاجات غذایی لگهورن در قالب یک آزمایش فاکتوریل2×5 بر پایه یک طرح کاملاً تصادفی شامل کنجاله گلرنگ (سطوح صفر، 5/2، 5، 5/7 و 10 درصد) و مولتی آنزیم برگازیم (سطوح صفر و یک گرم به ازای هر کیلوگرم جیره)، تهیه و در 5 تکرار و 5 قطعه مرغ به ازاء هر تکرار به مدت 10 هفته در اختیار پرندگان قرار داده شد. صفات عملکردی (درصد تولید،بازده تولید تخم مرغ و مصرف خوراک) به صورت 2 هفته یکبار اندازه گیری شد و با استفاده از رکوردهای مذکور، ضریب تبدیل خوراک محاسبه شد. برای تعیین فراسنجه های کیفی تخم مرغ، طی سه روز متوالی در دو نوبت میان دوره و پایان دوره، تخم مرغ از هر قفس جمع آوری گردید. علاوه بر این، در میان دوره و پایان دوره آزمایشی، از پرندگان خون گیری شده و شمارش تفریقی گلبول های سفید خون و پاسخ ایمنی هومورال بررسی شد. استفاده از سطوح مختلف کنجاله گلرنگ و مولتی آنزیم برگازیم تأثیر معنی داری بر خصوصیات کیفی تخم مرغ نداشت، گرچه عملکرد مرغان دریافت کنندة کنجاله گلرنگ و مولتی آنزیم بهبود یافت. پرندگان تغذیه شده با کنجاله گلرنگ، بالاترین درصد تولید تخم مرغ را داشتند. سطح 5/2 درصد کنجاله گلرنگ در مقایسه با سایر گروه های آزمایشی، بالاترین درصد تولید را در 2 هفته چهارم داشت (05/0 hyhy; )، اما این افزایش در سایر هفته ها و هم چنین در کل دوره آزمایشی معنی دار نبود. به جز در 2 هفته اول، سطوح مختلف کنجاله گلرنگ تأثیر معنی داری بر مصرف خوراک نداشت، گرچه به لحاظ عددی در مقایسه با شاهد مصرف خوراک را افزایش داد. افزودن مولتی آنزیم به جیره غذایی مرغان تخمگذار، تأثیر معنی داری بر ضریب تبدیل غذایی نداشت، اما باعث بهبود ضریب تبدیل گردید. تیتر آنتی بادی علیه گلبول های قرمز گوسفندی تحت تأثیر گروه های مختلف آزمایشی قرار نگرفت. در مجموع می توان چنین نتیجه گرفت که کنجاله گلرنگ تا سطح 5 درصد در جیره غذایی مرغان تخمگذار بدون تأثیر منفی بر صفات عملکردی پرنده، کیفیت تخم مرغ و فراسنجه های خونی قابل استفاده است. واژه های کلیدی : مرغ تخمگذار، کنجاله گلرنگ ، آنزیم، عملکرد، فراسنجه های خونی.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی