Skip to main content
SUPERVISOR
Gholam-Reza Ghorbani,Ali Sadeghi sefidmazgi
غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) علی صادقی سفیدمزگی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Imaneh Sadrarhami
ایمانه صدرارحامی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Effect of Processing Soybean on Performance and NitrogenEfficiency of Holstein Dairy Cows in Mid Lactation
The objective of this study was to evaluate the effects of replacing soybean meal and supplemental fat with extruded soybean, roasted soybean or a combination of extruded soybean and roasted soybean on performance of Holstein dairy cows. Eight multiparous and primiparous cows (113 ± 12 DIM, and 96 ± 20 DIM, respectively) were used in a replicated 4 × 4 Latin square design with 21 d periods. Treatments were: 1) 13.88% of diets DM as soybean meal (SBM); 2) 15.55% of diet DM as extruded soybean (ES); 3) 15.22% of diet DM as roasted soybean (RS), and 4) 7.69% extruded soybean and 7.69% roasted soybean (E+R). Diets were fed ad libitum as TMR with a concentrate to forage ratio of 60:40. Intake and milk yield were measured during d 14 to 21. On the last day of each experimental period, rumen fluid from the ventral sac was sampled 4 h after morning feed delivery using the rumenocentesis technique. On the last 5 consecutive days of each period, samples of TMR, and orts were collected daily for determination of PS. The PS of these samples was measured in triplicate using the Penn State Particle Separator () equipped with 3 sieves and a bottom pan. Dry matter intake, milk yield, and components of milk were similar for cows on all treatments ( P 0.05). Crude protein intake ( P = 0.015) and nitrogen intake ( P = 0.019) were affected by treatments. The digestibility of dry matter ( P = 0.006), organic matter ( P = 0.007), and crude protei ( P = 0.001), were affected by treatment, but treatments had no significant effect on ether extract digestibility ( P 0.05). Substitutions of rumen undegradable protein sources (extruded soybean and roasted soybean) for soybean meal reduced the urinary nitrogen ( P = 0.023), PUN ( P = 0.002), MUN ( P = 0.029), and tended to increase nitrogen apparent efficiency ( P = 0.133) significantly. Acetate and butyrate concentrations were not affected by treatments ( P 0.05), but propionate concentration tended to be affected by treatment ( P = 0.065), and the highest amount was for RS treatment. Treatments had significant effect on ruminal NH 3 N ( P = 0.039). Rumen pH, plasma glucose, triglyceride, albumin, total protein, cholesterol, and globulin concentrations were not affected by treatments ( P 0.050). % DM retained on 1.18 mm sieves was highest for SBM treatment ( P = 0.004), and it caused the pef 1.18 ( P = 0.031), and peNDF 1.18 ( P = 0.003) were highest for this treatment. In addition the X gm was not affected by treatments ( P 0.05). The time spent for eating, ruminating and total chewing activity were not influenced by treatment ( P 0.05), but eating time per kilogram of peNDF 1.18 was affected by treatments ( P = 0.020). Rectum temperature, and respiration rate were not affected by treatments ( P 0.05). In conclusion, replacing soybean meal and supplemental fat with extruded soybean and roasted soybean had no negative effect on performance of dairy cows while, it is expected to improve reproductive performance by reducing MUN, and PUN. Key words :Soybean meal, Roasted soybean, Extruded soybean, Performance, Dairy cows
هدف از این مطالعه بررسی اثرات فرآوری دانه سویا در مقایسه با کنجاله آن بر عملکرد، قابلیت هضم، فراسنجه های تخمیر شکمبه ای، متابولیت های خونی، نیتروژن اوره ای شیر و رفتار جویدن در گاو های شیری بود. در این مطالعه از هشت راس گاو شیری نژاد هلشتاین در اواسط شیردهی با میانگین روز های شیردهی 18± 104 و تولید شیر 3 ± 40 کیلوگرم در روز در ابتدای ورود به آزمایش استفاده شد. این پژوهش در قالب طرح مربع لاتین 4 × 4 و در دوره های آزمایشی 21 روزه بود که هفته پایانی هر دوره برای جمع آوری داده ها در نظر گرفته شد. تیمار های آزمایشی شامل: 1) تیمار شاهد حاوی 88/13 درصد کنجاله سویا بر اساس ماده خشک، 2) 22/15 درصد سویای برشته شده بر اساس ماده خشک، 3) 55/15 درصد سویای اکسترود شده بر اساس ماده خشک و 4) 69/7 درصد سویای اکسترود و 69/7 درصد سویای برشته شده بر اساس ماده خشک بود. نتایج این آزمایش نشان داد که تیمار ها اثری بر تولید شیر، ترکیبات آن و مصرف ماده خشک نداشتند (05/0 P )، اما مصرف پروتئین خام (015/0 = P ) در تیمار سویای فرآوری شده کمتر از کنجاله سویا بود. قابلیت هضم ماده خشک (006/0 = P )، ماده آلی (007/0 = P ) و پروتئین خام (001/0 = P ) بین تیمار ها معنی دار بود و تیمار مخلوط سویای اکسترود و برشته شده قابلیت هضم کمتری در مقایسه با سایر تیمار ها داشت، اما قابلیت هضم عصاره اتری تحت تاثیر تیمار ها قرار نگرفت (05/0 P ). غلظت پروپیونات شکمبه بین تیمار ها تمایل به معنی داری داشت (065/0 = P ) اما غلظت استات و نسبت استات به پروپیونات بین تیمار ها معنی دار نبود (05/0 P ). غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه تحت تاثیر تیمار ها قرار گرفت (039/0 = P ) و تیمار کنجاله سویا بیشترین غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه را به خود اختصاص داد. تیمار ها بر غلظت نیتروژن اوره ای پلاسما اثر معنی داری داشتند (002/0 = P ) و فرآوری سویا باعث کاهش غلظت نیتروژن اوره ای پلاسما شد اما غلظت کلسترول، آلبومین، کل پروتئین، گلوکز، تری گلیسرید، گلوبولین و بتاهیدروکسی بوتیرات پلاسما تفاوت معنی داری بین تیمار ها نداشت (05/0 P ). نیتروژن اوره ای شیر بین تیمار ها معنی دار بود (029/0 = P ) و جایگزینی سویای فرآوری شده با کنجاله سویا در جیره ی گاو های شیری باعث کاهش معنی دار نیتروژن اوره ای شیر شد. از آنجاییکه سویای برشته شده، آسیاب شد و در اختیار گاو ها قرار گرفت، مصرف ذرات باقیمانده بر روی سینی در این تیمار بیشتر از سایر تیمار ها بود (006/0 = P ) اما میانگین هندسی اندازه ذرات تحت تاثیر تیمار ها قرار نگرفت (05/0 P ). زمان خوردن، جویدن، کل زمان جویدن بر اساس دقیقه در روز و الگوی مصرف خوراک و نشخوار تحت تاثیر تیمار ها قرار نگرفت (05/0 P ). نتایج این آزمایش نشان داد که جایگزینی سویای فرآوری شده به جای کنجاله سویا نه تنها اثر منفی بر عملکرد دام نداشت بلکه با افزایش سهم پروتئین عبوری از شکمبه باعث بهبود راندمان استفاده از پروتئین جیره شد و به علاوه با کاهش نیتروژن اوره ای پلاسما و شیر، احتمالاً با افزایش عملکرد تولید مثلی در دام همراه باشد و نیز با کاهش دفع ازت به محیط با سلامتی محیط زیست همسو بود. واژگان کلیدی : سویای برشته شده، سویای اکسترود شده، قابلیت هضم، نیتروژن اوره ای شیر، گاو های شیری هلشتاین

ارتقاء امنیت وب با وف بومی