SUPERVISOR
Abdolhossein Samie,Rahman Jahanian
عبدالحسین سمیع (استاد مشاور) رحمان جهانیان (استاد راهنما)
STUDENT
Maryam Khalifehgholi
مریم خلیفه قلی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389
TITLE
Effect of Dietary Arginine by Methionine Interaction on Performance, Immunological Responses and Blood Parameters in Broiler Chicks
The study presented here aimed to investigate possible dietary arginine (Arg) by methionine (Met) interaction in broiler chicks. A total of 540 day-old Ross 308 broiler chicks were randomly assigned into the 9 experimental diets with 5 replicates of 12 birds each. Dietary treatments consisted of a 3×3 factorial arrangement with three dietary Arg levels (90, 100 or 110% of NRC specifications for Arg) and three Met levels (90, 100 or 110% of NRC recommendations for dietary Met content), which fed during a 42 d feeding trial. Average daily feed intake (ADFI) and gain (ADG) as well as feed conversion ratio (FCR) were recorded periodically as starter (1-21 d of age) and grower (21-42 d of age) periods. At the final trial day, two birds per each pen were slaughtered to evaluate carcass measurements. Also, antibody production titers against viral antigens and sheep red blood cell (SRBC) were measured after respective antigen inoculations. Furthermore blood biochemical parameters were measured at d 21 and 42 of age. Results showed that body weight gain was increased (P 0.01) during starter, grower and entire trial periods by both dietary supplementation of Arg and Met up to 100% of NRC recommendations. Feed conversion values during all trial periods were decreased (P 0.01) as the result of incremental Met levels, but the highest difference was obtained by Met supplementation up to 100% of NRC recommendations. Furthermore, Arg fortification of deficient-diets improved (P 0.05) FCR values during all experimental stages. The significant Arg by Met interactions were observed for FCR values during weeks 1 and 4 so that, Met fortification of diets was more effective when diets already supplemented with Arg level of 110% of NRC recommended values. Incremental Arg levels up to 110% of NRC values increased (P 0.01) relative weight of bursa of Fabricius and Met supplementation (110%) had conversed effect on bursa weight in diets contain in 90 and even 100% Arg. Dietary Met supplementation up to 100% of NRC Specifications increased (P 0.05) antibody titer against SRBC injection. Also, incremental levels of methionine (P=0.0712) up to 100% and arginine (P=0.0991) up to 110% of NRC tended to increase antibody responses against Newcastle disease virus (NDV). In addition, Arg fortification of dietenhanced (P 0.01) antibody titer against bronchitis virus (IBV), whereas Met supplementation tended (P=0.0760) to increase anti-bronchitis titers. On the other hand, both Met and Arg up to 100% of NRC values increased (P 0.01) antibody response against infection bursal disease (IBD) virus. The significant Arg×Met interactions were observed for antibody titers against SRBC, IBV and IBD so that, Arg fortification of diets up to 110% of NRC was more effective when diets already supplemented with Met level of 100% of NRC. Incremental levels of Met and Arg up to 110 and 100% of NRC, respectively, enhanced serum gammaglobulins. At d 21, Met level up to 110% of NRC recommendations tended (P=0.09) to decrease serum high-density lipoproteins (HDL) and Arg×Met interaction affected (P 0.05) HDL values. Arginine level up to 110% of NRC specifications increased low-density lipoproteins. Dietary Arginine supplementation increased (P 0.05) serum HDL concentration at d 42 of age. One could achieve maximum performance and feed efficiency with supplementation of diets with Arg and Met up to 110 and 100% of NRC recommendations, respectively. The present findings confirm dietary Arg×Met interaction to promote immunological responses of broiler chicks Keywords: Broiler Chicks, Arginine, Methionine, Blood Biochemistry, Growth Performance, Antibody Titer, Cellular and Humoral Immune Response Carcass Characteristics
تحقیق حاضر به منظور بررسی تأثیر استفاده از سطوح مختلف اسید های آمینه آرژنین و متیونین و اثرات متقابل این دو اسید آمینه بر عملکرد، پاسخ های ایمنی و مؤلفه های خونی در جوجه های گوشتی به انجام رسیده است. برای این منظور، از سه سطح 90، 100 و 110 درصد توصیه های انجمن ملی تحقیقات NRC)، 1994) برای اسید آمینه آرژنین و سه سطح 90، 100 و 110 درصد توصیه های NRC برای اسید آمینه متیونین در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×3 استفاده شد. تعداد 540 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 (در 5 تکرار با 12 قطعه جوجه به ازاء هر تکرار) به مدت 42 روز با تیمارهای آزمایش مورد تغذیه قرار گرفتند. جیره ها از لحاظ میزان انرژی قابل سوخت و ساز، پروتئین خام و سایر مواد مغذی مشابه بودند. در طول دوره 42 روزه آزمایش، مؤلفه های عملکردی شامل میزان اضافه وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذا بصورت هفتگی مورد بررسی قرارگرفت. هم چنین در آخرین روز آزمایش، دو پرنده از هر پن به منظور بررسی وضعیت تکامل اندام های لنفاوی کشتار شدند. پاسخ تولید آنتی بادی در برابر آنتی ژن های مختلف (ویروس بیماری های نیوکاسل، برونشیت،گامبورو و گلبول قرمز گوسفندی)، زیر مجموعه های پروتئینی سرم خون مورد اندازه گیری واقع شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در طول مراحل آغازین و رشد بیشترین وزن (01/0 P ) به پرندگانی اختصاص داشت که با جیره های حاوی سطوح 110 درصد آرژنین و حداقل 100 درصد متیونین تغذیه شدند. افزایش سطح آرژنین جیره از 90 به 100 درصد توصیه های NRC در طی هفته ششم باعث افزایش معنیدار (01/0 P ) خوراک مصرفی پرنده شد. سطح 90 درصد هر دو اسیدآمینه متیونین و آرژنین صرف نظر از غلظت اسیدآمینه دیگر باعث افزایش چشمگیر(05/0 P ) ضریب تبدیل در هر سه مرحله آغازین، رشد و کل دوره آزمایش شد و در کل دوره آزمایش نیز بهترین ضریب تبدیل غذایی موقعی مشاهده گردید که سطح متیونین در جیره های حاوی 110 درصد آرژنین به 100 و 110 درصد افزایش یافت (0674/0 =P). افزایش سطح آرژنین (01/0 P ) و متیونین (05/0 P ) جیره تا 100 درصد مقدار پیشنهادی NRC، وزن نسبی طحال را افزایش داد، در حالیکه وزن نسبی غده بورس فابریسیوس تنها تحت تأثیر آرژنین جیره قرار گرفت (01/0 P ). مکمل متیونین تا سطح 100 درصد توصیه هایNRC موجب افزایش (05/0 P ) تیتر آنتی بادی در برابر تزریق ثانویه SRBC گردید. افزایش سطح آرژنین جیره از 90 به 100 درصد باعث بهبود قابل ملاحظه (01/0 P ) تیتر آنتی بادی در برابر ویروس بیماری های برونشیت و گامبورو شد و افزایش سطح آرژنین به 110 درصد پاسخ مضاعفی را به همراه نداشت. همچنین تیتر آنتی بادی در برابر گامبورو تحت تأثیر (01/0 P ) سطح متیونین جیره نیز قرار گرفت اما تیتر نیوکاسل در روز ششم پس از تزریق واکسن، تنها تحت تأثیر اثر متقابل (05/0 P ) متیونین و آرژنین قرار گرفت. بطوریکه تنها در سطح 90 درصد آرژنین افزایش سطح متیونین جیره به 110 درصد مؤثر نشان داد. افزایش سطح آرژنین جیره غلظت HDL خون را افزایش داد (05/0 P ) و همچنین سطح اسید اوریک خون در روز 21 دوره تحت تأثیر سطح آرژنین جیره قرار گرفت. بطوریکه به نظر می رسد سطح اسید آمینه آرژنین در جیره ارتباط تنگاتنگی با سطح متیونین جیره داشته و افزایش سطح متیونین جیره زمانی مؤثر واقع می شود که جیره دارای غلظت مناسبی از اسید آمینه آرژنین باشد. کلمات کلیدی: آرژنین، متیونین، عملکرد، مؤلفه های خونی، پاسخ های ایمنی و جوجه های گوشتی