Skip to main content
SUPERVISOR
Sayedamirhossein Mahdavi,Rahman Jahanian,Amir Hosein Goli,Hamid reza Rahmani
سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما) رحمان جهانیان (استاد مشاور) سیدامیرحسین گلی (استاد مشاور) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
MAHDI HATAMI
مهدی حاتمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Effects of Different Levels of a-tocopherol Acetate and Clove Bud on Antioxidant Indices, Immunological Responses and Performance of Laying Hens
The current study was conducted to evaluate the effect of different levels of clove bud and ?-tocopherol acetate on performance, egg quality, blood biochemistry parameters, ileal microflora, small intestinal histology, immunological responses and antioxidant indices of blood and egg in laying hens. In this study, a total of 180 Loehmann brown hen layers of 43 wk of age were randomly distributed among 9 experimental of treatments with 4 replicates of 10 birds each. Dietary treatments consisted of three levels of clove bud (0, 0.2 and 0.4%) and three levels of ?-tocopherol acetate (0, 20 and 200 U/kg of diet) that fed during a 80 d feeding trial including 10 days for adaptation period and 70 days as main recording period. Performance parameters including feed intake, feed conversion ratio, egg production percentage, egg weight and egg mass were calculated in three times of d 35, 70 and total period of experiment and egg quality of two periods of d 35 and 70 d of trial. To investigate of immunological response, sheep red blood cells were injected in two times with 10 d interval, hens were bled 6 and 12 d after the first and second injection, respectively. Moreover, 10 d before the first SRBC injection, Newcastle disease virus were injected and then blood sera were taken 6 d after injection. In addition, differential leukocyte counts were evaluated at the end of experiment. Furthermore, at the end of experiment, two birds of each cage were exsanguinated to evaluate the relative weight of liver, spleen as well as pancreas and also to sample ileal content and jejunal morphology. The results showed that inclusion of 0.2 % of clove bud led to a reduction in ileal Escherichia coli and Salmonella population (P 0.05), an improvement in intestinal health index and antibody titer against Newcastle disease virus (P 0.01), a reduction in malondialdehyde concentration of yolk, an increase in relative weight of spleen and pancreas as well as an improvement in feed conversion ratio (P=0.21). Dietary supplementation of 0.4% clove bud powder caused a decrease in cholesterol concentration of plasma and egg (P 0.05), triglyceride (P=0.06) and malondialdehyde of plasma (P 0.05), enzyme activity of SGOT and SGPT (P 0.01), heterophil to lymphocyte ratio (P 0.05), relative weight of liver (P 0.05), an improvement in antibody titer against SRBC (P 0.01) as well as egg quality (P 0.05). supplementation of the highest level of ?-tochopherol acetate led to a reduction in enzyme activity of SGPT and SGOT (P 0.01), a decrease in heterophil to lymphocyte ratio (P 0.05), a decrease in cholesterol (P 0.05) and malondialdehyde of egg yolk (P 0.01), an improvement in intestinal health index as well as relative weight of spleen and pancreas and antibody titer against SRBC (P 0.05). Additionally, an increase in dietary ?-tocopherol acetate significantly increased vitamin E concentration of plasma and egg (P 0.01). In general, results indicated that although inclusion of different levels of clove bud and ?-tocopherol acetate had no significant effects on performance parameters, supplementation of two antioxidant composition could improve intestinal health indices, immunological functions as well as antioxidant responses. Keywords: Laying hens, clove bud, vitamin E, performance, egg quality, immunological responses and lipid peroxidation
تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مختلف جوانه میخک و ویتامین E بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ، مؤلفه های بیوشیمیای خون، شمارش میکروبی محتویات ایلئوم، هیستولوژی روده کوچک، پاسخ های ایمونولوژیک و شاخص های آنتی اکسیدانی خون و تخم مرغ در مرغ های تخمگذار انجام گردید. در این مطالعه تعداد 180 قطعه مرغ تخمگذار قهوه ای سویه لوهمن براون (43 هفته) در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی تحت تاثیر 9 تیمار، 5 تکرار و 4 مشاهده در هر تکرار قرار گرفتند. تیمارهای مورد مطالعه شامل سه سطح جوانه میخک (صفر، 2/0 و 4/0 درصد) و سه سطح آلفا توکوفرول استات (صفر، 20 و 200 واحد بین المللی در کیلوگرم جیره) بود. طول دوره آزمایش 70 روز (دو دوره 35 روزه) بود و 10 روز نیز به عنوان دوره عادت پذیری در نظر گرفته شد. مؤلفه های عملکردی شامل خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک، درصد تولید، وزن تخم مرغ و بازده تولید تخم مرغ در سه بازه زمانی 35 روز اول، 35 روز دوم و کل دوره محاسبه گردید و شاخص های کیفی تخم مرغ در پایان دوره اول و دوم مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور بررسی پاسخ های ایمنی پرندگان، تزریق گلبول های قرمز گوسفندی(SRBC) در دو زمان به فاصله 10 روز انجام و 6 روز پس از تزریق اول و 12 روز پس از تزریق دوم نمونه گیری از خون صورت گرفت. همچنین 10 روز قبل از اولین تزریق SRBC واکسن نیوکاسل تجویز گردید و نمونه گیری از خون 6 روز پس از آن صورت گرفت. شمار تفکیکی گلبول های سفید (CBC) در پایان مرحله دوم آزمایش مورد ارزیابی واقع گردید. در پایان دوره آزمایش دو پرنده از هر قفس به منظور بررسی وزن نسبی کبد، طحال و پانکراس و همچنین نمونه برداری از محتویات ایلئوم و بافت مخاطی ژژنوم کشتار شدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بهره گیری از سطح 2/0 درصد جوانه میخک موجب کاهش جمعیت اشرشیاکلی و سالمونلا ایلئومی (05/0 P)، بهبود شاخص های سلامت روده و تیتر آنتی بادی علیه نیوکاسل (01/0 P)، کاهش غلظت مالون دی آلدئید زرده و افزایش وزن نسبی طحال و پانکراس(01/0 P) و نیز بهبود نسبی ضریب تبدیل غذایی(21/0P=) گردید. هر چند کاهش غلظت کلسترول پلاسما و تخم مرغ(05/0 P)، تری hy;گلیسرید(06/0P=) و مالون دی آلدئید پلاسما (05/0 P)، فعالیت آنزیم های SGPTو SGOT (01/0 P)، نسبت هتروفیل به لنفوسیت (05/0 P)، وزن نسبی کبد (05/0 P) و نیز بهبود تیتر آنتی بادی ثانویه علیه RBC(01/0 P)و کیفیت داخلی تخم مرغ(05/0 P) به دنبال مصرف سطح 4/0 درصد پودر جوانه میخک بروز نمود. ارائه بالاترین سطح آلفاتوکوفرول استات منجر به کاهش فعالیت آنزیم های SGPT و SGOT (01/0 P)، کاهش نسبت هتروفیل به لنفوسیت (05/0 P)، کاهش غلظت کلسترول (05/0 P)و مالون دی آلدئید زرده (01/0 P)، بهبود شاخص های سلامت روده، وزن نسبی طحال و پانکراس و نیز تیتر آنتی بادی ثانویه علیه RBC(01/0 P) گردید. همچنین به دنبال افزایش غلظت آلفاتوکوفرول جیره غلظت ویتامین E پلاسما و تخم مرغ به طور معنی داری افزایش یافت(01/0 P). لذا نتایج آزمایش حاضر بیانگر آن است که اگر چه بهره گیری از سطوح مختلف جوانه میخک و آلفاتوکوفرول استات اثرات مشخصی را بر صفات عملکردی پرندگان نداشت اما استفاده از این دو ترکیب آنتی اکسیدانی توانست موجبات بهبود شاخص های سلامت روده، پاسخ های ایمونولوژیک و نیز عملکرد سیستم های آنتی اکسیدانی را جهت ارتقاء سلامت و حفظ کیفیت تولید فراهم آورد. کلمات کلیدی : مرغ تخم گذار، جوانه میخک، ویتامین E، عملکرد، کیفیت تخم مرغ، پاسخ های ایمنی، پراکسیداسیون چربی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی