Skip to main content
SUPERVISOR
Hamid reza Rahmani,Gholam-Reza Ghorbani,Mohammad Khorvash
حمیدرضا رحمانی (استاد مشاور) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) محمد خوروش (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mohammadtaqi Karimi
محمدتقی کریمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Effects of Heat Stress Abatement During Late Gestation on Holstein Dairy Cows Performance
The objective of this present study was to evaluate the effects of heat stress during the last 3 wk of gestation on performance of multiparous Holstein cows (n = 20). Dry cows randomly assigned to treatments approximately 21d before expected calving date based on mature equivalent milk production and parity.Treatments were only imposed during the last 3 wk of gestation and included heat stress (HT; n = 10) or cooling (CL; n = 10). The stall areas for CL cows equipped with sprinklers and fans that turned on at 0700 to 1900 h. After parturient, all cows were housed in a barn with cooling devices. Air temperature and relative humidity of each pen were recorded every 15 min, and temperature- humidity index (THI) was calculated. The average temperature humidity index during the last 3 wk of gestation was similar and not different between treatments (69.66 and 69.82, respectively, for CL and HT).Heat stressed cows had higher rectal temperature (P? 0.0001), greater respiration rates (P? 0.0001) when compared with CL cows. Gestation length (P = 0.29) and dry period length (P = 0.3) was not different between treatments. Heat stress during the last 3 wk of gestation decreased DMI of the cows (P? 0.05) compared with cooling, but not with postpartum (P = 0.03). In addition, a tendency of treatments by time interaction was observed (P = 0.07). Relative to HT cows, CL cows had greater milk production (P 0.05). No treatments effects on milk fat, protein and SNF concentration (P = 0.62, P = 0.054, P = 0.053). Calf BW was 2.7 kg lighter for calves born from HT cows (P 0.05). Colostrum density of HT and CL cows was 1.05 and 1.06 g/cm 3 , respectively (P 0.01). The number of insemination for each conception for CL and HT cows was 1.9 and 2.2, respectively (P = 0.09). CL cows tended to have higher eating and chewing time (P = 0.13 and P = 0.06) and their ruminating time were higher than HT cows (P ? 0.03). In contrast, standing time of CL cows were lower than HT cows (P? 0.01). In general, results of this study indicate that heat stress abatement during late gestation behind of cows welfare, improves dairy cows performance n the subsequent lactation. Key words: dairy cows, heat stress, gestation period, temperature humidity index
هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی اثرات تنش حرارتی در طول سه هفته پایانی دوره آبستنی بر عملکرد گاوهای هلشتاین چند شکم زایش است (20n =). گاوهای خشک بر اساس تولید شیر و شکم زایش بطور تصادفی و حدود 21 روز قبل از زمان زایش مورد انتظار بین تیمارها تقسیم شدند. تیمارها صرفا در سه هفته پایانی دوره آبستنی اعمال شد و شامل تنش حرارتی (10= n) و خنک سازی (10=n) بود. محل نگهداری گاوهای تیمار خنک سازی مجهز به مه پاش و پنکه بود که این ادوات سرمایشی در ساعت 7 صبح روشن و در ساعت 7 عصر خاموش می شدند. پس از زایش گاوهای هر دو گروه برای 21 روز دیگر در جایگاه های مجهز به وسایل سرمایشی نگهداری شدند. جیره های هر دوره از لحاظ انرژی و پروتئین برای تمام گاوها یکسان بود. دمای هوا و رطوبت نسبی هر کدام از جایگاه ها هر 15 دقیقه یکبار ثبت شد و شاخص دمایی – رطوبتی (THI) اندازه گیری شد. میانگین THI در طول سه هفته پایانی دوره آبستنی مشابه بود و تفاوت معنی داری بین THI جایگاه ها مشاهده نشد. در مقایسه با گاوهای خنک شده، گاوهای تحت تنش حرارتی دمای رکتوم (01/0 ? P) و نرخ تنفس بیشتری داشتند (01/0 ? P). طول دوره آبستنی (29/0=P) و دوره خشکی (3/0=P) بین تیمارها تفاوتی نداشت. تنش حرارتی در سه هفته پایانی دوره آبستنی مصرف ماده خشک را کاهش داد (05/0= P). اما مصرف ماده خشک در دوره پس از زایش تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (3/0=P). علاوه بر این اثر متقابل تیمار با زمان برای مصرف ماده خشک در دوره پس از زایش تمایل به معنی دار بودن داشت (07/0=P). در مقایسه با گاوهای تحت تنش حرارتی، گاوهای خنک شده شیر بیشتری تولید کردند (05/0?P ). اما تاثیر معنی داری بر درصد چربی شیر (62/0=P)، پروتئین شیر (54/0=P) و مواد جامد بدون چربی شیر (53/0=P) مشاهده نشد. وزن تولد گوساله های متولد شده از گاوهای تحت تنش حرارتی kg 7/2 سبک تر بود (05/0?P). چگالی آغوز گاوهای تحت تنش حرارتی و گاوهای خنک شده به ترتیب 056/1 و 065/1 گرم بر سانتی متر مکعب بود (01/0?P). تعداد تلقیح به ازاء آبستنی بعدی برای گاوهای تحت تنش حرارتی و گاوهای خنک شده به ترتیب 2/2 و 9/1 بود ( 09/0=P) و تعداد روزهای باز مشابهی بین گاوهای دو گروه مشابه شد (22/0= P). زمان صرف شده برای مصرف خوراک و جوش برای گاوهای خنک شده تمایل به افزایش داشت (به ترتیب 06/0= P و 13/0=P) و زمان بیشتری را صرف فعالیت نشخوار کردند (03/0? P). در نقطه مقابل گاوهای خنک شده در مقایسه با گاوهای تحت تنش حرارتی برای مدت کمتری روی پاهای خود ایستادند (01/0? P). به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که کاهش تنش حرارتی در طول اواخر دوره آبستنی علاوه بر آسایش گاوها منجر به بهبود عملکرد آن ها در دوره شیردهی بعدی می شود. واژگان کلیدی : گاوهای شیری، تنش حرارتی، شاخص دمایی - رطوبتی، دوره آبستنی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی