Skip to main content
SUPERVISOR
Saeed Ansari,Ahmad Riasi,Gholam-Reza Ghorbani,Mohammad Khorvash
سعید انصاری مهیاری (استاد مشاور) احمد ریاسی (استاد مشاور) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد راهنما)
 
STUDENT
Morteza Esmaeili
مرتضی اسماعیلی خوراسگانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389
The current study was conducted to investigate the conditions of Isfahan industrial dairy farms in terms of particle size and the supply of physically effective fibre and its effects on physiological responses, health, production and milk component. In this experiment, a total of 15 industrial dairy cattle farms were studied. One group of the high-producing cows (mean 45 ± 5 kg) and mid-lactation (Mean 110 ± 15 days) per farm with cows having more than two parturitions were chosen and studied for a week with daily evaluation of feed particle size, the pattern of feed residual, milk production and composition. Within this week chewing activity was recorded for duration of 24 hrs and rumen pH was measured at the end of the week. The results indicated that farms were different in terms of feed particle size. The differences in geometric mean particle size was up to 2.5 mm and considering the physically effective fiber based on university of Peylvania new recommendations, the differences were up to 3 percent among the herds (P 0.05). Subsequently, these 15 herds were divided into 3 groups based on geometric mean particle size of the feed as fine, medium and coarse particles. It was observed that increasing particle size was associated with an increase in physically effective NDF (P 0.05). As days passed cows were tending to select in favour of fine particles and against coarse particles but no differences between treatments in the selection process of the material according to Peylvania sieves, were detected. However, selection against effective physical fiber increased with particle size increasing (P 0.05). Increase in particle size did not affect the eating behavior of the herd but these herds tended to increase rumination with increasing particle size. Herds in the medium particle size group significantly showed more rumination activity relative to those in fine particle size group (P 0.05). This phenomenon led to a change in the production of milk, milk fat and other milk fat related parameters with varying the particle size, so that, the animals in medium particle size group had the highest performance and the fine particle size group had the poorest performance (P 0.05). The fat to protein ratio was less than one (0.95) in fine particle size group and was significantly lower compared to the other treatments (P 0.05), accordingly it seems that these cows have been in sub-acute acidosis condition. Generally, it could be concluded that based on these results, herds offered feed with a geometric mean particle size of 5.36 mm and physically effective fiber of 26.25 had the best productive performance and health status, and smaller or higher particle size would negatively affect performance and health of dairy cattle. Keywords : feed particle size, physically effective fiber, dairy cattle herd, milk production, milk fat
این مطالعه با هدف بررسی وضعیت گاوداری های صنعتی استان اصفهان از نظر اندازه ذرات و تأمین الیاف مؤثر فیزیکی و اثر آن بر پاسخ های متابولیکی، سلامت، تولید و ترکیبات شیر انجام شد. به منظور انجام این آزمایش تعداد 15 واحد صنعتی پرورش گاو شیری مورد بررسی قرار گرفت. در هر گاوداری، یک بهاربند از گاوهای پرتولید (میانگین 5 ± 45 کیلوگرم) و در اواسط شیردهی (میانگین 15 ± 110 روز) مربوط به گاوهای شکم دوم به بعد به طور تصادفی انتخاب و به مدت یک هفته مورد بررسی روزانه اندازه ذرات خوراک و روند تغییر پسمانده و همچنین تولید و ترکیبات شیر قرار گرفت. طی این مدت، فعالیت جویدن در طول مدت 24 ساعت ثبت گردید. در پایان هفته نیز pH مایع شکمبه گاوها مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که گله‌ها از نظر اندازه ذرات خوراک با یکدیگر متفاوت بودند. در ادامه، این 15 گله در قالب سه گروه با میانگین هندسی اندازه ذرات خوراک ریز، متوسط و درشت گروه بندی شد و همانگونه که انتظار می رفت در این گروه‌ها با افزایش اندازه ذرات در خوراک، میزان الیاف مؤثر فیزیکی افزایش یافت (05/0? P ). تفاوت از نظر میانگین هندسی اندازه ذرات تا 5/2 میلیمتر و ارتباط با الیاف مؤثر فیزیکی بر اساس توصیه جدید پنسیلوانیا تا 3 درصد در بین این گله‌ها مشاهده شد (05/0? P ). در تمام گله‌ها با پیشرفت روز، گاو تمایل به انتخاب به سمت ذرات ریز و علیه ذرات درشت داشتند، اما تفاوتی در بین تیمارها از نظر روند انتخاب از درصد مواد موجود بر الک‌های پنسیلوانیا مشاهده نشد. این در حالی بود که در بین تیمارهای در نظر گرفته شده، انتخاب علیه الیاف مؤثر فیزیکی با افزایش اندازه ذرات، بیشتر می شد (05/0? P ). افزایش اندازه ذرات اثری بر رفتار خوردن در گله های مختلف نداشت اما این گله‌ها با افزایش اندازه ذرات تمایل به افزایش نشخوار داشتند. گروه گله های دارای اندازه ذرات متوسط به طور معنی داری نشخوار بیشتری نسبت به گروه دارای اندازه ذرات ریز داشتند (05/0? P ). این رخداد سبب شد که تولید شیر و چربی شیر و سایر پارامترهای عملکردی مربوط به چربی شیر با تغییر اندازه ذرات تغییر کند، که در همه حال گروه دارای اندازه ذرات متوسط بهترین عملکرد و گروه دارای اندازه ذرات ریز پائین ترین عملکرد را داشت (05/0? P ). نسبت چربی به پروتئین در گروه گله های دارای اندازه ذرات ریز کمتر از یک بود (95/0) و به طور معنی داری (05/0? P ) از سایر گروه ها پائین تر بود. بر این اساس به نظر می‌رسد که این گله‌ها در معرض اسیدوز تحت حاد بودند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که تحت شرایط بررسی شده در استان اصفهان گله هایی با میانگین هندسی اندازه ذرات 36/5 میلی متر و دارای الیاف مؤثر فیزیکی 25/26، دارای بهتری توان عملکردی و سلامت بوده و مقادیر کمتر و بالاتر از آن بر عملکرد و احتمالاً بر سلامت حیوان اثر منفی خواهند داشت. کلمات کلیدی : اندازه ذرات خوراک، الیاف مؤثر فیزیکی، گله های گاو شیری، تولید و درصد چربی شیر

ارتقاء امنیت وب با وف بومی