Skip to main content
SUPERVISOR
Sayedamirhossein Mahdavi,Hamid reza Rahmani,Abdolhossein Samie
سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما) حمیدرضا رحمانی (استاد مشاور) عبدالحسین سمیع (استاد راهنما)
 
STUDENT
Vajihe Nikoofard
وجیهه نیکوفرد

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Interactive Effects of Methionine and Dietary Electrolyte Balance on Performance and Immune Responses of Broiler Chickens
The present study investigated the effects of different levels of methionine and dietary electrolyte balance and interaction of these two factors on the performance traits of the immune responses in broiler chickens. In this study 360 one day old Ross 308 male broiler chickens were examined which considered four replicates for each experimental treatment with ten chickens per replicate. Dietary treatments were examined in a 3*3 factorial experiment based on a completely randomized design consisted of three levels of methionine (100,110 and 120% which recommended by the National Research Committee) and three levels of dietary electrolyte balance (150, 250 and 350 mEq/kg) during the starter (1-21 days) and grower phase (22-42 days). Results showed that the utilization of methionine levels caused significant differences (p 0.05) on the average total feed intake, also utilization levels of electrolyte balance caused significant difference (p 0.01) on average daily feed intake, average daily weight and feed conversion ratio during grower and total period. The interaction between these two factors showed significant differences (p 0.05) on the total period average daily feed intake and the grower period feed conversion ratio. In this study the utilization of methionine levels a significant effect (p 0.01) on serum albumin, globulin and albumin ratio to total serum globulin while electrolyte balance levels and interactions effects of these factors did not cause a significance difference. There was a significance difference (p 0.01) by using of the levels of electrolyte balance on the villi height but it did not observe any effect on the crypt depth and villi height to crypt depth ratio, also, using of different levels of methionine and interaction effects of these two factors did not cause any significant effect on the histological characteristics of intestine. In addition, the findings showed that there were not significance effects with utilization of different levels of methionine, electrolyte balance and interaction effects of these two factors on the antibody titer against SRBC. There were not any significance different among the methionine levels, electrolyte balance and interaction effects of these two factors on the partial of blood leukocyte count. Results of this study showed the utilization different levels of methionine didn't cause significant difference in relative weight (spleen, bursa and abdominal fat), while it had a significant effect (p 0.05) on the relative weight of pancrease and a significant effect (p 0.001) on the relative weight of the total intestine. Although a statistically difference didn't observe by using the different levels of methionine on the relative weight of abdominal fat, a numerically rate of abdominal fat decreased by increasing the levels of methionine. Also utilization of the electrolyte balance levels cause significant difference (p 0.001) on the relative weight of abdominal fat, but interaction effects between these two factors showed no significant effects on carcass traits.
مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف متیونین و تعادل الکترولیتی جیره و نیز اثرات متقابل این دو فاکتور بر صفات عملکردی و پاسخ های سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی به انجام رسید. در این مطالعه از تعداد 360 قطعه جوجه نر گوشتی سویه راس 308 از سن یک روزگی استفاده شد، که برای هر تیمار آزمایشی 4 تکرار و 10 قطعه جوجه به ازاء هر تکرار در نظر گرفته شد. تیمارهای غذایی در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3*3 بر پایه یک طرح کاملاً تصادفی شامل 3 سطح متیونین (100، 110 و 120% توصیه های کمیته ملی تحقیقات) و 3 سطح تعادل الکترولیتی جیره (150، 250 و 350 میلی اکی والان در کیلو گرم) در طی دو مرحله آغازین (21-1 روزگی) و رشد (42-22 روزگی) مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از سطوح متیونین سبب بروز تفاوت های معنی دار (05/0P ) بر میانگین مصرف خوراک در کل دوره شد، اگرچه استفاده از سطوح تعادل الکترولیتی تفاوت های معنی داری (001/0P ) را بر میانگین مصرف خوراک روزانه، میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در طی دوره رشد و کل دوره ایجاد نمود. اثرات متقابل این دو فاکتور نیز بر میانگین مصرف خوراک روزانه کل دوره و ضریب تبدیل غذایی دوره رشد اثرات معنی داری (05/0P ) را نشان داد. در این پژوهش استفاده از سطوح متیونین تأثیر معنی داری (01/0P ) بر میزان آلبومین، گلبولین ها و نسبت آلبومین به کل گلبولین سرم داشت، در حالی که سطوح تعادل الکترولیتی و اثرات متقابل این دو فاکتور نتوانست سبب بروز تفاوت معنی دار گردد. هم چنین نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از سطوح تعادل الکترولیتی تفاوت معنی داری (01/0P ) را بر ارتفاع پرز ایجاد نموده ولی بر عمق کریپت و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت تأثیری به همراه نداشت، در حالی که استفاده از سطوح متیونین و نیز اثرات متقابل این دو فاکتور هیچ گونه اثر معنی داری بر صفات مربوط به بافت شناسی روده ایجاد نکرد. علاوه بر این یافته های این تحقیق نشان داد که استفاده از سطوح متیونین، تعادل الکترولیتی و نیز اثرات متقابل این دو فاکتور بر تیتر آنتی بادی علیه SRBC اثرات معنی داری در پی نداشت. هم چنین سطوح متیونین، تعادل الکترولیتی و نیز اثرات متقابل این دو فاکتور سبب بروز تفاوت های معنی دار بر شمارش تفکیکی لوکوسیت های خونی نگردید. یافته های این مطالعه نشان داد که استفاده از سطوح متیونین سبب بروز تفاوت معنی دار بر وزن نسبی (طحال، بورس و چربی محوطه شکمی) نشد، در حالی که اثر معنی دار (05/0P ) بر وزن نسبی پانکراس و تأثیر معنی داری (001/0P ) بر وزن نسبی کل روده داشت. اگرچه به لحاظ آماری با استفاده از سطوح متیونین تفاوتی بر وزن نسبی چربی محوطه شکمی مشاهده نشد، به لحاظ عددی با افزایش سطح متیونین میزان چربی محوطه شکمی کاهش یافت. هم چنین استفاده از سطوح تعادل الکترولیتی تفاوت های معنی دار (001/0P ) را بر وزن نسبی چربی محوطه شکمی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی