SUPERVISOR
Rahman Jahanian,Abdolhossein Samie,Ali Sadeghi sefidmazgi
رحمان جهانیان (استاد مشاور) عبدالحسین سمیع (استاد راهنما) علی صادقی سفیدمزگی (استاد راهنما)
STUDENT
Asadollah Gassemi
اسداله قاسمی آق گنبد
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390
TITLE
Effect of Different Dietary Crude Protein and Tryptophan Levels on Performance and Immune Responses of Broiler Chickens
This study was carried out to evaluate the effects of different levels of crude protein (CP) and tryptophan (Trp) on performance, carcass traits and humoral immunity of broiler chickens. A total of 240 mix sexed broiler chicks (Ross 308) were randomly allocated into a factorial arrangement (2×3) based on a completely randomized design consisting 6 treatments with 4 replicates of 10 birds. different treatments included 2 levels of CP (100 and 90% of broiler Ross 308 recommendations) and 3 levels of dietary Try (100, 110 and 120% of broiler Ross 308 specifications). Chicks recived starter (1-12), grower(13-24) and finisher(25-42) diets. Weight gain, feed intake and feed conversion ratio were determined over 3 age periods. On day , all birds were challenged by injection route with a commercial Newcastle vaccine. Then, on day 28, two birds from each replicate were chosen at random and blood samples were collected from the brachial vein and antibody titer against Newcastel disease viruse were performed by hemagglutination halter test. Also, at 31 and 40 days of age, two birds from each replicate were immunized intramusculary into each thigh with 0.5 mL of 7% SRBC (Sheep Red Blood Cell) suspension to determine primary and secondary humoral antibody responses. Heparinized blood was collected from the birds at 6 day after first and 7 day after second immunizations with SRBC to evulate antibody titers against SRBC. On day 49, two birds from each replicate were slaughtered and carcass, drumsticks, breast, pancrease, thigh, heart, liver as well as lymphoid organs including spleen , bursa of fabricius and tymus weighted and expressed as a percentage of live body weight. Experimental data were analyzed using the GLM procedure of SAS software. This study showed that, reduction of dietary CP (90%) increased feed intake in the end of experimental. However, levels of Different tryptophan no effect on the feed intake. Also reduction of dietary CP increased weight gain and improved feed conversion ratio. The results of study showed that the level 110% Trp could improve broiler growth performance. The reduction of dietary CP increased relative carcase yield. However, reducing CP up to 10% had no effect on the the relative weight liver, pancraces , heart and lymphoid organs .The of level of 120% of Trp increased primary (P=0.07) and level of 110% Trp increased secondary(P=0.09) immune responses against Newcastel; However levels of different CP no effect on the immune responses against Newcastel. In the end of period showed that reduction of dietary CP (90%) and increase of dietary Trp ) 110%) caused improved cholesterol and HDL. Also.this study showed that reduction of dietary CP (90%) and administration of diet with 110% of recommended Trp increased percent of monosit and administration of diets with 110% and 120% Trp decreased convertion of heterophil to lymphosite. Therefor the best results obtained when diets supplemented with 110% Trp and 90 of recommended CP. Key words Broiler chichs, Tryptophan, immun responses, cholesterol
مطالعه حاضر به منظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف پروتئین خام و تریپتوفان بر عملکرد، خصوصیات لاشه و پاسخ های ایمنی در جوجه های گوشتی انجام پذیرفت. برای این منظور، از تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در سن 7 روزگی استفاده گردید و جوجه ها به صورت تصادفی به 4 تکرار (10 جوجه در هر تکرار) و 6 تیمارآزمایشی در قالب یک آزمایش فاکتوریل 2×3 بر پایه طرح کاملاً تصادفی اختصاص یافتند. تیمار های آزمایشی شامل 2 سطح پروتئین (100 و 90 درصد توصیه های راهنمای پرورشی سویه راس) و 3 سطح تریپتوفان (100، 110 و120 درصد توصیه های راهنمای پرورش سویه راس) بودند. جیره های آزمایشی در طی سه دوره مختلف آغازین( 12-1 روزگی)، رشد(24-13 روزگی) و پایانی(49-25 روزگی) در اختیار پرندگان قرار گرفت. میانگین افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک روزانه و ضریب تبدیل به صورت دوره ای اندازه گیری شدند. در سن 14 روزگی، به همه پرنده ها واکسن نیوکاسل تزریق گردید. سپس در روز 20 و 26، دو پرنده از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب و نمونه های خون از طریق سیاهرگ بال آنها جمع آوری شده و تیتر آنتی بادی علیه ویروس نیوکاسل از طریق تست مهار هماگلوتیناسیون انجام پذیرفت. همچنین در روزهای 31 و 41 دوره پرورش، به دو پرنده از هر تکرار میزان 5/0 میلی لیتر سوسپانسیون 7 درصد گلبول قرمز گوسفندی برای بررسی پاسخ های ایمنی اولیه و ثانویه به عضله ران تزریق گردید. در سن 49 روزگی، دو پرنده از هر تکرار به طور تصادفی انتخاب و پس از کشتار، وزن لاشه، سینه، ران، پانکراس، قلب،کبد، و اندام های لنفی شامل تیموس، بورس فابریسیوس و طحال اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در دوره پایانی، کاهش سطح پروتئین (90 درصد) منجر به افزایش معنی دار مصرف خوراک گردید. همچنین نتایج نشان داد که میانگین افزایش وزن روزانه در دوره پایانی و کل دوره آزمایش در سطح 90 درصد پروتئین نسبت به سطح 100 درصد، افزایش معنی داری (05/0P ) داشت. با کاهش سطح پروتئین ( 90 درصد پروتئین خام) در دوره پایانی، ضریب تبدیل خوراک بهبود یافت. همچنین استفاده از سطح 110 درصد تریپتوفان منجر به افزایش معنی دار میانگین افزایش وزن روزانه در دوره آغازین و بهبود ضریب تبدیل خوراک شد. البته اثرمتقابل سطوح مختلف پروتئین و تریپتوفان هیچ گونه اثر معنی داری بر ضریب تبدیل غذایی نداشت. نتایج نشان داد که راندمان لاشه در سطح 90 درصد پروتئین، افزایش معنی داری داشت، اما کاهش سطح پروتئین منجر به افزایش معنی دار وزن کبد، قلب و پانکراس نشد و در ارتباط با وزن اندام های لنفاوی نیز اثر معنی داری مشاهده نشد. افزایش سطوح تریپتوفان باعث افزایش عددی تیتر آنتی بادی علیه نیوکاسل شد، درحالیکه سطوح مختلف پروتئین اثر معنی داری بر تیتر آنتی بادی علیه این ویروس نداشت. در ارتباط با تیتر آنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفند (SRBC) نتایج نشان داد که سطح 100 درصد پروتئین نسبت به 90 درصد منجر به افزایش تیتر در طی پاسخ اولیه شد اما سطوح مختلف تریپتوفان بر تیتر آنتی بادی علیه SRBC تاثیر چندانی نداشت. در ارتباط با مؤلفه های خونی نیز نتایج نشان داد که در سن 21 روزگی در سطح 90 درصد پروتئین با افزایش سطح تریپتوفان به 120 درصد، میزان کلسترول به طور معنی داری(05/0P ) افزایش یافت اما در سن 49 روزگی، با افزایش درصد تریپتوفان میزان کلسترول کاهش یافت ولی سطوح مختلف تریپتوفان اثر معنی داری بر کلسترول نداشتند. در ارتباط با غلظت تری گلیسرید خون اختلاف معنی داری بین تیمار های آزمایشی مشاهده نشد، اما غلظت HDL در سطح 100 درصد پروتئین و 110 درصد تریپتوفان بیشترین میزان و در سطح 100 درصد پروتئین و 120 درصد تریپتوفان کمترین میزان را در سن 21 روزگی داشت. استفاده از سطح 90 درصد پروتئین و 120 درصد تریپتوفان در جیره به بیشترین تعداد لنفوسیت ها انجامید درحالیکه کمترین مقدار مربوط به سطح 100 درصد پروتئین و 100 درصد تریپتوفان بود. همچنین کاهش سطح پروتئین خام جیره به (90 درصد) منجر به افزایش میزان مونوسیت ها شد و سطوح بالای تریپتوفان (110 و 120 درصد)، نسبت هتروفیل به لنفوسیت را به طور معنی داری کاهش داد. بنابراین به نظر می رسد که افزودن سطح تریپتوفان بالاتر از سطح نیاز، و کاهش سطح پروتئین به میزان 10 درصد پایین تر از سطح نیاز در دوره های آغازین و پایانی نتایج رضایت بخشی را باعث شود. کلمات کلیدی : جوجه های گوشتی، پروتئین خام، تریپتوفان، عملکرد، پاسخ های ایمنی،کلسترول