SUPERVISOR
Ahmad Riasi,Ali Sadeghi sefidmazgi,Sayedamirhossein Mahdavi,Gholam-Reza Ghorbani
احمد ریاسی (استاد راهنما) علی صادقی سفیدمزگی (استاد مشاور) سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما) غلامرضا قربانی خراجی (استاد مشاور)
STUDENT
Hossein Moini
حسین معینی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391
TITLE
Effect of Physical Form of Calf Starter on Liver and Intestinal Histology, Blood Metabolic Indices and Population of some Intestinal Pathogenic Bacteria
The current study was carried out to investigate the effect of physical form of the starter and forage on blood parameters, histological alterations and pathogenic bacteria population of small intestine in Holstein calves. This experiment was conducted in completely randomized design with 4 treatments and 13 replications for 70 days. Dietary treatments consisted of mash starter, multi particle starter, pellet starter and mash starter plus 10 percent alfalfa hay. To evaluate blood parameters, calves were bled from the jugular vein on days 25, 50 and 70 of experiment. Also, on days 35 and 70 of trial, fecal samples were taken from the rectum in sterile containers and were cultured on the Eosin Methylene Blue agar medium to enumerate Escherichia coli and Salmonella bacteria. At 70 days of age, three calves from each treatment were randomly sacrificed and then liver and small intestine samples (the part of the duodenum, jejunum and ileum) were prepared and fixed for histological examination; after that, they were cut and colored to examine by light microscopy. Besides, pH value of intestinal content was measured. The results showed a significant difference between treatments in terms of blood parameters including glucose, blood urea nitrogen (BUN), triglyceride, cholesterol, LDL, HDL, globulin, total protein, T3 and T4 concentration as well as the activity of aspartat aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT; P 0.05). The Highest concentration of glucose, triglyceride, cholesterol, HDL and the lowest LDL concentration was obtained in calves receiving mash starter with 10% alfalfa hay. White and red blood cell counts were not significantly different between treatments. The most and lowest numbers of Escherichia coli and Salmonella was belonged to pellet starter and mash starter plus 10% alfalfa hay, respectively. Additionally, pellet starter had the highest content of liver fat and the worst hepatic histological integrity. Only thickness of muscularity layer was significantly affected by among the histological parameters of the intestine (P 0.05) and the highest and the lowest thickness was assigned into mash starter plus 10% alfalfa hay and pellet starter, respectively. Intestinal pH value was not significant among dietary treatment. Only the relative weight of the lungs was significant among the relative internal organ weight. Moreover, the highest and lowest the relative weight of liver was related to mash starter plus 10% alfalfa hay and pellet starter, respectively. In general, results of this study indicated that the physical forms of starter affect metabolic parameters in blood and liver, population of gram negative bacteria and intestinal histological parameters and also, the presence of 10% alfalfa hay plus mash starter had the most effect on improvement of calves performance and health via improving metabolic parameters in blood and liver and reducing the enumeration of pathogenic intestinal bacteria. Keywords : Starter - physical form - Blood parameters- intestinal histology - Escherichia coli bacteria – Liver – intestinal pH - weight of internal organs
مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر شکل فیزیکی خوراک آغازین و علوفه بر فراسنجه های خونی، تغییرات هیستولوژیک و جمعیت باکتری های پاتوژن روده ی کوچک گوساله های هلشتاین طراحی گردید. این آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 13 تکرار و به مدت 70 روز اجرا شد. تیمارها شامل خوراک آغازین آردی، خوراک آغازین آجیلی (چند قطعه ای)، خوراک آغازین پلت و خوراک آغازین آردی به همراه یونجه بودند. در روزهای 25، 50 و 70 آزمایش، خونگیری از سیاهرگ گردن جهت بررسی فراسنجه های خونی انجام گردید. هم چنین در روزهای 35 و 70، نمونه های مدفوع از داخل رکتوم و در ظرف های استریل گرفته شد و در محیط کشت ائوزین متیلن بلو آگار (EMB آگار) برای شمارش تعداد باکتری های اشرشیاکلی و سالمونلا کشت داده شد. در 70 روزگی به صورت تصادفی از هر تیمار 3 گوساله انتخاب و کشتار شد. نمونه های کبد و روده کوچک )از قسمت های دوازدهه (دئودنوم)، ژژنوم و ایلئوم( برای بررسی تغییرات هیستولوژیک آن ها تهیه و در فرمالین قرار داده شد و بعد از تهیه ی برش و رنگ آمیزی، توسط میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین pH محتویات بخش های مختلف روده نیز اندازه گیری شد. نتایج آنالیزهای خونی نشان دهنده ی اختلاف معنی دار (05/0 P) بین تیمارها برای فراسنجه های گلوکز، BUN، تری گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین های با چگالی پایین (LDL )، لیپوپروتئین های با چگالی بالا (HDL )، آسپارتات ترانس آمیناز (AST)، آلانین ترانس آمیناز (ALT)، هورمون های 3 T و 4 T، پروتئین کل و گلوبولین سرم بود به طوری که بیشترین غلظت گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول و HDL و کمترین غلظت LDL مربوط به تیمار آردی به همراه یونجه بود. شمارش گلبول های سفید و قرمز خون بین تیمارها اختلاف معنی دار نداشت. بیشترین تعداد باکتری های اشرشیاکلی و سالمونلا مربوط به تیمار پلت و کمترین تعداد آن ها مربوط به تیمار آردی همراه با یونجه بود (05/0 P). هم چنین تیمار پلت بیشترین میزان چربی کبد و بدترین انسجام بافتی کبد را دارا بود (05/0 P). از بین شاخص های هیستولوژی روده تنها ضخامت لایه ی ماهیچه ای بین تیمارها اختلاف معنی دار داشت (05/0 P) و بیشترین ضخامت مربوط به تیمار آردی همراه با یونجه و کمترین ضخامت نیز مربوط به تیمار پلت بود. مقادیر عددی pH روده معنی دار نشد و از بین یافته های وزن اندام های داخلی تنها وزن نسبی شش ها معنی دار بوده (05/0 P) و کمترین آن مربوط به تیمار پلت بود و بیشترین وزن نسبی کبد نیز مربوط به تیمار آردی همراه با یونجه و کمترین آن متعلق به تیمار پلت بود (05/0 P). نتایج این آزمایش بیانگر آن است که شکل فیزیکی خوراک آغازین بر شاخص های متابولیک خونی و کبدی، جمعیت باکتری های مضر روده و شاخص های هیستولوژیک آن اثرگذار بوده و در این بین، حضور 10 درصد یونجه به همراه خوراک آغازین با بهبود شاخص ها ی متابولیک خونی و کبدی و کاهش جمعیت باکتری های مضر روده، بیشترین اثر را بر بهبود پاسخ های عملکردی و سلامتی گوساله های هلشتاین بر جای گذاشت. واژه های کلیدی : خوراک آغازین - شکل فیزیکی- فراسنجه های خونی- هیستولوژی روده- باکتری اشرشیاکلی- انسجام بافتی کبد- pH روده- وزن اندام های داخلی